);
COnecteaza-te cu noi

Personalitati

Ioan Voda cel Viteaz

Publicat

pe

Ioan Voda cel Viteaz - istorie

   Cel Cumplit. Cel Viteaz. Armeanul. De minte ascutit, de cuvânt gata, (…) harnic nu numai de domnie, ci si altor tari sa fie cap mai mare (Grigore Ureche) Eroul monografiei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, împletire de umbre si virtuti, cel pe care istoriografia ultimelor decenii l-a definit drept ultim luptator al pastrarii independentei Moldovei si prefigurator al politicii lui Mihai Viteazul.

   Acela care, în doi ani de domnie, a modelat o lume încarcata cu temeri, prudente si boli. Descendent al Musatinilor, prin parintele sau, Stefanita – Voda, armean, pe linie materna, nascut în Polonia pe la 1522, este, în termenii timpului nostru, un one self man. Primii ani de viata sunt ai învataturii. „Minte adânca, învatat în carti”, cum ni-l prezinta cronicarul Azarie, are sansa de a creste în medii culturale favorabile. În privinta pregatirii militare, îndrumatori îi sunt cazacii, o categorie mai curând sociala decât etnica, compusa din fugari, tarani din sate distruse de conflicte,nobili scapatati, tatari trecuti la dreapta credinta, supusi toti, teoretic, suveranului polon, de fapt stapâni lor însisi.

Ioan Voda cel Viteaz - istorie

Ioan Voda cel Viteaz | sursa foto: ro.wikipedia.org

   Calitatile si cunostiintele îi sunt apreciate de regele Sigismund al II-lea August al Poloniei care nu ezita sa îi recunoasca apartenenta la o veche familie a voievozilor Moldovei cu intentia de a plasa la Iasi un om loial Poloniei. În 1551 obiectivul pare atins. Sub presiunea mamei si a fratelui sau, Stefan, Ilias-Voda, fiul lui Petru Rares, renunta la domnie si paraseste tara. Ajuns la Stambul, adopta credinta musulmana, devenind, pentru scurt timp, guvernatorul Silistrei. Acest vid aparent de putere îl determina pe Ioan sa încerce obtinerea tronului de la Suceava. Reactia lui Stefan Rares este prompta, sustinatorii pretendentului fiind aspru pedepsiti. Fiul armencei revine în Polonia. Departe de a fi o înfrângere, incidentul constituie o lectie – pentru a câstiga tronul tatalui sau, are nevoie de aliati. Ajunge la Moscova. Patru ani au trecut de la încoronarea tarului Ivan al IV-lea Vasilievici. Iar Rusia începe sa se transforme. Functiile importante sunt încredintate, adesea, oamenilor de rând, în detrimentul boierilor. Clerul ortodox obtine un regulament ce limiteaza abuzurile. Crochiul unei noi puteri europene. Ioan priveste. Asculta. Cerceteaza. Si învata. Neuitând de scopul prezentei pe pamânt rusesc, se casatoreste cu fiica cneazului de Rostov. Au un fiu, Petru. Prezenta sa este remarcata. Lesne ar putea sa devina unul dintre nobilii apropiati tarului. Însa visul sau este altul. De aceea, lasându-si familia în grija socrului sau, dupa doi ani, ajunge la Stambul. Unde intra în slujba unor demnitari importanti. Încrederea obtinuta îl încurajeaza sa caute a obtine domnia Moldovei. De aceea, în 1561, Alexandru Lapusneanu nu întârzie sa ceara sultanului îndepartarea de la fruntariile tarii sale a acestui pretendent. Ioan este exilat în insula Rodos, unde îsi creaza renumele de  negustor de pietre pretioase. Mai mult decât drumurile prin Polonia, Rusia si Sublima Poarta, sederea în aceasta insula din Marea Egee îi devine cheia împlinirii visului. Leaga relatii. Obtine informatii. Câstiga bani. Iar în decembrie 1570 este chemat la Poarta deoarece… socotiia împaratul sa nu cumva sa faca Bogdan Voda (Lapusneanu n.n.) asezamânt cu craiul lesesc,sa dezbata tara de la ascultarea împaratiei turcesti si sa o lipeasca catre craiia leseasca (Nicolae Costin). Ajuns în capitala, mita, fagaduielile si viclenia îi sunt principalele instrumente. De asemenea, lanseaza zvonul ca s-a turcit spre a obtine ajutorul mediilor religioase musulmane.

