);
COnecteaza-te cu noi

Carte

Liderii mananca ultimii, de Simon Sinek. Perspectiva asupra leadership-ului

Publicat

pe

Liderii mananca ultimii carte leadership simon sinek recenzie de carte

   In Liderii mananca ultimii a lui Simon Sinek regasim in primul rand raspunsul la intrebarea De ce unele echipe lucreaza bine impreuna, iar altele nu?

   Sinek se pricepe foarte bine sa explice biologia din spatele psihologiei acestei carti. Cand „dezbraci” aceasta carte pana la nucleu, regasesti o lectie despre imputernicirea oamenilor de a lua decizii, cu increderea ca le vor lua pe cele corecte, in acelasi timp avand critica siguranta ca toata lumea este aliniata la valorile-nucleu ale companiei si ca intelege si crede in telurile aspirationale.

Liderii mananca ultimii recenzie carte leadership simon sinek editura Publica   Liderii mananca ultimii are stransa legatura cu o conversatie pe care Sinek a avut-o cu un general al Marinei SUA. Acesta a spus ca „ofiterii mananca ultimii”. Este o practica obisnuita ca soldatii marinei sa manance primii si seniorii sa stea la coada, in spatele primilor. Liderii mari sunt dispusi sa-si sacrifice propriul confort (sau supravietuirea) pentru binele celor pe care ii au in grija. Acest aspect este adanc inradacinat intr-o nevoie biologica pe care o avem cu totii, explicata foarte bine in aceasta carte.

   Cercul de siguranta discutat in Liderii mananca ultimii demonstreaza cum echipele construiesc, castiga sprijin si loialitate din puterea pe care o au impreuna. Odata obtinute toate acestea, nu se vor mai opri pentru nimic in avansarea viziunilor liderilor lor si in atingerea telurilor aspirationale ale organizatiei.

   Capitolul despre abstractiune este interesant, insa deloc surprinzator. Sa spui oamenilor ce ai nevoie sa faca nu este la fel de puternic precum a arata ce vrei sa faca. Sa spui oamenilor ce pot avea datorita a ceea ce fac nu e la fel de puternic precum a arata ce pot avea. Esential, oamenii trebuie sa asimileze de ce fac ceea ce fac. Daca acestia simt durerea unui client sau a unui coleg, vor face mai mult pentru a o evita. O practica foarte utila o reprezinta includerea angajatilor noi in petrecerea timpului in toate departamentele unei companii, pentru a intelege cum functioneaza toata lumea in asentimentul unui scop comun, iar feedback-ul de la clienti sa fie impartasit cu toata lumea, liber.

   Mai departe, aflam ca autoritatea de a lua decizii trebuie investita oamenilor care au informatia. Odata delegata capacitatea de decizie, ca lider iti poti concentra eforturile catre dezvoltarea viziunii companiei.

Liderii mananca ultimii - recenzie carte leadership Publica

   Liderii mananca ultimii este ideala pentru oricine se afla intr-o pozitie de conducere, fie intr-o echipa micuta, o intreaga organizatie, o comunitate sau o familie. Ca si lider, este important sa poti crea o cultura care sa faca pe toata lumea fericita, multumita si implinita. Or, asta este exact ceea ce descrie Sinek. Acesta empatizeaza pe ideea ca, atunci cand un mediu este construit pe incredere, echipele vor lucra impreuna, se vor proteja una pe cealalta, vor supravietui si vor prospera.

   Sinek vorbeste despre „Cercul sigurantei”. Acesta lucreaza pentru a reduce temerile si amenintarile resimtite de toti cei din interiorul cercului. Inseamna ca angajatii se simt in siguranta, asadar se pot concentra pe identificarea oportunitatilor si ajutorarea companiei sa prospere. Potrivit lui Sinek, ne este usor sa ne dam seama cand ne aflam in interiorul cercului de siguranta, deoarece o putem simti. Ne simtim apreciati de catre colegi si de catre superiori. Devenim absout increzatori ca liderii organizatiei si toti aceia cu care lucram sunt acolo pentru noi, la nevoie si vor face tot ceea ce este necesar sa ne ajute pentru a atinge succesul.

