);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Hamlet si noi, un spectacol – laborator de Antoaneta Cojocaru, dupa piesa lui W. Shakespeare

Publicat

pe

Hamlet Laboratorul de arta

   Laboratorul de Arta prezinta joi, 25 ianuarie orele 19.00, în incinta Centrului European Cultural si de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. “Nicolae Balcescu” primul spectacol din seria a doua – “Hamlet si noi”, un spectacol – laborator de Antoaneta Cojocaru, dupa piesa lui W. Shakespeare

   Invitam iubitorii de teatru joi, 25 ianuarie, în incinta Centrului European Cultural si de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. “Nicolae Balcescu” la primul spectacol din acest an – “Hamlet si noi”, un spectacol – laborator de Antoaneta Cojocaru, dupa piesa lui W. Shakespeare.

   Spectacolul este un manifest pentru arta si cultura si expune evolutia personajelor lui Shakespeare, oglinda actuala pentru societatea de astazi.

   În luna ianuarie are loc primul spectacol din acest an – “Hamlet si noi” – un spectacol – laborator de Antoaneta Cojocaru, dupa celebra piesa a lui W. Shakespeare. Sensibila actrita Antoaneta Cojocaru îsi pune amprenta îmbinând tehnici inovative de arta spectacolului si arta actorului, construind un spectacol puternic, ce traduce într-o maniera contemporana marile teme existentiale dezbatute în opera lui Shakespeare: dragostea, relatia cu autoritatea, familia, moartea, renasterea.

   Un Hamlet cu trairi intense si diverse, ce salasluieste fara îndoiala în sufletul fiecaruia dintre noi, indiferent de vârsta, statut social, pasiuni si interese.

   22 de actori – de la actori cu experienta implicati în fenomenul teatral actual, la cei mai valorosi studenti la UNATC, cât si profesionisti din alte domenii de activitate – îsi pun în “Hamlet si noi”, harul în slujba teatrului, “al carui rost dintru începuturi si pâna acum, a fost si este sa îi tina lumii oglinda în fata.” (W. Shakespeare).

   Evolutia fiecarui personaj în parte, de la începutul spectacolului si pâna la final, se transmite din spatiul numit conventional “scena”, în cealalta parte – a publicului, sub forma unei legaturi emotionale puternice, având ca subiect marile teme întâlnite la Shakespeare: iubire, tradarea, moartea, renasterea.

   Proiectul se bucura de participarea extraordinara a actorului Adrian Ciobanu, un nume mare în generatia actorilor de astazi, cu o vasta experienta în spate, recunoscut îndeosebi pentru talent, arta corporala si daruirea cu care intra în straiele fiecarui personaj interpretat.

   Începem aceasta noua serie de spectacole “Hamlet si noi” cu prima reprezentatie, joi, orele 19.00, în incinta Centrului European Cultural si de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. “Nicolae Balcescu” (Str. 11 Iunie, nr. 41, Sector 4, Bucuresti). Costul unui bilet este de 20 RON. Biletele se gasesc pe https://www.iabilet.ro/bilete-hamlet-si-noi-31871/ sau în seara spectacolului, pe baza de rezervare în prealabil la numarul 0735190605/adresa tatiana@laboratoruldearta.ro.

  ”Antoaneta Cojocaru a creat spectacolul „Hamlet si noi“, în care spectatorul simte ca joaca pe parcursul celor trei ore, ca este unul dintre „noi“, ca nu exista un „ei“, ca nu are cum sa se sustraga lumii care se desfasoara în el, nu doar în fata lui. E un spectacol ametitor în care ai sentimentul ca fiecare este fiecare. De fapt, Antoaneta te pune în scena pe tine, spectatorule, ba nu, n-am zis bine fiindca tu esti actor, nu spectator. Si nu te-ntreaba, dar nici nu te forteaza, ci-ti deschide-n fata o scena ca un templu în care întâi intri si apoi îti dai seama ca ai intrat. Acest spectacol este dincolo de „îmi place“, de „nu-mi place“, acest spectacol te primeste în el fara sa te forteze, fara sa te invite explicit. Nu te cheama, pur si simplu ti se ofera. Iar tu intri, traiesti si te transformi din „eu“ în „noi“, întelegând cu inima, nu cu mintea cum se transforma lumea cu un om, doi, trei, treizeci, trei sute, trei mii, treizeci de mii, trei sute de mii, milioane….”.