   Rezultatul demersurilor – drumul spre Moldova, la început de februarie 1572. Obtine trupe din Rumelia si din Valahia lui Alexandru al II-lea Mircea. La mijlocul lunii se afla pe tronul Musatinilor. Cheia succesului – nemultumirea boierilor moldoveni fata de tânarul Bogdan. Modifica componenta sfatului domnesc. Din cei 20 de mari boieri aflati la sosirea în tara, pastreaza doar 11. Tentativele celor nemultumiti de a-l înlatura sunt pedepsite drastic. Executiile – numeroase. Urmate de confiscarea averilor. Cea mai crunta pilda este a conducatorului taberei slujitorilor necredinciosi, Ionascu Sbierea, mare vornic al Tarii de Jos, dat mortii în ziua Învierii Domnului.

   Dincolo de aceste tentative de a controla înalta boierime, se afla preocuparea pentru armatura domniei sale – norodul. Sunt ajutati micii proprietari de pamânt, razesii pe care se bizuise în actiunile sale si strabunicul sau, Sfântul Stefan cel Mare. În egala masura, ca si unchiul sau, Alexandru Lapusneanu, încurajeaza comertul, batând o accea, moneda de arama egala în valoare cu asprul otoman. Moneda este nu doar instrument economic ci si politic, pe avers figurând chipul domnitorului, cu legenda otet Moldovei (parintele Moldovei), pe revers – capul de bour, stema tarii, si inscriptia hereghie Moldovei (monetaria domneasca a Moldovei). De asemenea, acorda privilegii negustorilor bistriteni si consolideaza relatiile comerciale cu Brasovul.

Ioan Voda cel Viteaz - Alexandru Lapusneanu

Alexandru Lapusneanu infatisat pe o marca postala moldoveneasca

   Cea mai tensionata relatie o are cu Biserica. Potrivit lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, credinta religioasa este doar o haina utila pentru domnul Moldovei pe care nu ezita sa o schimbe dupa nevoi. Totusi, adoptarea confesiunii ortodoxe constituie, în esenta, un mijloc de ancorare în realitatea tarii. Este adevarat, ca si în cazul boierilor, nici unii ierarhi sau monahi nu sunt crutati de asprimea domnitorului (egumenul Iacob Molodet al manastirii Slatina si fostul Mitropolit al Moldovei, Grigorie de la Neamt sunt cele mai cunoscute cazuri).

   De asemenea, Ioan este autorul primei secularizari a averilor manastiresti, confiscând sate întregi pe care le ofera drept proprietati razesilor. Si totusi, Biserica este principal aliat al domniei. Mitropolitul Atanasie îi este duhovnic si principal sol la curtile vecine. Starea tarii îi este înfatisata, cel mai adesea, de preoti de tara veniti cu diferite jalbe la Iasi. Forta acestei legaturi este evidenta în cursul anului 1574.

   La Înalta Poarta încep sa curga plângerile boierilor fugiti în Polonia. Lor li se adauga – piese ale unui puzzle – solicitarile domnitorului Munteniei, Alexandru al II-lea Mircea, pentru obtinerea tronului Moldovei de catre fratele sau, Petru Schiopul. Elementul central îl reprezenta dorinta marelui vizir, Mehmed Sokollu, adevaratul conducator al imperiului, de a-l reînscauna pe Bogdan Lapusneanu.

   La 21 februarie un ceaus aduce la Iasi vestea mazilirii. Rusia este prinsa de conflictul cu Lituania si Polonia. Polonia are un nou rege – Henri de Valois, loial tratatului cu Poarta. De aceea, Ioan convoaca Adunarea Tarii în care fiecare dintre starile sociale poate sa îsi prezinte pozitia. Pentru boieri raspunsul este simplu – schimbarea domnului. Pentru talpa tarii – lupta, caci înlaturarea lui Ioan Voda este doar început raidurilor obisnuite ale tatarilor care vor pârjoli totul în cale. Ultimii îsi impun vointa. Mai ales ca Moldova este departe de a fi pe deplin vulnerabila, domnitorul preocupându-se în mod deosebit de dezvoltarea artileriei. Prima confruntare – la Jilistea, în aprilie, când domnitorul reuseste sa încercuiasca si sa nimiceasca trupele otomano-muntene ce îl aduc pe Petru Schiopul, viata celui din urma fiind salvata prin jertfa boierilor fideli. Victoria îngaduie armatei moldovene sa patrunda în Muntenia. Bucurestii sunt ocupati. Alexandru al II-lea Mircea este înlaturat de pe tron. Petru Schiopul se refugiaza în raiaua Brailei, care rezista asediului moldovenesc. Însa acest fapt nu îl împiedica pe voievodul Moldovei sa înainteze. Ocupa Tighina iar fortele tatare din Bugeac sunt biruite.

