);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Hamlet si noi, un spectacol – laborator de Antoaneta Cojocaru, dupa piesa lui W. Shakespeare

Publicat

pe

Hamlet Laboratorul de arta

   Laboratorul de Arta prezinta joi, 25 ianuarie orele 19.00, în incinta Centrului European Cultural si de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. “Nicolae Balcescu” primul spectacol din seria a doua – “Hamlet si noi”, un spectacol – laborator de Antoaneta Cojocaru, dupa piesa lui W. Shakespeare

   Invitam iubitorii de teatru joi, 25 ianuarie, în incinta Centrului European Cultural si de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. “Nicolae Balcescu” la primul spectacol din acest an – “Hamlet si noi”, un spectacol – laborator de Antoaneta Cojocaru, dupa piesa lui W. Shakespeare.

   Spectacolul este un manifest pentru arta si cultura si expune evolutia personajelor lui Shakespeare, oglinda actuala pentru societatea de astazi.

   În luna ianuarie are loc primul spectacol din acest an – “Hamlet si noi” – un spectacol – laborator de Antoaneta Cojocaru, dupa celebra piesa a lui W. Shakespeare. Sensibila actrita Antoaneta Cojocaru îsi pune amprenta îmbinând tehnici inovative de arta spectacolului si arta actorului, construind un spectacol puternic, ce traduce într-o maniera contemporana marile teme existentiale dezbatute în opera lui Shakespeare: dragostea, relatia cu autoritatea, familia, moartea, renasterea.

   Un Hamlet cu trairi intense si diverse, ce salasluieste fara îndoiala în sufletul fiecaruia dintre noi, indiferent de vârsta, statut social, pasiuni si interese.

   22 de actori – de la actori cu experienta implicati în fenomenul teatral actual, la cei mai valorosi studenti la UNATC, cât si profesionisti din alte domenii de activitate – îsi pun în “Hamlet si noi”, harul în slujba teatrului, “al carui rost dintru începuturi si pâna acum, a fost si este sa îi tina lumii oglinda în fata.” (W. Shakespeare).

   Evolutia fiecarui personaj în parte, de la începutul spectacolului si pâna la final, se transmite din spatiul numit conventional “scena”, în cealalta parte – a publicului, sub forma unei legaturi emotionale puternice, având ca subiect marile teme întâlnite la Shakespeare: iubire, tradarea, moartea, renasterea.

   Proiectul se bucura de participarea extraordinara a actorului Adrian Ciobanu, un nume mare în generatia actorilor de astazi, cu o vasta experienta în spate, recunoscut îndeosebi pentru talent, arta corporala si daruirea cu care intra în straiele fiecarui personaj interpretat.

   Începem aceasta noua serie de spectacole “Hamlet si noi” cu prima reprezentatie, joi, orele 19.00, în incinta Centrului European Cultural si de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. “Nicolae Balcescu” (Str. 11 Iunie, nr. 41, Sector 4, Bucuresti). Costul unui bilet este de 20 RON. Biletele se gasesc pe https://www.iabilet.ro/bilete-hamlet-si-noi-31871/ sau în seara spectacolului, pe baza de rezervare în prealabil la numarul 0735190605/adresa tatiana@laboratoruldearta.ro.

  ”Antoaneta Cojocaru a creat spectacolul „Hamlet si noi“, în care spectatorul simte ca joaca pe parcursul celor trei ore, ca este unul dintre „noi“, ca nu exista un „ei“, ca nu are cum sa se sustraga lumii care se desfasoara în el, nu doar în fata lui. E un spectacol ametitor în care ai sentimentul ca fiecare este fiecare. De fapt, Antoaneta te pune în scena pe tine, spectatorule, ba nu, n-am zis bine fiindca tu esti actor, nu spectator. Si nu te-ntreaba, dar nici nu te forteaza, ci-ti deschide-n fata o scena ca un templu în care întâi intri si apoi îti dai seama ca ai intrat. Acest spectacol este dincolo de „îmi place“, de „nu-mi place“, acest spectacol te primeste în el fara sa te forteze, fara sa te invite explicit. Nu te cheama, pur si simplu ti se ofera. Iar tu intri, traiesti si te transformi din „eu“ în „noi“, întelegând cu inima, nu cu mintea cum se transforma lumea cu un om, doi, trei, treizeci, trei sute, trei mii, treizeci de mii, trei sute de mii, milioane….”.