 Ana Barton (scriitor)

   “Hamlet si noi” este un spectacol-laborator nascut din sensibilitatea extraordinara a actritei Antoaneta Cojocaru. Laboratorul acesta si-a propus sa fie o punte între trecut si viitor, trecând prin prezentul nostru atât de tulbure. O pledoarie pentru frumos.”Hamlet si noi ” a adus pe aceeasi scena douazeci si doi de actori (unii consacrati, ca Adrian Ciobanu, altii înca studentii, ba chiar si unii voluntari din societatea civila). E o adaptare a profunzimii lui Shakespeare la instrumentele complexe, la zi, ale artei spectacolului. E o minune ca toti acesti oameni au ramas împreuna, oferind din timpul lor unui proiect care s-a nascut doar din energia lor. E o minune, dar era o minune necesara. Acest Hamlet e un spectacol vast, cu proiectii video complexe, un spectacol în care muzica are rolul ei, iar coregrafiile sunt cu totul aparte. Un Hamlet fragil. Ca o vraja.” Andrei Craciun (Scriitor)

   “Mereu am sperat într-o lume mai buna si în schimbare. Acest demers artistic, ce are în spate o lume noua, este cel mai aproape de aceste nazuinte. Cred cu tarie ca trebuie sa sadim ceva în societate, în special când nu ne este comod sa o facem. Si mai cred ca arta trebuie pretuita în societatea contemporana la valoarea ei: inestimabila. Multumesc personal tuturor celor ce s-au implicat activ în acest demers”. Antoaneta Cojocaru.

   Laboratorul de Arta este o organizatie non-guvernamentala tânara care are ca scop promovarea initiativelor artistice de impact din prezent din teatru, dans, muzica, pictura, fotografie, literatura, film, design si alte arii artistice conexe, precum si crearea de experiente profunde de educare prin arta. Ne dorim sa cream un mediu în care oamenii sa se poata exprima prin arta într-un moment în care, mai mult ca oricând, societatea ne împinge catre consum imediat.

Laboratorul de Arta HamletUn proiect Laboratorul de Arta, initiat cu sprijinul Ministerul Culturii.

Multumiri speciale lui Alexandru Oprean, Alexandru Darie si Mobexpert.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Incepe Festivalul de Teatru OKaua. Trei zile, 12 spectacole, 3 sectiuni diferite.

Publicat

pe

festivalul de teatru okaua raftul cu idei

Festivalul de Teatru OKaua

   Trei zile, 12 spectacole, 3 sectiuni diferite, incluzând expozitie de costume, masti si machete de decor realizate de liceeni si studenti – un singur eveniment, Festivalul de Teatru OKaua, editia a VI-a.  Acesta se desfasoara în perioada 16-18 mai 2018 la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti si UNATC „I. L. Caragiale” – salile: Platoul de Regie „Ion Sava”, Sala „Atelier” si Sala „Cinema”.

   Cea de-a VI-a editie a Festivalului de Teatru OKaua este organizata de catre Compania de Teatru OKaua si Pink Art Stil, în parteneriat cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu, prin Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – departamentul de Arta Teatrala, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, Fundatia Shakespeare, si UNArte.

   Ne bucuram sa mentionam ca festivalul are ca scop promovarea creativitatii si a varietatii manifestarilor scenice, propunându-si diversificarea proiectelor prin spectacole de teatru-dans, teatru de animatie, teatru-sport, pantomima sau musical.

   Alba Simina Stanciu, lect. univ. dr. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, va fi prezenta în juriu din partea Festivalului International de Teatru de la Sibiu care a devenit de anul trecut partenerul Festivalului de Teatru OKaua, si va acorda premii speciale de interpretare si va alege dintre spectacolele din concurs, pentru a participa la editia din 2019 a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

     În acest an juriul este format din:

 • Ion Florin Grigoras, Presedintele juriului, Actor, lect. univ. dr. U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” Bucuresti;
 • Dimitrii Bogomaz, Actor la Teatrul Odeon Bucuresti;
 • Gabriela Bobes, Actrita, Realizator Radio, coordonatoarea Companiei de Teatru OKaua;
 • Pompilius Onofrei, Realizator de emisiuni culturale la Radio România Actualitati;
 • Alba Simina Stanciu, lect. univ. dr. Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu.

Spectacolele participante în acest an sunt:

Sectiunea Liceeni:

 • Act, Asociatia „Ingenious Drama” Bacau, cu spectacolul „Tara lui Gufi”;
 • Acting Up, Bucuresti, cu spectacolul „Amintiri fantoma”;
 • Aici, Asociatia Cultural Artistica „TEEN TALENT” Constanta, cu spectacolul „Doisprezece”;
 • Arm-Arte, Colegiul Economic Virgil Madgearu Bucuresti, cu spectacolul „Convertirea Soldatului Bromitt”;
 • Brainstorming, Colegiul National Bilingv „George Cosbuc” Bucuresti, cu spectacolul „Povesti de familie”;
 • NANT, Scoala Centrala Bucuresti, cu spectacolul „SXPR PLS”.