Petru Schiopul - Ioan Voda cel Viteaz

Petru Schiopul si fiul sau | sursa foto: ro.wikipedia.org

   Pentru Poarta apare riscul extinderii confruntarilor în Balcani. De aceea Petru Schiopul foloseste singura arma de care poate dispune – îl cumpara pe comandantul cavaleriei moldovenesti. Care, în schimbul banilor, ofera domnului sau date false despre potentialul militar si pozitiile dusmanilor.

Ioan Voda cel Viteaz - stema Molovei

stema Moldovei in sec. al Xvii-lea

   Batalia are loc în apropierea lacului Cahul, la 10 iunie 1574. În mijlocul luptei, parte a boierilor moldavi se alatura otomanilor. În aceasta situatie, Ioan voda foloseste artileria. Pentru a se proteja, turcii folosesc ca avangarda ostenii moldoveni care li s-au alaturat. O ploaie de vara uda pulberea. Acest fapt încurajeaza noi trupe turcesti sa intre în lupta. Moldovenii sunt coplesiti. Si se retrag spre Roscani. Principala problema devine lipsa apei. În aceste circumstante, sensibi la suferinta oamenilor sai, în dimineata zilei de 11 iunie, Ioan voda se preda turcilor în schimbul crutarii trupelor sale si a garantarii audientei la sultan. Atât Ahmed pasa, comandantul trupelor turcesti, cât si Petru Schiopul îl asigura, prin juramânt, ca viata sa si a ostasilor sai sunt în afara oricarei amenintari. Ajuns în tabara turca, încep negocierile. I se reproseaza tradarea încrederii sultanului. Ca si sumetirea prin acte ce ar fi marcat desprinderea de Poarta. Orele se scurg. Tensiunea creste. Argumentele domnitorului Moldovei se rostogolesc în gol. Si, deodata, Iusuf Sinan Cigalzade, beilerbeiul (guvernatorul) Rumeliei, îl înjunghie. Trupul îi este decapitat si adus în marginea taberei, legat de doua camile, sfârtecat înaintea privirii moldovenilor si a cazacilor. Capul este daruit lui Alexandru al II-lea Mircea, întors în jilt cu sprijinul turcesc. Acesta îl aduce la Bucuresti unde este pironit în poarta Curtii Domnesti potrivit marturiei din 1575 a calatorului polon Marciej Stryjkovski. O moarte prea putin diferita de cea a lui Mihai Viteazul de peste 27 de ani.

   Astfel ia sfârsit ultima încercare a unei armate române de a se opune singura fortei Imperiului Otoman. (Constantin Rezachievici, Enciclopedia Domnilor Români. a. 1324 – 1881. Cronologia critica a domnilor din Tara Româneasca si Moldova a 1324 – 1881, volum I, secolele XIV – XVI, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2001, p. 703). Cinci luni mai târziu, în Palatul Topkapî, paraseste aceasta lume Selim al II-lea urmat, patru ani mai târziu, de Mehmed Sokollu ucis tocmai pentru bunavointa fata de crestini.

   Care este sensul acestei domnii scurte si energice? Dupa masura timpului nostru poate sa para un demers don quijotesc. Eroarea noastra se rezuma la strecurarea în sablon a unui pribeag, vlastar a neamului Musatinilor si a acelor armeni ce au întretinut negotul unor imperii secol dupa secol. O dovedeste nevestejirea amintirii sale. Si lipsa sablonului pe masura sa.

Discutii pe Facebook
Litera.ro

Sunt nascut în Suceava, la 16 noiembrie 1975 . Locuiesc în Constanta. Am urmat doi ani de studiu la Facultatea de Jurnalism a Universitatii Andrei Saguna din Constanta. Sunt licentiat al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Ovidius si, din decembrie 2012, doctor în Istorie. Din 2000 - profesor de istorie în învatamântul preuniversitar.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Cafenea

SOUS LE CIEL DE PARIS. EDITH PIAF

Publicat

pe

Edith Piaf

   Intr-o perioada in care teama de razboi devenise o stare permanenta de tensiune cotidiana, pe strada Belleville la numarul 72, arondismentul XX,  lua nastere “sufletul Parisului”, asa cum avea sa i se spuna peste ani. Mai exact in 19 decembrie 1915 se nastea Edith Gassion, fiica unui acrobat, Louis Gassion si a unei “artiste lirice”, Annette Giovanna Maillard. Numita dupa o infirmiera britanica, Edith Gassion avea sa schimbe istoria cabaretelor frantuzesti si sa devina o stea emblematica a Parisului de altadata.

