);
COnecteaza-te cu noi

Carte

Iubeste Revolutia! de Aleksandr Soljenitin

Publicat

pe

Iubeste Revolutia! de Aleksandr Soljenitin

   Avand in vedere ca recent am trait cu totii intens evenimentele declansate de deja faimosul Club Colectiv, am ales din biblioteca proprie cartea lui Aleksandr Soljenitin, Iubeste Revolutia!.

Iubeste revolutia!, de Aleksandr Soljenitin

Iubeste revolutia!, de Aleksandr Soljenitin | recenzie de carte

   Am observat ca alegerea lecturilor in functie de anotimp, de evenimente publice sau de starea de moment te ajuta sa intelegi lucrurile din mai multe puncte de vedere, sa ai o viziune de ansamblu asupra a ceea ce se intampla in jur.

   Nu am spirit revolutionar si, daca cititi cartea, veti vedea ca nici ea nu promoveaza spiritul combativ fara limita. In schimb, daca aveti rabdare sa cititi cronologia evenimentelor din viata lui Soljenitin, veti regasi profilul unui revolutionar in toate aspectele vietii sale: incepand cu criticile dure la adresa lui Stalin, continuand cu demascarea imposturii literaturii sovietice contemporane autorului, cu critica adusa Uniunii Scriitorilor sovietici cu privire la caracterul destructiv al cenzurii.

   Modul exploziv al autorului de a trata evenimentele, de a se implica in derularea lor, va continua si dupa expulzarea lui Soljenitin din URSS: se stabileste pentru putin timp in Republica Federala Germana in februarie 1974, urmand ca in aprilie 1976 sa se stabileasca in SUA, statul Vermont. Abia dupa 1990 se reintoarce in URSS, dupa ce i se reda cetatenia prin semnarea decretului de catre Mihail Gorbaciov.

   Atitudinea pe care o adopta ca locuitor al Occidentului este tot dura, critica. Ce anume critica, v-ati putea intreba, o data plecat din gherele cenzurii. Ei bine, in Occident gaseste potrivit sa critice valorile liberale occidentale, societatea de consum.

   Daca privim la autor o data ajuns inapoi in Rusia dupa 1990, vom regasi un Soljenitin pe de o parte decorat de catre Academia Rusa, iar pe de alta parte un instigator scos din viata publica prin intreruperea emisiunilor pe care le realiza pe canalul oficial, din cauza criticilor aduse puterii de stat. Sa mai amintesc si de faptul ca se vindeca de o tumoare maligna sau de faptul ca a reusit sa ridice Premiul Nobel pentru Literatura acordat in 1970 abia in 1974?

Iubeste Revolutia! de Aleksandr Soljenitin

Aleksandr Soljenitin I sursa foto: Iubeste revolutia! editura Art

   Da, avem de-a face cu un autor puternic moral, care ne ofera o nuvela neterminata, cu un titlu mobilizator, cu un personaj neputincios, dar constiincios si, mai ales, entuziast.

   Nuvela Iubeste revolutia! urmareste un profesor de matematica dornic sa isi arate si el dragostea de tara prin participarea la luptele in care este angrenata Rusia. Numai ca, din nefericire, in ciuda entuziasmului sau, personajul Nerjin, nu este primit in armata din motive medicale. Din cauza anvergurii pe care o iau evenimentele, primeste totusi ordin de mobilizare, dar este repartizat in coloana celor care nu vor merge pe front. Dorinta lui cea mai mare este sa ajunga soldat la artilerie si face totul pentru a fi incadrat aici: are grija de cai, suporta umilinte din partea cazacilor, a taranilor, dar si din partea ostasilor activi in armata.

   Nerjin este intruchiparea intelectualului timid, care nu se adapteaza nici in lumea studenteasca, dar care nu este bine primit nici in lumea non-intelectuala din armata. Pentru a supravietui, este nevoit sa adopte o combinatie de atitudini: deferenta prin natura educatiei, duritate din cauza situatiilor pe care le infrunta.