Sectiunea Studenti Actorie:

 • Actharsis, Facultatea de Arte Galati, Specializarea Teatru si Artele Spectacolului, cu spectacolul „Ecouri. Un studiu despre impuls”;
 • BCZ, U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, cu spectacolul „Aniversarea”;
 • DA, Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte „Geo Saizescu”, cu spectacolul „Goana”;
 • Thalia, U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, cu spectacolul „Lectia”;
 • N.A.T.C „I.L. Caragiale”, Anul III – Actorie, cu spectacolul „A fi sau a nu fi Hamlet!?”;
 • N.A.T.C „I.L. Caragiale”, Anul III – Papusi-marionete, cu spectacolul „La Fantasia (Una storia dei zanni)”.

Premiile din acest an, vor fi cele specifice festivalului si amintim:

 • Premiul de excelenta “Adrian Pintea”;
 • Premiul „Ion Sava” pentru masti si costume de teatru;
 • Premiul „Dan Jitianu” pentru machete de decor;
 • Premiul „Vox-Artis” pentru vorbire de calitate, care în acest an va fi rasplatit de studioul Fast Film Production cu înregistrarea vocii pentru una dintre productiile studioului;
 • Premiul „Improvisso” acordat studentilor la actorie pentru proba de improvizatie;
 • Premiul „Short Play” acordat trupelor de liceu pentru proba capatului de scenariu, care si în acest an va fi rasplatit cu o surpiza din partea Ravensburger;
 • Nu în ultimul rând amintim si premiul ce le va reveni spectatorilor, mai exact premiul pentru cel mai fidel spectator, care va fi rasplatit cu un hoverboard în urma tombolei, premiul fiind oferit de Nova Vento.

Programul complet al Festivalului si alte informatii despre eveniment puteti gasi pe www.festivalulokaua.ro si pe pagina de facebook a Festivalului de Teatru OKaua.

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Memory Clouds. Expozitie Decebal Scriba

Publicat

pe

Vernisaj Decebal Scriba expozitie Institutul Francez

   In preambul la manifestarile culturale din cadrul Sezonului Franta-România 2018-2019, Galeria Anca Poterasu si Institutul francez din Bucuresti au deosebita placere de a va invita la expozitia-eveniment Memory Clouds Decebal Scriba, curator Ami Barak, care se va deschide miercuri, 9 mai, la ora 17.30 (Galeria Anca Poterasu – Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti).

   Expozitia va debuta cu un dublu-eveniment : prezentarea catalogului de artist si vernisajul expozitiei, în prezenta artistului si a curatorului, alaturi de autorii textelor de catalog, Olivia Nitis, Cristian Nae, Alina Serban.

Iata prezentarea realizata de curatorul expozitiei, Ami Barak:

   La începutul anilor 1970 în Bucuresti, Decebal Scriba (n.1944), era una dintre cele mai frapante si mai inovatoare personalitati artistice. Experimentele sale sunt privite astazi ca fiind o parte integranta a traditiei avangardiste al acestui moment-cheie din istoria artei postbelice. Pe parcursul anilor ’70 – ’80, Decebal Scriba este autorul al unui corpus consistent de lucrari elaborate, cu o abordare conceptuala si performativa, tratând probleme de limbaj formal si textual, de analiza a sistemului de reprezentari spatiale sau a unor gesturi si forme simbolice. Prin performance, un mediu care se potrivea contextului underground al Europei de Est, esenta gesturilor si actiunilor  a fost exaltata si dizolvata în „norii memoriei”.

   Din nefericire, regimul s-a înasprit treptat, iar mediul dogmatic si strict a pus punct oricarei împliniri artistice si libertati de creatie. Artistul a reînceput relativ recent sa creeze racordat la prezent, iar expozitia aceasta, o selectie de proiecte din anii ’70-’80, arata o a doua tinerete, cu o abordare actuala, conservându-le forta si prospetimea initiala.

   Titlul expozitiei nu reprezinta o referinta la un proiect ce a avut loc la Trafalgar Square, Londra, când publicul a trimis scurte mesaje, cuvinte ce apareau apoi pe ecrane de fum. Nu este nici o aluzie la stocarea datelor în cloud, atât de raspândita în zilele noastre. Este o tentativa poetica de reabilitare a memoriei unor momente, din care au ramas fragmente, dispersate ici si colo, pentru a le readuce la un loc pentru o expozitie.

