);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Festivalul International de filme „Très Court”

Publicat

pe

Festivalul International de filme „Très Court”

Festivalul International de filme „Très Court”

Comunicat de presa

FILMELE DE FOARTE SCURT METRAJ DAU STARTUL VERII CINEMATOGRAFICE LA INSTITUTUL FRANCEZ

   Organizat de catre Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania, in parteneriat cu Orange, Festivalul International de filme „Très Court”, care ajunge la a 18-a editie, se va desfasura in Bucuresti in perioada 3-5 iunie 2016.

   Cu o durata mai restransa decat scurt metrajul, foarte scurt metrajul da liber curs, timp de 3 minute, unei libertati si unei creativitati totale. Amatori sau profesionisti, directorii acestor foarte scurt metraje vin din lumea intreaga si reflecta astfel societatea contemporana in toata diversitatea sa. Proiectat simultan pe cele 5 continente, in 80 de orase din 30 de tari, festivalul „Très Court” va reconcilia pasionati de fictiune, de filme documentare, de animatii si de filme experimentale.

   Aceasta editie a festivalului va fi impartita in patru selectii bine distincte :

  • Competitia internationala va fi compusa din doua parti, care va cuprinde foarte scurt metraje, si in cadrul careia spectatorii din 30 de tari vor fi invitati sa voteze pentru acest premiu al publicului;
  • Selectia „Paroles de Femmes” pune accent pe rolul femeilor in domeniul cinematografic, fie ca acestea se afla in fata camerei de luat vederi, sau in regie. Este precum o calatorie in jurul lumii vazuta prin ochii unei femei, in cadrul careia umorul si seriozitatea merg mana-n mana, iar ideile preconcepute sunt demontate;
  • Selectia „Très Courts Familial”, destinata copiilor, ofera prilejul de a descoperi proiectiile in familie. Fie ca este vorba de povesti, aventuri sau animatii, formatul de 3 minute est adaptat celor mai mici, deoarece acestia nu au timp sa se plictiseasca;
  • Selectia nationala „Around the Très Courts Romania” cuprinde cele mai bune filme de foarte scurt metraj realizate in Romania in ultimii ani. Publicul din Romania va fi invitat sa voteze pentru filmul sau preferat, in prezenta regizorilor din Bucuresti.

   La Bucuresti, programul festivalului „Très Court” se va desfasura la Institutul francez (bd. Dacia, nr. 77) :

  • Terasa „Chez Elvire” va gazdui in aer liber selectia nationala romana si competitia internationala 1, vineri 3 iunie 2016, la ora 21.30, precum si selectia „Paroles de Femmes” si competitia internationala 2, sambata 4 iunie 2016, la ora 21.30;
  • Cinematograful Elvire Popesco va avea proiectii in cadrul selectiei „Jeune Public”, sambata 4 iunie 2016 si duminica 5 iunie 2016, la ora 11.00.

   Biletele sunt puse in vanzare la pretul de 5 RON, iar studentii beneficiaza de gratuitate, cu conditia de a se inregistra in prealabil

   Activitatea festivalului poate fi urmarite pe site-ul oficial, pe pagina de Facebook dedicata acestei editii din Romania, sau pe cea dedicata celei din Bucuresti. Trailer-ul oficial este destinat celor care doresc sa descopere noutatile editiei 2016.

   Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania sunt coodinatorii Festivalul International de filme „Très Court” in Romania, Republica Moldova, Ungaria si Slovacia. Difuzarea pe scara larga al acestui festival in regiune a putut fi realizat prin parteneriatul cu Orange, cu ajutorul retelei culturale franceze, precum si datorita sprijinului acordat de catre Organizatia internationala a Francofoniei, RFI Romania, TV5MONDE in Romania, Librariei Kyralina, Nescafé si Bistro Chez Elvire.

Discutii pe Facebook
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Baletul Don Quijote, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Don Quijote balet la Opera Nationala Bucuresti cultura

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 21 octombrie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Don Quijote de Ludwig Minkus. Regia si adaptarea coregrafica poarta semnatura lui Jaroslav Slavický, scenografia Josef Jelínek. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

   Mai multe versiuni ale baletului Don Quijote au fost create în întreaga lume. Despre coregrafia ce poarta numele lui Jaroslav Slavický, artistul însusi a declarat: „Coregrafia spectacolului se bazeaza pe versiunea Petipa-Gorski, cea mai buna versiune din toate timpurile, deoarece conceptia lor si celebrele scene de dans au facut ca acest balet sa reziste în teatrele din toata lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul sa aiba continuitatea dorita, sa aiba viteza si ritm. Mi-am dorit o expunere a actiunii clara si logica, iar regizoral am urmarit un joc convingator, ca si o descriere colorata a personajelor.”

   Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate în interpretarea unei distributii de exceptie înseamna împreuna reprezentatia din 23 februarie 2018 de pe scena Operei Nationale Bucuresti.

   La Opera Nationala Bucuresti, baletul Don Quijote cunoaste prima varianta în 1970, în coregrafia lui Vasile Marcu si scenografia Ofeliei Tutoveanu Draganescu. În anul 2000, Mihai Babuska ofera, în spiritul liniei clasice, o noua adaptare coregrafica a baletului „Don Quijote”, în scenografia Adrianei Urmuzescu. Din echipa de realizatori a actualei montari de la Opera Nationala Bucuresti fac parte Katerina Slavicka -Elšlégrovà – asistent coregrafie, scenografia a fost creata de Josef Jelinek, Andreia Martinescu este asistent de scenografie.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Don Giovanni al geniului Mozart, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Don Giovanni Mozart Raftul cu idei opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 20 octombrie, începând cu ora 18:30 spectacolul Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poarta semnatura Andei Tabacaru-Hogea, scenografia si efecte video au fost realizate de catre Anca Albani, coregrafia a fost creata de Malina Andrei, iar video-ul si lighting design-ul de Gabriel Kosuth. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

   Publicul spectator va putea urmari debutul baritonului Ion Dimieru în rolul Leporello.

   Anda Tabacaru-Hogea, despre spectacolul Don Giovanni de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Don Giovanni traieste clipa în mod excesiv si într-o totala libertate de expresie: de la violenta erotica la tandrete fermecatoare, de la un umor spontan la cinism demonic. Fiecare scena si fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastica ce depaseste zona realului. Chiar de la primele acorduri ale uverturii ni se releva confruntarea eroului cu metafizicul, cu sufletul si ochiul unui spirit justitiar care urmareste, vede si acuza toate excesele lui Don Giovanni. Ochiul lumii, ochiul omniprezent al lui Dumnezeu, ochiul propriei constiinte doreste întoarcerea la regului si principii. Libertatea de expresie a eroului nu o doreste. De aici decurge aceasta lupta fantastica, plina de voluptate, energie si mister.”

   Într-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart si Lorenzo da Ponte reunesc în opera Don Giovanni drama, comedia si fantasticul, cei doi creatori realizând în plin clasicism un spectacol total, de o complexitate si o substanta deopotriva shakespeariana si wagneriana. Don Giovanni traieste clipa în mod excesiv si într-o totala libertate de expresie: de la violenta erotica la tandrete fermecatoare, de la umor spontan la cinism demonic. Fiecare scena si fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastica ce depaseste zona realului.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Cavalleria Rusticana & Pagliacci în regia lui Ion Caramitru, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Cavalleria Rusticana & Pagliacci opera raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 19 octombrie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul Cavalleria Rusticana & Pagliacci de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo.  Regia poarta semnatura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creata de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi apartine lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Sandu – invitat. Corul Operei Nationale Bucuresti va fi pregatit de catre Daniel Jinga.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Pentru acest spectacol regizorul Ion Caramitru vine cu o conceptie noua, ambele intrigi tratând gelozia umana si consecintele ei transpuse într-un realism puternic, dupa cum însusi declara: „Exista în spectacolul de opera subordonat pâna la perfectiune muzicii (note, masuri, arii, balet, cor) un spatiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cât este mai mare conventia, cu atât mai mare libertatea.  Este vorba despre realism de la început pâna la sfârsit. Nu va lasati înselati de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfasoara în culori de alb si negru, Pagliacci se petrece într-un decor colorat; costume, scena, decor palpabil, dar ambele ascund o crima din gelozie.

   Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifica prezenta sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspiratia cu care compozitorul a gasit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor si caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifica gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio alta creatie a lui Pietro Mascagni.

Pagliacci este o opera în doua acte compusa de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrarile care figureaza în repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.

   Urmatoarea reprezentatie a spectacolului va avea loc sâmbata, 3 noiembrie 2018, începând cu ora 18:30.

    Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Calendar cultural

octombrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X