   Copilaria si adolescenta i-au fost presarate de grele incercari. Primii 6 ani din viata si i-a petrecut intr-o casa de toleranta in Normandia sub tutela bunicii paterne care era si matroana casei cu pricina. In ciuda aparentelor, afectiunea si grija primita, atat din partea bunicii cat si a slujnicelor i-au ramas intiparite in amintire de-a lungul timpului ca pe ceva ce nu mai avea sa intalneasca.

Edith Piaf in coliparie

Edith Piaf copil

   Anii ce au urmat si i-a petrecut alaturi de tatal sau, intors din razboi care la momentul respectiv a dorit sa-si continue cariera acrobatica alaturi de circ, iar mai apoi independent, cand pentru prima data Edith a cantat in strada “La Marseillaise” interpretare cu un succes rasunator. Pana la varsta de 15 ani si-a castigat traiul din cantarile de strada, alaturi de Simone Berteaut, “Momone”, care-i va fi prietena pentru urmatorii 30 de ani.

   Un an mai tarziu, Edith se indragosteste de Louis Dupont, “P’tit Louis”, un tanar comisionar, caruia intr-un gest nebunesc ii va darui o fetita, Marcelle Dupont. In incercarile sale disperate de a-si schimba stilul de viata constata ca nu este facuta pentru altceva decat pentru a canta si nu renunta astfel la cantarile din strada, spre disperarea lui Dupont. Bolnava de meningita, fetita acestora moare dupa 2 ani de viata, astfel ca Edith de la 18 ani nu-si va mai cunoaste niciodata latura materna.

Edith Piaf

La Môme Piaf

   O viata plina de excese si de aventuri care se estompeaza in anul 1935, atunci cand il cunoaste pe Louis Leplée, patronul unui cabaret in voga, Gerny’s, ce o propulseaza in aceasta lume artistica si caruia ii va fi recunoscatoare tot restul vietii.

  Odata cu moartea lui Leplée, un alt pion important in cariera lui Edith il reprezinta Raymond Asso, care-i va deveni timp de 2 ani amant, prieten, textier si director artistic. Un om care o educa pe Edith si ii transforma spectacolele in adevarate reprezentatii, de la postura acesteia, gestica, intonatie, mimica, prin severitatea si perseverenta lui o transforma pe Edith din “La Môme Piaf” asa cum i se adresa Leplée, in Edith Piaf, o adevarata prezenta artistica.

   Plecarea lui Asso in razboi in 1938 ii reda lui Edith ocazia de a se intoarce la vechile obiceiuri: alcool in exces si nopti pierdute. Acesta reprezinta momentul in care incepe succesul lui Edith Piaf, dar si declinul. Anii ce vor urma vor fi plini de spectacole, reprezentatii, momente artistice, texte compuse in miez de noapte, auditii in exces, un regim de munca epuizant, presarat cu foarte multe aventuri amoroase asociate cu alcoolul.

Edith Piaf

Edith Piaf

   Si-a trait viata prin muzica, iar aceasta dragoste acerba s-a reflectat si in relatiile sale, se indragostea de cei tineri, de cei nevinovati, de cei pe care putea sa-i formeze si sa-i sustina, tocmai de aceea majoritatea partenerilor ei au fost cu mult mai tineri si au reusit mai apoi sa-si construiasca o cariera tocmai datorita acesteia, iar atunci cand Edith considera ca erau pregatiti, le reda libertatea.

Edith Piaf

Edith Piaf in 1939

   Ar fi mult mai mult de spus. Edith Piaf nu a fost doar o simpla artista, a fost un nume, un moment, o voce, o forta de munca fantastica pana la epuizare atat in muzica cat si in dragoste. O fire capricioasa, cu un simt al umorului si al perfectiunii extrem de dezvoltat.

   SOUS LE CIEL DE PARIS a luat nastere o voce care iti creeaza prin claritatea si gravitatea sa atmosfera pariziana de altadata, te face sa te regasesti pe strazile Parisului si iti transmite o dragoste necontenita pentru viata, muzica si iubire asa cum simtea si ea de altfel. Edith Piaf a fost indragostita de iubire si de viata. “L’espoir fleurit/Au ciel de Paris”

Edith Piaf - Sufletul Parisului

„Sufletul Parisului”

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Personalitati

Alexei Mateevici – 100 de ani de la moarte

Publicat

pe

Alexei Mateevici

   „Înalt si sprinten ca un paltin, pe umerii rotunzi avea chip de Crist blajin, încadrat în plete lungi, castanii, si o barba blonda, despicata în doua. Pe fata-i blânda, cu pistrui mici sub bolta unei frunti înalte si luminoase sclipeau doi ochi caprui, putin înmuiati în lacrimi si de o melancolie nespusa.” (Ion Buzdugan)

Începuturi

   Este portretul pe care fiecare dintre noi îl recunoaste. Mai curând al unei poezii decât al unei persoane. Drept este sa fie astfel, cât timp,timp de decenii, ”Limba noastra” era creatia unui crochiu.