   Regretabil, Sinek noteaza ca aceasta nu este norma. Norma este pentru companii sa priveasca profitul si coeficientele cu cea mai mare importanta; organizatiile esueaza sa prioritizeze nevoile si fericirea angajatilor. Sinek subliniaza ca abilitatea noastra de a performa depinde in intregime de felul in care ne simtim, de sentimentul de siguranta pe care il avem in organizatie si daca ne simtim apreciati si ingrijiti. Cheia, asadar, este sa-ti imputernicesti angajatii si sa le permiti sa lucreze la intregul lor potential.

   Din punct de vedere biologic, Sinek explica natura noastrea de a intelege si de cuprinde avantajele stimulentelor. Corpul nostru lucreaza din greu pentru a obtine chimicale ale placerii care sunt folosite ca recompensa pentru munca bine facuta, pentru grija fata de ceilalti, pentru supravietuire si prosperitate. Asa cum un sef poate oferi un bonus la atingerea unui milestone, corpul nostru raspunde succesului cu aceste chimicale ale placerii. Serotonina este o oxitocina care joaca rolul de stimulent, pentru a ne incuraja sa construim relatii de incredere si loialitate si de a lucra bine cu ceilalti. Serotonina incurajeaza legaturile sociale si cooperarea, de unde rezulta munca eficienta.

   Sinek accentueaza rolul liderilor drept cel mai pivotal. Ei sunt cei care trebuie sa faca sacrificii, sa se asigure ca aceia care lucreaza cu ei si sub coordonarea lor sunt bine ingrijiti, respectati si se simt impliniti. Un lider construieste increderea prin alocare de timp, de energie, de bani s.a.m.d. Daca se ajunge la asta, un lider trebuie sa fie gata sa ofere si mancarea din propria farfurie.

   Liderii trebuie sa aiba curaj! Simon Sinek identifica curajul drept una dintre cele mai importante caracteristici ale unui lider. Ca si lider, trebuie sa te reprezinti drept o persoana care este curajoasa si care poate oferi protectie celor care lucreaza sub indrumarea ta. La schimb, angajatii se vor simti ca se bucura de incredere, vor simti spatiu, libertate, ceea ce ii va determina sa mnunceasca mai eficient, sa inoveze, sa isi asume riscuri. Toate acestea pentru ca stiu ca sunt sprijiniti de lider. Daca un lider nu este curajos si angajatii nu se simt protejati, acestia din urma vor ezita sa inoveze de teama sa nu greseasca cu ceva sau sa nu incalce vreo regula. Angajatii se vor prezenta pur si simplu la munca, vor face ceea ce e necesar si nimic mai mult. Iar acest aspect creeaza angajati nefericiti.

   Din Liderii mananca ultimii, putem extrapola cateva concluzii cheie:

1. Nevoia de a te simti protejat si respectat este o stare principiala umana. Este foarte important ca liderii sa reuseasca satisfacerea acestei nevoi in raport cu angajatii.

2. Un mediu de munca care proiecteaza siguranta si fericire va forma angajatii sa munceasca mai mult si sa fie mai inovatori. Cheia este imputernicirea angajatilor si permiterea acestora sa lucreze la potentialul maxim.

3. Un lider adevarat trebuie sa spuna intotdeauna adevarul si sa fie curajos.

4. Traim intr-o perioada in care realitatea noastra trece foarte mult in virtual. Aceasta formeaza o abstractie si duce la dezumanizare. Trebuie sa ingrijim relatiile formate si sa prioritizam cunoasterea oamenilor in viata reala.

5. Timpul poate fi mai valoros ca banii. Marirea de salariu nu este intotdeauna raspunsul.

6. Afacerile trebuie sa priveasca dincolo de profit. Desi profitul este scopul oricarei companii, acesta nu trebuie sa fie prioritatea primara.

7. Nu este usor sa fii un lider. Procesul de formare are nevoie de timp, de rabdare si de devotament.

   Cartea Liderii mananca ultimii, de Simon Sinek este disponibila la editura Publica si poate fi achizitionata de aici.

Discutii pe Facebook
Libris.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Carte

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi? Inocenta pacatului, de Marius Albert Negut.

Publicat

pe

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi?

   Cartea lui MARIUS ALBERT NEGUT – INOCENTA PACATULUI deschide aceasta intrebare provocatoare.

   Nu m-am gandit pana acum ce poate iesi, peste timp, din GROAPA lui Eugen Barbu.

   Am aflat acum – a iesit un alt scriitor, crud si dureros de veridic – Marius Albert Negut cu al sau roman Inocenta Pacatului.

   Parca citeam o continuare  a romanului scris de Eugen Barbu. Sunt lecturi incomode care ridica probleme de toate felurile si care te scot din starea de confort.