 Ana Barton (scriitor)

   “Hamlet si noi” este un spectacol-laborator nascut din sensibilitatea extraordinara a actritei Antoaneta Cojocaru. Laboratorul acesta si-a propus sa fie o punte între trecut si viitor, trecând prin prezentul nostru atât de tulbure. O pledoarie pentru frumos.”Hamlet si noi ” a adus pe aceeasi scena douazeci si doi de actori (unii consacrati, ca Adrian Ciobanu, altii înca studentii, ba chiar si unii voluntari din societatea civila). E o adaptare a profunzimii lui Shakespeare la instrumentele complexe, la zi, ale artei spectacolului. E o minune ca toti acesti oameni au ramas împreuna, oferind din timpul lor unui proiect care s-a nascut doar din energia lor. E o minune, dar era o minune necesara. Acest Hamlet e un spectacol vast, cu proiectii video complexe, un spectacol în care muzica are rolul ei, iar coregrafiile sunt cu totul aparte. Un Hamlet fragil. Ca o vraja.” Andrei Craciun (Scriitor)

   “Mereu am sperat într-o lume mai buna si în schimbare. Acest demers artistic, ce are în spate o lume noua, este cel mai aproape de aceste nazuinte. Cred cu tarie ca trebuie sa sadim ceva în societate, în special când nu ne este comod sa o facem. Si mai cred ca arta trebuie pretuita în societatea contemporana la valoarea ei: inestimabila. Multumesc personal tuturor celor ce s-au implicat activ în acest demers”. Antoaneta Cojocaru.

   Laboratorul de Arta este o organizatie non-guvernamentala tânara care are ca scop promovarea initiativelor artistice de impact din prezent din teatru, dans, muzica, pictura, fotografie, literatura, film, design si alte arii artistice conexe, precum si crearea de experiente profunde de educare prin arta. Ne dorim sa cream un mediu în care oamenii sa se poata exprima prin arta într-un moment în care, mai mult ca oricând, societatea ne împinge catre consum imediat.

Laboratorul de Arta HamletUn proiect Laboratorul de Arta, initiat cu sprijinul Ministerul Culturii.

Multumiri speciale lui Alexandru Oprean, Alexandru Darie si Mobexpert.

Discutii pe Facebook
Nemira
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Opera Nationala Bucuresti prezinta premiera spectacolului SPARGATORUL DE NUCI

Publicat

pe

balet ONB Spargatorul de nuci premiera Raftul cu idei eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 10 noiembrie, duminica, 11 noiembrie si miercuri, 14 noiembrie, începând cu ora 18:30 premiera spectacolului de balet Spargatorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia lui Oleg Danovski, adaptarea regizorala si coregrafica poarta semnatura lui Oleg Danovski Jr., scenografia a fost realizata de catre Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Coregraful Oleg Danovski Jr., despre spectacolul Spargatorul de nuci de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Spargatorul de nuci prezinta o poveste între realitate si visul Clarei în noaptea de Craciun, un balet plin de magie, culoare, fascinatie, dinamism si, totodata, cel mai asteptat  spectacol de balet din preajma sarbatorilor de iarna. Ma bucur foarte mult ca în an centenar am reusit sa colaborez cu Opera Nationala Bucuresti, oferind din tot sufletul acest minunat spectacol, care, din pacate, lipsea din repertoriu de mai multi ani.

   Am descoperit aici balerini si maestri talentati, profesionisti si dedicati, asa cum este necesar sa avem pe prima scena a tarii. Timpul a fost scurt, dar am reusit împreuna în doar doua luni sa realizam un spectacol pe care cu siguranta publicul îl asteapta cu nerabdare si entuziasm.

   Invit cu drag publicul Operei Nationale Bucuresti sa descopere tarâmurile magiei, sa traiasca povestea alaturi de personaje si sa fie martori ai acestui balet feeric, original montat de Oleg Danovski .”