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici impreuna cu fiul sau | sursa foto: personalitatibasarabene.info

   Nascut la 16 martie 1888. La Cainari, actualul raion Causeni, la 50 de kilometri sud de Chisinau. Fiul preotului Mihail Mateevici si al Nadejdei, fiica protopopului din Causeni. Scoala primara o urmeaza la Zaim, unde familia se muta în 1893. Acasa, sub îndrumarea tatalui, deprinde alfabetul latin, din textele revistei ”Albina”, din 1867 limba româna fiind interzisa în scoala.

   În 1897 este înscris la Seminarul Duhovnicesc din Chisinau. O alegere fireasca, nu doar ca rod al traditiei familiale – stra-strabunicul, strabunicul, bunicul si un unchi pe linie materna fiind slujitori ai altarului – ci si ca purtare a unei îndatoriri, deslusita treptat, multumita rolul bisericii satului dintr-o gubernie imperiala, care, dincolo de fireasca misiune spirituala, apartine nevoii de nestingere a constiintei nationale. Absolva în 1902 cursurile seminarului, continuând studiile la Seminarul Teologic din Chisinau. Participa la dezbaterile privind proiectele de reforma initiate în domeniul învatamântului. În aceeasi masura, realitatile sociale sunt cu aceeasi atentie cântarite. Cel dintâi prag – moartea, la 42 de ani, a parintelui Mihail Mateevici, la 24 iulie 1906. Nu doar pierderea tatalui ci acerba lupta pentru obtinerea parohiei Zaim îl tulbura. Cu aceasta ocazie, publica primul articol- Chestiunea preotasca în ”Basarabia”, denuntând lacomia, ipocrizia si lipsa de scrupule a unui sistem profund corupt.

Publicistul, poetul, preotul

   Materialul constituie începutul unei activitati publicistice impresionante, nu doar prin numarul materialelor, ci, mai cu seama, prin domeniile abordate, de la viata Bisericii, problematica sociala si culturala, la etnografie, folclor,arheologie, critica de arta, reportaj si traduceri din literatura rusa.

   De asemenea, sustine predici în Catedrala ortodoxa din Chisinau. În 1907 devine membru al redactiei ”Basarabiei”. Începe sa publice cele dintîi poezii. În acelasi an, Nadejda Mateevici se muta la Chisinau. Seminarul se închide, ca masura de coercitie pentru tulburarile elevilor. Este doar prilej pentru dedicarea activitatii publicistice pentru cel care, trei ani mai târziu, absolva seminarul ca sef de promotie. Rezultatul – înmatricularea ca student al Academiei Duhovnicesti din Kiev fara sustinerea examenului de admitere, beneficiar de bursa. La Kiev, activitatea publicistica continua, la ”Luminatorul”. Devine membru al Societatii cultural – nationale ”Desteptarea” a studentilor moldoveni. Principala doleanta – revenirea la folosirea, în scolile primare, a limbii române.

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici | sursa foto: wikimedia.org

   În ”Buletinul Eparhiei Chisinaului” publica studii si articole despre traditii basarabene, despre istoria Bisericii ”moldovenesti”. De asemenea, începe colaborarea cu publicatia ”Cuvântul moldovenesc”.

Anul 1914

   Este anul ce lesne poate fi definit ca apogeu al existentei lui Alexei Mateevici. Sustine lucrarea de licenta : ”Conceptia religioasa si filozofica a lui Fechner”, clasându-se al saselea din cei patruzeci si opt de absolventi ai prestigioasei Academii kievene.  O lucrare de peste 800 de pagini, care îi îngaduie sa devina magistru în stiinte fara probe suplimentare. (Ion Nuta, Schita biobliografica în Alexei Mateevici, Versuri, Editura Vicovia, Bacau, 2013, pp. 38 – 39). În acelasi an este hirotonit preot pe seama catedralei Sfânta Sofia din Kiev. Se casatoreste cu Teodosia Novitki, profesoara la Scoala Eparhiala din Kiev. În septembrie, la solicitarea sa, devine profesor de omiletica, liturghie la Seminarul Teologic din Poltava. Nu dupa multa vreme, se transfera la Seminarul Teologic din Chisinau, unde preda limba greaca si Sfânta Scriptura. Este ales membru al ”Societatii Bisericesti de Istorie si Arheologie din Basarabia”.