   Eugen Barbu la vremea lui ne aducea im prim plan o lume despre care toti stiam ca exista, dar cu totii o ignoram si la fel face si Marius Albert Negut.

recenzie Inocenta pacatului website cultural   Cutaridei ii ia locul parcul Humulesti, intamplarile sunt la fel de violente si tin de o lume aparte – a consumatorilor de droguri si a tiganilor, a fricii de Securitate, urat mirositoare si intinzandu-se ca lepra si a unei povesti romantice de dragoste dintre profesorul Mihai Carp si sotia sa.

   Ne sunt prezentate simboluri iconice  ale unor lumi paralele, pe langa care trecem si ne facem ca nu o vedem. Consumatorul de droguri – Amalia, copilul de tigani dornic sa isi depaseasca conditia – Peti si profesorul – Mihai Carp, securistul – maiorul Datcu.

   Cartea e o lectura de suspans,  te tine cu sufletul la gura pana la final, inocenta pacatului este umbra intregii naratiuni.

   Se dezvaluie asa cum nu te astepti, inceputul te duce cu gandul catre alte pacate, al carnii , al betiei, hotiei, insa sensul e mult mai profund.

   Mihai Carp pacatuieste printr-un denunt fals. Tatal Amaliei, alcoolic, pacatuieste violandu-si propria fiica. Peti, copilul de tigan fugit din satra in lume, pacatuieste prin hotie. Maiorul  Datcu este reprezentantul fricii – securistul care o ancheteaza pe mama profesorului si apoi chiar pe el.

   Umbra pacatului se intinde si te face sa te intrebi – care din ele e cel innocent?

   Parcurgem un traseu intre lumi paralele, una este povestea profesorului Mihai Carp, alta este povestea Amaliei sau a lui Peti. Planurile temporale gliseaza si ele  intre timpul dictaturii comuniste si anii de schimbare care au urmat.

   Autorul foloseste cu maiestrie si limbajul argotic si in acest fel autenticitatea este garantata, insa nu uita sa explice in notele de subsol si cuvinte care folosite in epoca dictaturii comuniste aveau un sens aparte – RIC – de exemplu.

   La fel procedeaza si in capitolele care descriu lumea consumatorilor de droguri, o lume tulbure si haotica in care Amalia pluteste catre neant.

   Intr-un cuvant, romanul INOCENTA PACATULUI este o lectura complexa si o naratiune scrisa cu un simt al cuvantului si atmosferei deosebit.

   Iar intrebarea ramane provocarea lumii in care traim – vulturi sau viermi – finalul e deschis pentru fiecare si speranta inca exista.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Carte

De ce capacele de canal sunt rotunde? Sau Jeff Bezos si Epoca Amazon – The Everything store de Brad Stone

Publicat

pe

brad stone recenzie de carte jeff bezos si epoca amazon

   Brad Stone este jurnalist american si senior executive editor la Bloomberg News. Este autorul best-sellerului despre imperiul Amazon – magazinul pentru orice.  Ne deschide o pespectiva catre viata si dezvoltarea  lui Jeff Bezos dar si a site-ului Amazon, cu momente de cumpana si altele de victorie.

   Pentru domeniul e-commerce Jeff Bezos este arhitectul principal care a proiectat si realizat o companie care sa nu fie una  doar comerciala ci si una tehnologica.

   Amazon a fost la inceput un site de unde puteai cumpara carti din orice domeniu , de la aproape toate editurile si din cele mai diversificate genuri. Dar aceasta a fost doar structura de start, viziunea liui Bezos era un magazin de unde sa se poata cumpara orice. Aceasta se intampla intr-un timp in care site-urile erau specizalizate pe o singura categorie de produse sau  cel mult cateva categorii de marfa.

Jeff Bezon si Epoca Amazon Brad Stone recenzie de carte   Bezos si-a urmarit cu meticulozitate scopul si in tot acest timp a avut un singur stapan care i-a dictat miscarile si strategia  – clientul. El a intuit ca “ nu facem bani cand vindem lucruri. Facem bani cand ii ajutam pe client sa ia decizii de cumparare.”

   De aceea a adus diverse inovatii la inceputurile Amazon, pe site existau recenzii la cartile vandute, exista posibilitatea si sa citesti cateva pagini din cartea pe care doreai sa o cumperi, fara nici un fel de costuri suplimentare.

