);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Gala Extraordinara – VINCERO Luciano Pavarotti – Povestea unei vieti – pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

VINCERO Luciano Pavarotti - Povestea unei vieti - Opera Nationala Bucuresti

   Luciano Pavarotti este artistul care a transformat Opera într-un fenomen mondial, facând frumusetea fara seaman a interpretarilor sale sa devina cunoscuta si celor care n-o descoperisera înca. Au trecut zece ani de la disparitia sa, iar marea lume a Operei s-a oprit o clipa în loc pentru a comemora viata si cariera inegalabila a celui mai iubit tenor al secolului trecut, printr-un eveniment grandios, desfasurat pe Arena di Verona, în data de 6 septembrie 2017.

   La numai o luna de la acest stralucitor omagiu, ale carui ecouri au ajuns în întreaga lume, spectatorii din România vor avea ocazia de a asista la o replica a marelui spectacol comemorativ din Italia: Gala Extraordinara VINCERO Luciano Pavarotti – Povestea unei vieti, la Bucuresti.

   Primaria Sectorului 5 a Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural si de Tineret Stefan Iordache, în colaborare cu Opera Nationala Bucuresti, alaturi de Fundatia Luciano Pavarotti, invita publicul la o întâlnire cu momente din cariera muzicala si din viata artistului de geniu Luciano Pavarotti, în cadrul Galei Extraordinare VINCERO Luciano Pavarotti – Povestea unei vieti, care va avea loc pe 5 octombrie, începând cu ora 18.30.

   Portile Operei se vor deschide publicului din 4 octombrie, la ora 12:00, cu o conferinta de presa si prin vernisarea unei expozitii, care cuprinde câteva dintre obiectele personale care au însotit pregatirea artistului si calatoriile sale, iar în seara de 5 octombrie, începând cu ora 18.30, Gala Extraordinara va aseza în cuvinte, filmari inedite si muzica interpretata de tinerii solisti pregatiti sau premiati de Fundatia Luciano Pavarotti, povestea unei vieti traite curajos si a unei cariere de geniu.

   Invitatii speciali ai evenimentului sunt sase tineri solisti de opera pregatiti de Fundatia Luciano Pavarotti, sopranele Claudia Sasso si Laura Macrì, mezzosoprana Francesca Sartorato, tenorii Ivan Ayon Rivas si Stefano Tanzillo si baritonul Stefano Marchisio, alaturi de tenorul Operei Nationale Bucuresti, Alin Stoica, acompaniati de pianistul Paolo Andreoli si de Orchestra Operei Nationale Bucuresti. Solistii vor interpreta arii de opera care au reprezentat de-a lungul timpului principalele etape ale carierei inegalabilului Luciano Pavarotti, precum La donna è mobile, Una furtiva lagrima, Che gelida manina, Bella figlia dell’amore, E lucean le stelle, Voglio vivere così, Medley di canzoni napoletane, Miss Sarajevo e Buongiorno a te.

   Miercuri, 4 octombrie, la ora 12:00, în Foaierul Operei Nationale Bucuresti va avea loc conferinta de presa a Galei Extraordinare VINCERO Luciano Pavarotti – Povestea unei vieti remarcabile unde vor fi prezenti Nicoletta Mantovani Pavarotti, Primarul Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti, Daniel Florea, Directorul artistic al evenimentului Sabino Lenoci, Coordonatorul artistic muzical al Operei Nationale Bucuresti, Marcello Mottadelli, alaturi de invitatii speciali ai serii împreuna cu tenorul Operei Nationale Bucuresti, Alin Stoica si pianistul Paolo Andreoli.

   De asemenea, la Gala Extraordinara VINCERO Luciano Pavarotti – Povestea unei vieti vor asista sotia tenorului, Nicoletta Mantovani Pavarotti, Primarul Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti, Daniel Florea, Directorul Artistic al evenimentului, Sabino Lenoci, alaturi de înalte oficialitati ale tarii noastre.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Baletul Don Quijote, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Don Quijote balet la Opera Nationala Bucuresti cultura

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 21 octombrie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Don Quijote de Ludwig Minkus. Regia si adaptarea coregrafica poarta semnatura lui Jaroslav Slavický, scenografia Josef Jelínek. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

   Mai multe versiuni ale baletului Don Quijote au fost create în întreaga lume. Despre coregrafia ce poarta numele lui Jaroslav Slavický, artistul însusi a declarat: „Coregrafia spectacolului se bazeaza pe versiunea Petipa-Gorski, cea mai buna versiune din toate timpurile, deoarece conceptia lor si celebrele scene de dans au facut ca acest balet sa reziste în teatrele din toata lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul sa aiba continuitatea dorita, sa aiba viteza si ritm. Mi-am dorit o expunere a actiunii clara si logica, iar regizoral am urmarit un joc convingator, ca si o descriere colorata a personajelor.”

   Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate în interpretarea unei distributii de exceptie înseamna împreuna reprezentatia din 23 februarie 2018 de pe scena Operei Nationale Bucuresti.

   La Opera Nationala Bucuresti, baletul Don Quijote cunoaste prima varianta în 1970, în coregrafia lui Vasile Marcu si scenografia Ofeliei Tutoveanu Draganescu. În anul 2000, Mihai Babuska ofera, în spiritul liniei clasice, o noua adaptare coregrafica a baletului „Don Quijote”, în scenografia Adrianei Urmuzescu. Din echipa de realizatori a actualei montari de la Opera Nationala Bucuresti fac parte Katerina Slavicka -Elšlégrovà – asistent coregrafie, scenografia a fost creata de Josef Jelinek, Andreia Martinescu este asistent de scenografie.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Don Giovanni al geniului Mozart, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Don Giovanni Mozart Raftul cu idei opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 20 octombrie, începând cu ora 18:30 spectacolul Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poarta semnatura Andei Tabacaru-Hogea, scenografia si efecte video au fost realizate de catre Anca Albani, coregrafia a fost creata de Malina Andrei, iar video-ul si lighting design-ul de Gabriel Kosuth. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

   Publicul spectator va putea urmari debutul baritonului Ion Dimieru în rolul Leporello.

   Anda Tabacaru-Hogea, despre spectacolul Don Giovanni de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Don Giovanni traieste clipa în mod excesiv si într-o totala libertate de expresie: de la violenta erotica la tandrete fermecatoare, de la un umor spontan la cinism demonic. Fiecare scena si fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastica ce depaseste zona realului. Chiar de la primele acorduri ale uverturii ni se releva confruntarea eroului cu metafizicul, cu sufletul si ochiul unui spirit justitiar care urmareste, vede si acuza toate excesele lui Don Giovanni. Ochiul lumii, ochiul omniprezent al lui Dumnezeu, ochiul propriei constiinte doreste întoarcerea la regului si principii. Libertatea de expresie a eroului nu o doreste. De aici decurge aceasta lupta fantastica, plina de voluptate, energie si mister.”

   Într-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart si Lorenzo da Ponte reunesc în opera Don Giovanni drama, comedia si fantasticul, cei doi creatori realizând în plin clasicism un spectacol total, de o complexitate si o substanta deopotriva shakespeariana si wagneriana. Don Giovanni traieste clipa în mod excesiv si într-o totala libertate de expresie: de la violenta erotica la tandrete fermecatoare, de la umor spontan la cinism demonic. Fiecare scena si fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastica ce depaseste zona realului.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Cavalleria Rusticana & Pagliacci în regia lui Ion Caramitru, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Cavalleria Rusticana & Pagliacci opera raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 19 octombrie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul Cavalleria Rusticana & Pagliacci de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo.  Regia poarta semnatura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creata de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi apartine lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Sandu – invitat. Corul Operei Nationale Bucuresti va fi pregatit de catre Daniel Jinga.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Pentru acest spectacol regizorul Ion Caramitru vine cu o conceptie noua, ambele intrigi tratând gelozia umana si consecintele ei transpuse într-un realism puternic, dupa cum însusi declara: „Exista în spectacolul de opera subordonat pâna la perfectiune muzicii (note, masuri, arii, balet, cor) un spatiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cât este mai mare conventia, cu atât mai mare libertatea.  Este vorba despre realism de la început pâna la sfârsit. Nu va lasati înselati de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfasoara în culori de alb si negru, Pagliacci se petrece într-un decor colorat; costume, scena, decor palpabil, dar ambele ascund o crima din gelozie.

   Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifica prezenta sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspiratia cu care compozitorul a gasit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor si caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifica gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio alta creatie a lui Pietro Mascagni.

Pagliacci este o opera în doua acte compusa de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrarile care figureaza în repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.

   Urmatoarea reprezentatie a spectacolului va avea loc sâmbata, 3 noiembrie 2018, începând cu ora 18:30.

    Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Calendar cultural

octombrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X