Amurgul

   Continua sa publice. Sustine discursul de despartire la serbarea de absolvire a promotiei 1915. În vara acestui an este prezent la Causeni, pentru studiul trecutului si a arhitecturii bisericii Sfânta Adormire a Maicii Domnului. Rezultatul – prelegere în sedinta Societatii de Istorie si Arheologie. Demersul relua truda bunicului matern, preotul Ioan Neaga, ce publicase, în 1862, un material despre locas.

   La 16 septembrie, ca preot militar, este mobilizat pe frontul din Galitia, în regimentul 41 infanterie. La 23 decembrie se naste fiica sa, Nina. Un an mai târziu, pe fondul intrarii, la 15 august, a României în razboi, solicita sa fie transferat în România. Este încadrat în brigada 71 rusa de artilerie, pe linia frontului Tecuci – Marasesti. Continua sa trimita materiale pentru Buletinul Eparhial si Societatii de Istorie si Arheologie, al carui membru al comisiei editoriale devenise anul anterior. (ibidem, p. 41).

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici impreuna cu fiica | sursa foto: wikimedia.org

   Prezenta în tara mama este de la început fructuoasa. Atât prin întâlnirile cu oamenii de cultura, cît si pentru colectele de carte pentru Basarabia. Revine frecvent la Chisinau. La 20 mai 1917 participa la Congresul studentilor români din Basarabia. O saptamâna mai târziu – la cel al învatatorilor moldoveni din Basarabia. Ambele, la cea dintâi întrunire.La mijlocul lunii iunie, sustine lectii de istoria literaturii române la cursurile de limba româna pentru învatatori, cursuri prefatate de recitarea ”Limbii noastre”, înaintea unei audiente impresionante. Poezia fusese scrisa pe front,la Marasesti, la 17 iunie 1917. Exista marturii despre drumurile sale în satele Moldovei. Cea a slujirii la Cosmesti si Movileni: Costel Crangan, Cum a murit, la doar 29 de ani, autorul celei mai cunoscute poezii despre limba româna, scrisa pe câmpul de lupta:”Era frumos si blând ca sfintii”, în Adevarul, 26 octombrie 2015.

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici | sursa foto: wikimedia.org

   Revenit pe front, contracteaza tifos abdominal. Este internat la Tecuci. Solicita sa revina în Basarabia. Trece la cele vesnice la 13 august 1917. Este înmormîntat, a doua zi, în cimitirul central din Chisinau. În octombrie 1917, Congresul ostasilor moldoveni declara autonomia Basarabiei, alegând, ca organ reprezentativ, Sfatul Tarii. La 27 martie 1918, Sfatul Tarii hotarâste unirea Basarabiei cu România. Se împlineste visul caruia îi închinase, el si bunii sai, întreaga truda si deplina nadejde. Visul, de asemenea, al lui Simeon Murafa si Andrei Hodorogea, luptatori pentru unirea Basarabiei cu România, ucisi la 20 august 1917.

   Comparat cu Mihai Eminescu, caci, ”numai Eminescu a mai stiut sa scoata atâta mireasma din ritmurile poporane” (George Calinescu), cu Nicolae Labis, prin vârsta frageda a muririi si forta talentului (Î.P.S. Antonie Plamadeala), Alexei Mateevici ne este, la un secol de la trecerea sa la Domnul, mai cu seama întrebare. Despre ceea ce simtim, înca a ne defini. Despre idealuri. Despre constientizarea, de catre fiecare dintre noi, a notiunii de patrie.Raspunsul nu ne este dat a-l putea amâna.

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Personalitati

Bogdan al III-lea Musat

Publicat

pe

Bogdan al III-lea Musat

Bogdan al III-lea Mușat

   Mușatin. Și Basarab. Plasat, adesea, în umbra părintelui său. Urmaș vrednic al acestuia întru totul. ”Sfios ca o fată și bărbat viteaz, prieten al virtuților și al oamenilor virtuoși” cum îl descrie Matteo Muriani, unul dintre medicii tatălui său. (Călători străini despre Țările Române, vol. I, București, 1970, p. 149) Ctitor și ostaș. Vrednic de bună amintire la împlinirea a jumătate de mileniu de la trecerea la cele veșnice.

Cei dintâi ani

   Născut la 16 iunie 1479. Părinții – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Doamna Maria Voichița.