Memory Clouds

Artist: Decebal Scriba
Curator: Ami Barak
9 mai –  30 iunie 2018

Vernisaj si prezentare de catalog
Miercuri, 9 mai 2018
17:30 – 22:00

Galeria Anca Poterasu
Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti
www.ancapoterasu.com

Context

   Volumul „Decebal Scriba 70s-80s works” a fost coordonat de Olivia Nitis, Bucuresti si de Doina Talmann, Bochum. Publicat la Verlag Kettler, Dortmund, Germania, 2017. Texte de Olivia Nitis, Cristian Nae, Alina Serban.

   Decebal SCRIBA traieste la Fontainebleau-Avon din 1991. Este un artist care abordeaza medii precum fotografia, instalatia, performance-ul si arta video, fiind activ în zona artei conceptuale în care integreaza si preocuparile pentru desen.

   A expus în tara începând cu 1974, participând la importante expozitii de grup: Situatie si concept, Atelier 35, Bucuresti (1974); Fotografie si film experimental, Caminul Artei, Bucuresti (1979); Scrierea, Institutul de Arhitectura, Bucuresti (1980); Spatiu-Obiect, Institutul de Arhitectura, Bucuresti (1982); Spatiul-Oglinda, Institutul de Arhitectura, Bucuresti (1986); Experiment în arta româneasca dupa 1960, Teatrul National, Bucuresti (1996).

   În contextul regimului comunist a luat parte în afara tarii la câteva proiecte în perioada 1973-1988 care au încurajat arta prin corespondenta, asa-numitul mail-art, ca Objeto de Interferencia, Sao Paulo (1985) sau proiectul ecologic Messagio Terra, Milano (1983). A initiat împreuna cu Nadina Scriba proiectul video document House pARTy editiile I-II în anii 1987-1988 la Bucuresti.
Dupa 1990 a participat la expozitiile: When History Comes Knocking : Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up, curator Judit Angel, Galeria Plan B, Berlin (2011); The Poetics of Politics, curator Olivia Nitis, Galeria Propaganda, Varsovia (2012).

   În 2015 are prima expozitie personala la Victoria Art Center, Bucuresti, iar în 2016 a doua expozitie personala la Galeria Calina, Timisoara, ambele curatoriate de Olivia Nitis. Este prezent în expozitia Situatii si Concepte, curatoriata de Magda Radu, organizata în 2017 de Salonul de Proiecte în Bucuresti si participa la Bienala Art Encounters – Viata – mod de întrebuintare – Timisoara, 2017, curatoriata de Ami Barak si Diana Marincu.

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Frumoasa din Padurea Adormita, in premiera la Opera Nationala Bucuresti

Publicat

pe

balet Frumoasa din Padurea Adormita ONB premiera

Opera Nationala Bucuresti prezinta premiera de balet Frumoasa din Padurea Adormita

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 12 mai 2018, si duminica, 13 mai 2018, începând cu ora 18:30 premiera de balet Frumoasa din Padurea Adormita de Piotr Ilici Ceaikovski.

   Regia si coregrafia poarta semnatura lui Vasily Medvedev si Stanislav Fečo, decorul, costumele si light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

   Coregrafii Vasily Medvedev si Stanislav Fečo promit publicului o experienta unica precum însisi declara: „Este o onoare sa montam spectacolul Frumoasa din Padurea Adormita alaturi de corpul de balet al Operei Nationale Bucuresti, un tribut adus marelui coregraf Marius Petipa cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nasterea artistului.

   Geniul muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski reda cu finete celebrul basm bazat pe contrastele dintre bine si rau. Dupa traversarea a trei secole, acest spectacol de balet înca stârneste curiozitatea audientei de toate vârstele.

   Întrucât am crescut cu acest titlu legendar si am evoluat într-un numar considerabil de productii ale spectacolului Frumoasa din Padurea Adormita, am încercat sa conservam cele mai semnificative traditii din patrimoniul baletului clasic si, alaturi de un scenariu inedit si costume de poveste, sa oferim o emotie de neuitat audientei.”

   Urmatoarea reprezentatie a spectacolului va avea loc miercuri, 16 mai, începând cu ora 18:30.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Calendar cultural

mai, 2018

Filtreaza evenimente culturale

09mai(mai 9)17:30:s30iun(iun 30)17:30:sMemory Clouds.Galeria Anca Poterasu, Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti Organizator: Institutul Francez din Bucuresti Tip eveniment cultural 2:Expozitie,Vernisaj Etichete eveniment culturalDecebal Scriba,expozitie,Institutul Francez din Bucuresti,Memory Clouds,vernisaj

Facebook

 • {{{ review.rating_post_title }}}
  User Avatar
  {{{ review.rating_title }}}

  {{{review.rating_comment | sstr | nl2br}}}

  Show

Trending

X