   Si pentru ca autorul insusi avea studii de matematica, regasim in nuvela demonstratia prin care acest personaj se foloseste de modul de gandire matematic, sistematic, in situatii limita din viata.(Aviz cititorilor care mai sunt inca in procesul de asimilare a studiilor medii). Nerjin acumuleaza rapid informatii transmise in mod lapidar, rautacios de cei din jur si reuseste sa le valorifice in procesul sau de transformare.

   De-a lungul nuvelei Iubeste Revolutia! de Aleksandr Soljenitin avem posibilitatea sa urmarim un personaj ce trece de la profesorul timid si cu probleme de sanatate, la ostasul marginalizat de catre camarazi, dar apreciat de personaje cheie in luarea deciziilor. In ultimele randuri ale nuvelei vom descoperi cu surprindere ca Nerjin a devenit un om curajos, eficient in actiunile sale, pe cale de a deveni soldat in linia intai a frontului, la artilerie, dupa ce va merge la cursurile de comandant de baterie.

   Nu trebuie sa ne descurajeze faptul ca nuvela nu este terminata. Este o lectura incitanta prin modul in care Soljenitin prezinta fiecare pas parcurs de personaj in procesul sau de transformare, fiecare obstacol de mentalitate pe care il depaseste.

   Lectura placuta!

Discutii pe Facebook
Litera.ro

Placerea lecturii si abordarea cu discretie a cuvintelor m-au facut sa patrund intr-o lume a cartilor, a ziarelor si ulterior a publicatiilor online ce imi ofera posibilitatea de a ma forma ca om si de a ma informa ca membru al societatii. Si pentru ca imi place sa ma expun neostentativ, scriu si descriu ceea ce vad, aud, gandesc eu sau oamenii inteligenti si buni la suflet din jurul meu.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Carte

INGERI RATACITI de Marius Albert Negut

Publicat

pe

recenzie de carte ingeri rataciti marius albert negut raftul cu idei

   Cartile lui Marius Albert Negut sunt mereu surprinzatoare. Fiecare pagina dezvaluie o noua experienta, un alt drum decat cel pe care erai convins ca ai plecat.

   In cazul romanului INGERI RATACITI citim o cronica al unor timpuri involburate si instabile, care partial isi dezvaluie acum consecintele.

   Ce imi place la scrierile lui Marius Albert Negut este ca in cadrul aceleiasi naratiuni schimba registrul si ba citesti un Bildungsroman (pana la urma urmarim niste personaje in devenirea lor – Gargamel, Ursu), ba o cronica istorica – evenimente de la revolutia din 1989 sau mineriade – ba un roman politist, asa cum este partea de final a romanului.

   Gliseaza cu maiestrie si in cel mai natural mod si cu planurile temporale –  1976, apoi 1995 – chiar impartite pe ore, ceea ce involuntar atrage atentia asupra evenimentelor. Si totul se impleteste firesc in mai multe fire narative care alcatuiesc o realitate dura si necrutatoare.

   E lumea de la marginea societatii cea pe care ne-o infatiseaza Marius Albert Negut, lumea subteranelor metroului, lumea aurolacilor si a celor pripasiti pe strazi.

recenzie carte Ingeri rataciti Marius Albert Negut   Sunt parti ale romanului care sunt de-a dreptul terifiante – orfelinatul in care este aruncat Radu  – sunt fraze care aproape dor atunci cand le citesti, scrise cu intensitate si fara mila, “Manolache scoase o sticla din fiset si isi turna atent in causul palmei. Ii puse lui Radu continutul, pe pielea plina de rani si incepu sa frece violent, hahaind incantate. Asa numita lotiune, era gazul pe care il tineau pentru paduchiosi.”

   Marius Albert Negut ne-a obsnuit deja cu abilitatea magica de a folosi limbajul argotic, care acum este parte integranta a cronicii si a prezentarii personajelor.