   De ce Amazon? Pentru ca este cel mai mare fluviu de pe Pamant, deci “cea mai mare librarie de pe pamant”. Iar acum in anul 2018 (Amazon a luat fiinta in 1994) vedem ca exact asa este, nu doar pentru carti.

   Bezos a avut in vedere la inceput cinci valori fundamentale care aveau sa fie respectate de toti cei care lucrau pentru Amazon si care apoi au fost dezvoltate in 17 principii fundamentale.

Cele cinci valori erau: obsesia  pentru client, austeritatea, inclinatia pentru actiune, proprietatea, standarde inalte la angajare.

   Clientul era cel care dicta mersul si dezvoltarea companiei, la sedintele pe care le facea Bezos lasa intotdeauna un scaun gol, pentru client.

   Chiar si in momente tensionate pentru companie Bezos ii aducea pe toti la ordine “Dar sa nu va framantati in cee ace priveste concurenta, pentru ca, oricum, nu ne va da nici un ban. Haideti sa ne facem griji in legatura cu clientii nostrii si sa nu ne pierdem concentrarea”

   Cat de auster este Bezos? Angajatii companiei isi plateau locurile de parcare din apropierea sediului companiei, calatoreau la clasa economic, in timpul campaniei pentru Craciun aproape dormeau la seviciu, Bezos nu accepta nici o intarziere in livrari sau amanarea rezolvarii vreunei probleme a  clientilor, mai ales in acea perioada.

   Amazon insa nu este un loc de munca comod pentru angajati, standardele inalte la angajare au fost impuse din primii ani. Intrebarea din titlu a fost pusa unui potential director de marketing pe care Bezos dorea sa il angajeze si care venea de la concurenta.

   “De fiecare data cand angajam pe cineva, respectivul trebuie sa ridice stacheta pentru urmatorii angajati, astfel incat bazinul de talente sa fie permanent alimentat si imbunatatit.

   Iar daca potentialii angajati faceau greseala de a vorbi despre dorinta de a avea un echilibru intre serviciu si viata particulara, Bezos ii respingea.”

   Au fost chiar apropiati  colaboratori , care nu au rezistat la ritmul impus de el, pentru ca actiunea era cuvantul cheie, indiferent de zi a saptamanii sau moment al anului. Bezos considera ca cei care alegeau sa plece nu aveau Amazon-ul in ADN si de aceea era mai bine sa se indrepte catre alte companii.

   Bezos este nemilos atunci cand este vorba de a infrange un competitor sau de a achiztiona o alta companie la pretul pe care il doreste el, si nu la cel cerut, nu se da in laturi de a forta mana celor pe care vrea sa ii cucereasca uneori cu metode nu neaparat corecte, mai degraba opresive.

   Si in cee ace priveste politica companiei fata de plata impozitelor la stat, Amazon nu este tocmai un model, Bezos utilizeaza toate artificiile posibile pentru a evita pe cat posibil asta, sau pentru a minimiza costurile cu impozitele.

   “Amazon e o companie misionara nu una mercenara  Misionarii urmaresc obiective nobile si incearca sa construiasca o lume mai buna. Mercenarii cauta bani si putere si sunt dispusi sa treaca peste  orice le sta in cale.”, spune el.

   Amazon isi permite acum sa fie o companie misionara, se doreste a fi nu doar un magazin unde se vand de toate, dar si un centru de tehnologie care sa dezvolte noi  abordari pentru e-commerce si nu numai.

   Jeff Bezos este un personaj fascinant, o forta care a tras societatea inainte cu sau fara voia ei.

   Un om contradictoriu, impulsiv, de multe ori aproape agresiv, de aceea isi si angajeaza un “consilier in stiinta conducerii”.

   Pe de alta parte, un om care traieste modest, simplu, si capabil de gesturi frumoase pentru cei pe care ii apreciaza.

   “Am realizat ca sunt motivat de oamenii care se bazeaza pe mine.” spune el, iar acum sunt multi oameni care se bazeaza pe el din intreaga lume.

   Intrebarea cu care inchidem aceasta carte este – ce se va intampla cu Amazon dupa disparitia lui Jeff Bezos?

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Carte

Viata la 40 de ani, de Cosmin Neidoni

Publicat

pe

viata la 40 de ani recenzie de carte

   Poate nu intamplator am ajuns sa citesc aceasta carte, Viata la 40 de ani, scrisa de Cosmin Neidoni, intr-o luna in care femeia este sarbatorita.