   Ceaikovski a început lucrul asupra creatiei sale, Spargatorul de nuci, în luna ianuarie a anului 1892, iar în martie lucrarea a fost terminata, dând dovada de o ireala forta inspirationala ce a creat o capodopera, în care muzica si dansul se împletesc într-o perfectiune desavârsita.

   Celebrul balet Spargatorul de nuci a cucerit publicul spectator de toate vârstele chiar de la premiera mondiala de pe scena Teatrului Imperial Mariinski, Sankt Petersburg, ce a avut loc pe 6 decembrie 1892. Piotr Ilici Ceaikovski a devenit astfel compozitorul care a bucurat inimile copiilor de pretutindeni în prag de sarbatoare, oferindu-le cel mai frumos cadou: o poveste de basm cu o traditie lirica ce continua sa anunte si astazi sarbatorile de iarna, cu exaltare si pe partituri fermecatoare.

   Datorita succesului de care s-a bucurat, celebrul balet a fost transpus de-a lungul anilor cu succes  în filme artistice, desene animate sau balet pe gheata, partitura compozitorului rus având la baza basmul omonim semnat de Alexandre Dumas. Povestea de iarna ne aduce în atmosfera de basm în care dansul, emotia si simfonia se întregesc într-un vals de vis.

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Cea mai noua productie a primei scene lirice, – Otello -, se joaca pe 31 octombrie pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Otello Opera eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 31 octombrie, începând cu ora 18:30 cea mai noua productie a stagiunii, Otello de Giuseppe Verdi. Regia artistica, decorul si luminile poarta semnatura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat – invitat. Maestru de cor, Daniel Jinga. Asistent de costume este Ricardo Coelho, iar asistent de regie Alex Nagy.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o împletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, Otello s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile  tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

   Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Eu fac o cercetare minimalista scenografica, în sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se înalte în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara o poveste. Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele… Spre exemplu, raul si binele se confruntaîn aceasta opera între Desdemona si Iago, de acord ? Otello este o victima, o victima a raului; chiar si Desdemona este o victima a raului,dar confruntarea dintre binesi rau este reprezentata de Iago-Desdemona. În aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti.”

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Spectacolul coupé de dans contemporan Tango. Radio and Juliet, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

ango. Romeo & Juliet Raftul cu idei balet cultura

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 28 octombrie 2018, începând cu ora 18:30 Tango. Radio and Juliet spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug.

   Tango. Radio and Juliet este un spectacol ce uneste doua coregrafii create de Edward Clug – artist de origine româna recunoscut pe plan international – în care se regasesc elemente de teatru si dans contemporan si fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla si pâna la Goran Bregovic si Radiohead.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur / Opera Nationala Bucuresti)

   Ambele lucrari ale coregrafului reprezinta un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Miscarile dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încarcate de forta, atât în „Tango”, cât si în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumuta pasi de tango argentinian, iar în „Romeo si Juliet” miscari contemporane, rapide, uneori asemanatoare cu figuri breakdance.

   Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, si opusul povestii eternilor îndragostiti (Romeo si Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit,  în spectacolul Tango. Radio and Juliet pentru a da viata celor mai puternice si contradictorii stari: pasiune, iubire, deziluzie, singuratate. Spectacolul se adreseaza în mare parte publicului tânar, dar si spectatorilor dorinic sa încerce o experienta speciala, o noua formula de dans contemporan.

   Edward Clug, despre spectacolul coupé de dans contemporan ce se va desfasura joi, 8 martie 2018,  pe scena Operei Nationale Bucuresti :„Tango si Radio and Juliet sunt spectacole care au lasat o amprenta în viata mea si mi-au marcat adânc drumul si evolutia mea ca artist. Tango este primul meu spectacol, pe care l-am realizat la o vârsta relativ frageda, la numai 23 ani. Acest lucru se reflecta în spectacol, printr-o comunicare directa, sincera, fara compromisuri conceptuale. Este un spectacol care pe undeva ma intimideaza prin puterea lui emotionala si îl retraiesc, nu usor, ca pe o oglinda a acelei tinereti.”

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

noiembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X