);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Lansarea volumelor de poezie MUGURI CU RANI DESCHISE si CERTIFICATUL DE VIATA

Publicat

pe

lansare carte poezie Muguri cu rani deschise

   Librăria Mihail Sadoveanu împreună cu editurile Tracus Arte și Betta Editura vă invită în ziua de 24 iunie 2016 ora 17 la noul sediu al Librăriei Mihail Sadoveanu din București, strada Academiei nr. 7 (lângă Facultatea de Arhitectură) la lansarea volumelor: Muguri cu răni deschise – Editura Tracus Arte și Certificatul de viață -antologie, vol. 1 – Editura Betta, ale autoarei MARIA CALCIU.

   Invitați de onoare: criticul literar DANIEL CRISTEA ENACHE, criticul și istoricul literar NICOLAE GEORGESCU, ODILIA ROȘIANU, scriitorii EMIL LUNGEANU și Excelența Sa, Caius  Traian Dragomir.

   Vor recita din volume: actrițele TEODORA MAREȘ și ANA CALCIU.

   Moderator: Georgeta Munteanu

Plecai cu ploile în spate…

De ce n-a mai plouat măcar un strop de noapte
cu marginea de zi
atunci
peste cenușă
la fel ca altă dată
când te vedeam legând cu doar un punct
de fum
un nor crescut din altul 
și tot atâtea ploi de plânsuri sau de șoapte
câte ar fi putut  în mine să ajungă
oriunde aș fi fost
oricând m-ai fi chemat

De ce n-ai mai putut
să curgi peste cenușă atunci
măcar o urmă
din noaptea ce trecea prin mine ca o palmă
fără să văd spre unde
Fără să o întreb

Căci eu credeam că vine să curgă dinspre tine
la fel ca altă dată
când te vedeam legând cu doar un punct
de fum
din tine către mine un gând umplut cu apă
ca nu cumva dormind
în somn să-mi fie sete

Ori auzeam cum pleci cu ploile în spate
către fântâna goală
Ca nu cumva să plângă
vreodată  
cu cenușă

Muguri cu răni deschise  

Dincolo de răsărit
mergeam ori rămâneam de multe ori
în urmă 
dar nu pentru că nu mă obișnuisem deja
cu mirosul tău
și aș fi putut așa să-l țin mai bine minte
Ci numai să adun în câteva adâncuri
semințele de aer care ți-au fost lăsate
în dar
cândva 
de trecători grăbiți cu umbre de stejari

Semințele de aer
pe care le spărgeai aproape nevăzut
aruncându-le cojile
risipindu-le
pe perne transparente care urmau să treacă
spre tine
din alt sens
alt nume nenumit  

Fără să vezi cum toate
aveau în ele muguri cu rănile deschise
ce nu aveau nici loc și nici nu mai voiau
dintre ciulinii rupți din care te priveau
să crească iar spre tine
cu umbră de stejar 

 

Zăpada dintre noi

Să nu vii mai înainte de a vedea apusul
trecând un liliac reînflorit
prin urma sa din urmă care crește
către zăpada ce uitată era de tine
sub măslini

Căci doar atunci
și numai după ce voi regăsi zăpada
ce ne-a privit pe rând
păstrându-te în ea așa cum aș fi vrut să fii
dar nu erai
când nu știam nici dacă
începem poate noi să devenim
măslini
ori ei încep să fie zăpada dintre noi

Voi mai putea să urc
prin turnul plin cu pietre 
către zăpada din alt timp
ce înflorea
deja 
târziu către departe
un liliac stropit cu sânge de măslini.

 

Discutii pe Facebook
Libris.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

septembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X