   Ar putea fi un martisor de purtat in suflet, din care sa mai citesti din cand in cand cate un eseu pentru a-ti reaminti de frumusete, lucruri simple si seninatate.

   Cartea mi-a amintit de un film cu Mel Gibson si Helen Hunt- Ce-si doresc femeile. Avem acum un raspuns narativ al filmului, mai profund si mai intens.

Viata la 40 de ani, Cosmin Neidoni, recenzie de carte   Cosmin Neidoni ghiceste gandurile femeilor ca si cand ar avea un dar deosebit pentru asta, la fel ca eroul filmului, si nu stim daca e o binecuvantare sau un blestem.

   Pentru Cosmin Neidoni pare a fi o poarta facuta din doua canaturi. Asa se deschide cartea sa de eseuri catre cititor.

   Are o organizare aproape geometrica- doi poli verticali- varsta de 40 de ani si femeia si la fel merge pe linii orizontale paralele care duc insa catre acelasi finish.

   Pe orizontala varsta de 40 de ani se bucura de o analiza obiectiva si emotionala in acealasi timp, aflam despre cum se simte un barbat la 40 de ani “mai dumirit”, poate mai intelept dar si cu regret “regretul binelui, uneori nesavarsit, al iubirii, uneori nemarturisite si al timpului irosit, nu odata cu explicatii inutile”.

   Este insa un om care se bucura acum de lucrurile mici, si mai ales simple, care vede dincolo de aparente catre esenta, pentru ca se pare acesta este marele castig al varstei, o oarecare libertate de a te misca in lume, cum spune el, asemeni unui “submersibil”, fara a mai tine cont de lucruri marunte.

   Tot in organizarea orizontala a naratiunii se afla si consideratiile sale despre varsta de 40 de ani a femeii- care “respecta logica oglinzilor cu geometrie variabila”  si ajunge la o concluzie, la 40 de ani femeia are “ceva greu de mimat: luciditatea si calmul cu finetea unei inimi care stie ca a iubi inseamna a darui.”

   Celalalt canat al portii noastre sunt eseurile care au ca tema, motiv si alcatuire: gandurile despre femeie.

   Gasim aici arhetipurile mari feminine- mama si fiica, bunica dar si iubita- obiect magic al indragostirii- stare care are propriul eseu “Cum suntem cand ne indragostim?”- fiindu-i recunoscuta in acest fel magia si gratia.

   Prin crapatura portii deschise in acest fel, cu maiestrie si organizare- vedem un barbat pasionat de liste- nu mai putin de sase- calogul seninatatii, to be list pentru noul an, lista lectiilor varstei de 40 de ani.

   Aceasta prezentare intr-o maniera organizata ne duce cu gandul ca varsta de 40 de ani vine poate si cu un manierism aparte care aduce catre ordine ganduri romantice si orice alte derapaje ale varstei.

   Ceea ce surprinde sunt eseurile despre viata actuala, despre politicieni, despre mediul online si despre viata in Romania- “ Intre mandria si mania de a fi roman”, “Tara asta nu este a voastra!”

   Sunt un intermezzo intre restul eseurilor care deschid alte fire narative, catre alte posibile viitoare carti scrise de Cosmin Neidoni.

   Poarta deschisa- a varstei si a femeii, este calea catre un univers in care barbatul daruit cu inteligenta emotionala este cel care isi talmaceste si transmite catre semeni, ce-si doresc femeile si cum sa ai zile senine si imbucuratoare la 40 de ani.

   Pentru Cosmin Neidoni “universul din spatele cartilor este inepuizabil, un fond latent de lumi construite dupa o alta arhitectura decat cea a realitatii, una compatibila cu nevoia omului de a evada din orizontul incomod al vietii lui Sisif.”

   El evadeaza catre femeie si impreuna cu ea descopera o alta lume, si de aceea asteptam pentru ca el ne spune “sunt convins ca ne vom revedea”  – un eseu care seamana cu o melodie a lui Igor Krutoy – You are my September.

 

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Calendar cultural

iunie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

09mai(mai 9)17:30:s30iun(iun 30)17:30:sMemory Clouds.Galeria Anca Poterasu, Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti Organizator: Institutul Francez din Bucuresti Tip eveniment cultural 2:Expozitie,Vernisaj Etichete eveniment culturalDecebal Scriba,expozitie,Institutul Francez din Bucuresti,Memory Clouds,vernisaj

Facebook

Trending

X