   Nici nu stii pentru cine compasiunea e mai mare – pentru Mihaita, zis Gargamel – copil al strazii, trecut prin suferinte greu de imaginat, pentru Radu Ursu, caruia destinul ii joaca festa dupa festa – cei apropiati il cred mort iar iubita lui Ana, se arunca in apele Dambovitei de pe podul Izvor – ca o alta Ofelie, Lia – hartuita de un tata vitreg , Iordache,  a,junsa si ea pe strazi.

   Acest Iordache este un personaj emblematic pentru realitatea romaneasca de dupa  Revolutie – securist de frunte, ajuns mare revolutionar si apoi senator, care se ocupa cu traficul de copii si organe. Ceea ce este dureros insa adevarat, este puterea pe care a avut-o si a pastrat-o fosta Securitate, si pe care acum o exercita in slujba unui rau suprem subjugat banului.

   Nu doar personajele sunt partea grea a romanului ci si atmosfera descrisa – catacombele metroului te duc cu gandul la catacombele Parisului, iar cei care au trait momentele din decembrie 1989 aproape le retraiesc cu toata teama si speranta de atunci, insa, surprizantor si cu umor “Poate ca soldatii, ei au tras in aer, dar daca revolutionarii au tras aerul acela in piept?” .Maiastra utilizare a sensurilor verbului “a trage” ne arata cat de sensibil este autorul la valentele limbii romane.

   Tehnica folosita  este cea a unei naratiuni  gen papusa Matrioska – intr-un cadru general  – strada Veseliei  sau subteranele metroului, apar alte naratiuni – povestile de viata spuse de Radu Ursu si Lia si descrierea momentelor din decembrie 1989.

   Partea de final este aducatoare de suspans maxim – Marius Albert Negut stie cum sa construiasca  naratiunea in asa fel incat sa pastreze aproape cititorul iar finalul vine ca o eliberare, ca o apa linistita care acopera tot raul si lasa sa pluteasca doar binele.

   “Cuvintele vindeca! Nu as fi crezut niciodata, dar asa este!Cuvintele elibereaza sufletul din temnita pe care, acesta, singur, speriat si-a construit-o, incercand naiv sa se protejeze de raul ce vrea sa ii franga aripile.”

   Asa reuseste autorul sa ne convinga de speranta pe care trebuie sa o avem ca orice inger ratacit isi gaseste drumul.

Romanul INGERI RATACITI este o experienta nu doar de lectura ,dar si de viata pe care m-as bucura sa stiu ca o va parcurge multa lume, mai ales avand in vedere vremurile pe care le traim!

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Carte

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile

Publicat

pe

Cele mai frumoase scrisori de dragoste

     Din dorinta de a descoperi tainele unei lumi demult uitate am dat intamplator peste o carte ce poarta numele de “50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”, realizata de David H. Lowenherz.

Scrisori de dragoste    Cu un oarecare scepticism am strabatut adevarate destainuri ale lui Mozart, Michelangelo, Balzac, Beethoven, Kafka, Hemingway si multi altii, toate adunate intr-un volum de exceptie.

    Fiecare manuscris purta cu el la acea vreme trairi si sentimente dintre cele mai felurite: dor, disperare, pierdere, amaraciune, respect, prietenie, recunostinta, gelozie sau poate chiar fericire si indoiala.

Scrisori de dragoste   Cei care isi puneau gandurile in scris reuseau sa inteleaga ca“ existau momente cand nimic nu vorbea mai tare ca un cuvant mut, scris pe o bucata de hartie”, de la oameni simpli, poeti, carturari, filozofi, toti isi exprimau trairile in aceeasi maniera, fie ea mai ordonata, fie insotita de pete de  cerneala, cuvinte sterse si urme de cafea.

 Epistolele surprind dragostea intr-o forma proprie si individuala, de la o dragoste tandra, ca cea dintre W.A.Mozart si Constanze Mozart, la una pasionala: Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”  sau poate chiar una  interzisa ca cea dintre Henric al VII-lea si Anne Boleyn.