Ștefan cel Mare I sursa foto: epr.ro / Doamna Maria Voichița I sursa foto: ea.md

   Pe linie paternă, cel ce primește, la Sfântul Botez, prenumele bunicilor săi – Bogdan și Vlad, este mlădiță a neamului Mușatinilor. Pe linie maternă – un Basarab. Mai precis, un Drăculesc, mama sa, capturată de viitorul său soț în expediția din noiembrie 1473, fiind fiica lui Radu de la Afumați, cel învelit, încă, în speculații pe marginea unei însemnări a lui Laonic Chalcocondil din ”Expuneri istorice” sau redus la statutul, la fel de discutabil, de frate nevrednic al lui Vlad Țepeș.

   Despre Bogdan Vlad știm că este asociat la domnie în 1498, pe fondul morții fraților săi mai mari. Putem presupune că participă la cele din urmă confruntări cu polonezii din vremea domniei Sfântului Ștefan și că este inițiat în problemele interne ale țării. Ambele componente ale uceniciei, ca și calitatea de unic fiu legitim sunt, în primăvara – vara anului 1504, supuse încercării.

   Fiecare dintre noi își amintește ultima parte a dramei istorice ”Apus de soare”. Domnitorul, pedepsind pe boierii complotiști, ce confundaseră slăbiciunea fizică a lui Ștefan cu libertatea impunerii propriului lor domn. Faptele prezentate de Barbu Ștefănescu Delavrancea nu se depărtează de evenimentele vremii. Doar că taberele sunt cel puțin trei, fiecare susținută de unul dintre vecinii Moldovei (Ungaria, Imperiul Otoman și Polonia), contracandidații lui Bogdan Vlad fiind atât un frate trăitor la Stambul cât și portarul Sucevei, Luca Arbore. (Constantin Rezachevici, Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova, a. 1324 – 1881, vol I, secolele XIV – XVI, București, 2001, p. 549). Pe fondul acestor comploturi, la 30 iunie 1504, Ștefan cel Mare impune pe tronul țării pe Bogdan ca prim născut, dregătorii jurând credință noului domn.

   La 2 iulie, Sfântul Voievod Ștefan se alătură bunilor săi. Urmașul său se dovedește ”puțin dispărțitu de firea tătăne-său…”, înfruntând, încă de la începutul domniei, tentativele de obținere a cârmuirii Moldovei din partea pretendenților, dar și ispita tătarilor de a încerca forța noii domnii. (Constantin Rezachevici, op. cit, p. 550)

Pocuția

   Cel dintâi deziderat al lui Bogdan al III-lea este soluționarea chestiunii Pocuției. Este vorba de un diferend de frontieră cu Polonia ce are ca sursă împrumutul acordat, în 1388, de Petru I Mușat lui Vladislav al II-lea Iagello. 3000 de ruble contra Pocuția ca garanție a returnării sumei. Dacă ținem seama de faptul că cel mai important oraș al regiunii este Colomeea unde, în 1485, Sfântul Voievod Ștefan depusese omagiul regelui Poloniei Cazimir al IV-lea, ca vasal, că bătălia de la Codrii Cosminului, din 1497, a readus în actualitate nu doar caducitatea jurământului de la Colomeea, ci și necesitatea soluționării disputei privind Pocuția. Soluția impusă de predecesorul lui Bogdan Vodă este pragmatică: în 1502 provincia este ocupată de trupele moldovene, sunt impuși conducători și preluate veniturile. Partea polonă devine interesată de negocieri.

   Soluția propusă de noul domn al Moldovei este matrimonială. Prin căsătoria cu Elisabeta, sora regelui Poloniei, Alexandru I Jagello și oferirea ca dar de nuntă a Pocuției, provincia ar fi revenit, în final, Moldovei. Deși acordul de cedare a provinciei este semnat în iunie 1505, opoziția fermă a reginei- mamă Elisabeta de Habsburg, văduva lui Cazimir al IV-lea, impune soluția armată. Incursiunile trupelor moldave conduc la încheierea înțelegerii de la Lublin, din 16 martie 1506, prin care uniunea dinastică este întărită de protejarea frontierei polone de incursiunile tătare, de ridicarea unei biserici romano-catolice, acceptarea unui episcop și încheierea de înțelegeri cu Statul papal. (Jerzy Jan Lersky, Richard J. Kozicki, Historical dictionary of Poland, 966-1945, Greenwood Publishing Group, 1996, p. 9)

