);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Incepe Festivalul Filmului Francez din România – a 22-a editie! „Fiti realisti, cereti imposibilul!”

Publicat

pe

Festivalul Filmului Francez din România - Raftul cu idei

   La filme, cetateni! Între 24 aprilie si 6 mai, Festivalul Filmului Francez face o mica revolutie pe marile ecrane din 9 orase din România (Arad, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sfântu Gheorghe, Timisoara) cu cea de a 22-a sa editie al carei cuvânt de ordine este „schimbare” – schimbare de idei, de idealuri, de perspectiva, de viata, de societate.

   Inspirat de întreaga simbolistica a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiti realisti, cereti imposibilul! -, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primavara, care devine anotimpul sau oficial, împrospatându-si si regândindu-si sectiunile deja binecunoscute. Tocmai despre transformare vorbeste si nelinistitorul MADAME HYDE de Serge Bozon (2017), povestea neobisnuita a metamorfozei personale si sociale a unei profesoare de fizica timide si retrase. Aceasta creatie mult apreciata în cadrul Saptamânii criticii de la Berlin 2018 si pentru care Isabelle Huppert a primit Premiul pentru cea mai buna interpretare feminina la Festivalul de la Locarno (Elvetia) va deschide cea de a 22-a editie a FFF (pe 24 aprilie, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia 77).

   Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la marile proteste care au provocat o serie de mutatii intelectuale si sociale în Franta si, prin ricoseu, în toata Europa occidentala, FFF propune un Focus Mai 68. Filme de fictiune importante (ca de exemplu MILOU EN MAI/MILOU ÎN MAI de Louis Malle) precum si documentare inedite în România (MOURIR À 30 ANS/SA MORI LA 30 DE ANI de Romain Goupil sau celebrul LE FOND DE L’AIR EST ROUGE/REVOLUTIA PLUTESTE ÎN AER de Chris Marker) vor ajuta publicul român, care nu cunoaste prea multe despre aceste evenimente, sa le înteleaga mai bine contextul si mizele.

   Nu mai putin rebela, sectiunea Competitie propune 6 filme – de debut sau a doua creatie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrazneala, impertinenta chiar, dar si poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei sectiuni – el va cântari, va vota si va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna «Premiul publicului TV5MONDE», care consta într-un ajutor financiar national pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România. Pe de alta parte, FFF va acorda mai mult spatiu discutiilor pe fond – mai multi tineri regizori si actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile si demersurile lor artistice (Marine Francen, regizoarea filmului LE SEMEUR/SEMINTE – 24-27 aprilie, Bucuresti; Vincent Macaigne, regizorul peliculei POUR LE RÉCONFORT/CONFORT SI CONSOLARE, Bucuresti; Mona Walravens, actrita în COMME DES GARÇONS/ECHIPA DE FETE de Julien Hallard, 3-6 mai, Cluj si Timisoara).

   Cu privirea sa patrunzatoare, Saptamâna Cahiers du cinéma, realizata în colaborare cu cea mai importanta revista de film din Franta, se apleaca asupra relatiei ambigue pe care opera filmata o întretine cu teatrul. Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din România, Joachim Lepastier, critic la Cahiers du cinéma si autorul selectiei acestui program, exploreaza jocul între „a fi” si „a parea” în viata de zi cu zi, pe scena si în film, dar si limitele, complicitatile si divergentele între realitate, teatru si marele ecran.

   În acelasi spirit analitic si contestatar, Panorama expune câteva din cele mai bune creatii cinematografice franceze de ultima ora, filme care s-au impus atât în salile de cinema cât si în marile festivaluri internationale. Dupa cum este si cazul lui JUSQU’À LA GARDE/CUSTODIA de Xavier Legrand (2017), filmul care va închide, la Bucuresti, cea de a 22-a editie a Festivalului Filmului Francez, si care a fost distins, în 2017, atât cu Leul de argint pentru cel mai bun regizor la „Mostra”, Festivalul de film de la Venetia, cât si cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian. Pelicula surprinde existenta unei familii ai carei membri se sfâsie între ei din cauza procedurilor legale de acordare a custodiei fiului unic, aratând, ca într-o oglinda, imaginea unei societati în pragul exploziei, sufocata de propriile conventii si lasitati (2 mai, ora 21.00, Cinema Elvire Popesco).

 Orase :

  • Arad / Cinema Arta, 4-6 mai
  • Brasov / Cinemateca Patria, 3-6 mai
  • Bucarest / Cinema Elvire Popesco, 24 avril – 6 mai
  • Buzau / Teatrul George Ciprian, 4 mai
  • Cluj-Napoca / Cinema Victoria, 3-6 mai
  • Constanta / Cityplex Tomis Mall, 3-6 mai
  • Iasi / Cinema Ateneu, 2-5 mai
  • Sfântu Gheorghe / Cityplex Arta, 3-6 mai
  • Timisoara / Universitatea de Vest – Aula Magna – 3-6 mai

Toate filmele sunt prezentate în versiune originala, cu subtitrare în limba româna.

   Biletele pot fi achizitionate de la casa Salii Elvire Popesco, cu o ora înainte de fiecare proiectie, de la Libraria Kyralina, de la Libraria Hecate, în reteaua de librarii Humanitas si de pe elvirepopesco.ro (eventbook.ro).

   Eveniment Facebook https://www.facebook.com/events/727856494271082/

   Pentru contacte de presa, programari de interviuri si/sau reportaje, va rugam sa luati legatura cu Andrei Popov, responsabilul de comunicare al Institutului Francez din Bucuresti.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

august, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X