   Maniera scrierilor te ajuta sa-ti conturezi in timp si spatiu o imagine a celui care urma sa expedieze scrisoarea, intensitatea cuvintelor si dorinta nestavilita de a primi un raspuns, unul care sa inlature distanta si dorul, il fac pe cititor sa traiasca emotia fiecarui cuvant.

    Intr-o lume in care predomina tumultul, aceste epistole opresc timpul in loc si sugereaza necontenit ca trairile, sentimentele si momentele cu adevarat importante cer timp si rabdare. In arta epistolara acestea se masoara in idei, transcrieri si raspunsuri mult asteptate.

Scrisori de dragoste

 Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”

         Al tau pentru totdeauna

         A mea pentru totdeauna

               A noastra pentru totdeauna

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Carte

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi? Inocenta pacatului, de Marius Albert Negut.

Publicat

pe

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi?

   Cartea lui MARIUS ALBERT NEGUT – INOCENTA PACATULUI deschide aceasta intrebare provocatoare.

   Nu m-am gandit pana acum ce poate iesi, peste timp, din GROAPA lui Eugen Barbu.

   Am aflat acum – a iesit un alt scriitor, crud si dureros de veridic – Marius Albert Negut cu al sau roman Inocenta Pacatului.

   Parca citeam o continuare  a romanului scris de Eugen Barbu. Sunt lecturi incomode care ridica probleme de toate felurile si care te scot din starea de confort.

   Eugen Barbu la vremea lui ne aducea im prim plan o lume despre care toti stiam ca exista, dar cu totii o ignoram si la fel face si Marius Albert Negut.

recenzie Inocenta pacatului website cultural   Cutaridei ii ia locul parcul Humulesti, intamplarile sunt la fel de violente si tin de o lume aparte – a consumatorilor de droguri si a tiganilor, a fricii de Securitate, urat mirositoare si intinzandu-se ca lepra si a unei povesti romantice de dragoste dintre profesorul Mihai Carp si sotia sa.

   Ne sunt prezentate simboluri iconice  ale unor lumi paralele, pe langa care trecem si ne facem ca nu o vedem. Consumatorul de droguri – Amalia, copilul de tigani dornic sa isi depaseasca conditia – Peti si profesorul – Mihai Carp, securistul – maiorul Datcu.

   Cartea e o lectura de suspans,  te tine cu sufletul la gura pana la final, inocenta pacatului este umbra intregii naratiuni.

   Se dezvaluie asa cum nu te astepti, inceputul te duce cu gandul catre alte pacate, al carnii , al betiei, hotiei, insa sensul e mult mai profund.

   Mihai Carp pacatuieste printr-un denunt fals. Tatal Amaliei, alcoolic, pacatuieste violandu-si propria fiica. Peti, copilul de tigan fugit din satra in lume, pacatuieste prin hotie. Maiorul  Datcu este reprezentantul fricii – securistul care o ancheteaza pe mama profesorului si apoi chiar pe el.

   Umbra pacatului se intinde si te face sa te intrebi – care din ele e cel innocent?

   Parcurgem un traseu intre lumi paralele, una este povestea profesorului Mihai Carp, alta este povestea Amaliei sau a lui Peti. Planurile temporale gliseaza si ele  intre timpul dictaturii comuniste si anii de schimbare care au urmat.

   Autorul foloseste cu maiestrie si limbajul argotic si in acest fel autenticitatea este garantata, insa nu uita sa explice in notele de subsol si cuvinte care folosite in epoca dictaturii comuniste aveau un sens aparte – RIC – de exemplu.

   La fel procedeaza si in capitolele care descriu lumea consumatorilor de droguri, o lume tulbure si haotica in care Amalia pluteste catre neant.

   Intr-un cuvant, romanul INOCENTA PACATULUI este o lectura complexa si o naratiune scrisa cu un simt al cuvantului si atmosferei deosebit.

   Iar intrebarea ramane provocarea lumii in care traim – vulturi sau viermi – finalul e deschis pentru fiecare si speranta inca exista.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

decembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X