   Așa cum moartea Elisabetei de Habsburg redeschisese dialogul dintre cele două părți, cea lui Alexandru I îi pune capăt. Urmașul său, Sigismund I, preocupat de realizarea unei monarhii absolute, silit să afle soluția optimă evitării consolidării pozițiilor nobilimii, în război cu Marele Cnezat al Moscovei, vizând propria alianță matrimonială cu Habsburgii, nu este interesat de proiectul susținut de vecinul său. Urmarea – intervenții armate reciproce în Polonia și Moldova. ”Singur Bogdan vodă cu capul său au lovit cu sulița în poarta Liovului, care lucru și astăzi să cunoaște semnul” (Grigore Ureche, Letopisețul Țării Moldovei, București, 1958, p. 139) constituie cea mai potrivită reflectare a conflictului dintre 1506 și 1509. În 1510 se încheie pacea. Printre intermediari, se pare, papa Iuliu al II-lea. Pocuția aparține Poloniei în schimbul unor avantaje economice oferite Moldovei.

Tătarii

   Înțelegerea de la Camenița nu constituie atât un eșec al politicii externe a lui Bogdan, ci o soluție. Atât Polonia, cât și Moldova sunt expuse amenințării tătare. O primă incursiune a avut loc în 1504. Următoarea, mult mai îngrijorătoare, se produce șase ani mai târziu. În 1511, întreaga Moldovă este trecută prin foc. Atacurile tătare îl determină pe Bogdan vodă să întrevadă posibilitatea unei alianțe moldavo-polono-ruse. În ciuda dorinței sale, neînțelegerile primează în relația dintre Cracovia și Moscova. Singura opțiune viabilă o reprezintă creșterea cuantumului tributului către Înalta Poartă, în 1514, ca principala garanție a menținerii autonomiei interne a Moldovei.

Valahia

   Presiunile sunt departe de a-și avea sursa doar în nord sau în est. Cele din sud amintesc de campaniile muntene ale părintelui său. Doar sensul este diferit. Semnificația rămâne aceeași. Radu cel Mare, în 1507, Sfântul Voievod Neagoe Basarab, șapte ani mai târziu, se străduiesc să impună la Suceava propriii favoriți. Rezultatul acestor dorințe valahe sunt noi incursiuni reciproce. În cel dintâi caz, medierea Sfântului Ierarh Maxim Brancovici, mitropolitul Țării Românești, pune capăt escaladării conflictului. Relația cu Muntenia nu poate fi redusă la conflict.

    Așa cum observa Nicolae Iorga, pretendentul la mâna Elisabetei Jagello se resemnează cu o ”căsătorie în țară, fără nici-o altă strălucire decât farmecul miresei…” (N. Iorg, Istoria lui Ștefan cel Mare, București, 1978, p. 206). Aleasa – Nastasia, despre care mai nimic nu cunoaștem, cu excepția faptului că, în 1512, se mută la cele nepieritoare. A doua căsătorie este încheiată cu fiica lui Mihnea cel Rău, Ruxandra. Prunci – doar cei nelegitimi sunt știuți. Printre ei – Ștefăniță, Cuviosul Pahomie de la Slatina (cunoscut de mai fiecare ca Alexandru Lăpușneanu) și Aron Emanoil. (sursa)

 Moștenirea

Buna gospodărire a Moldovei, alături de boierii domniei tatălui său, în rândul cărora Luca Arbore se impune, este miezul domniei de treisprezece ani a lui Bogdan al III-lea. Dovezi – locașurile de închinare. Biserica din Reuseni, isprăvită în amintirea bunicului al cărui nume îl poartă, ucis în aceste locuri în octombrie 1451. Începutul înălțării bisericii mitropolitane din Suceava.

   Bogdan al III-lea trece pragul acestei vieți la Huși, la 22 aprilie 1517, la 38 de ani. Este înmormântat la mănăstirea Putna. Îi urmează în jilț fiul său Ștefăniță.

   Cei 500 de ani de la pristăvirea lui Bogdan al III-lea sunt prilej deslușirii trăsăturilor vieții și stăpânirii unui domn aproape necunoscut. În ciuda faptului că reprezentările sale sunt, așa cum remarca Maria Magdalena Szekely (sursa), numeroase, întinzându-se pe o perioadă îndelungată, de la anii dinaintea domniei la frescele zugrăvite postum. În ciuda faptului că întreaga domnie oferă argumente în favoarea celui care, asemenea unui ”strejar în toate părțile priveghiia, ca să nu să știrbească țara ce-i rămăsăse de la tată-său”. (Grigore Ureche, op. cit. p. 143).

______

sursa cover photo: wikimedia.org

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

aprilie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X