);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Festivalul ambasadelor – Culture break pe cinci continente

Publicat

pe

Festivalul ambasadelor

   Toamna anului 2015 aduce cu sine prima editie din Festivalul Ambasadelor, un festival care celebreaza interculturalitatea si comunicarea. Cincizeci de ambasade de pe cinci continente si-au dat concursul pentru a aduce la viata o parte din traditiile culturii pe care o reprezinta.

   Biblioteca Nationala a Romaniei, Cinema Studio, Parcul Tineretului si Galeria Galateca au fost o parte dintre locurile in care timp de cateva zile s-a putut respira parfumul florilor indoneziene si  mirosul cafelei sudamericane.

   Expozitiile de la Biblioteca Nationala au strans laolalta colturi autentice din cele patru zari. Astfel, s-au putut admira de la porturi traditionale la jucarii, de la obiecte decorative la bijuterii.

Festivalul ambasadelor

   Institutul Confucius a amenajat un spatiu dedicat culturii ancestrale chineze (sigilii regale, exponate care ilustreaza arta decupajului, broderii, evantaie), dar si marturii ale vietii contemporane din China surprinse intr-o seama de fotografii.

   Maiastra s-a mutat de la galeria Galateca in centrul bibliotecii pentru a alatura costumele populare romanesti arsenalului international. Paftale, ii colorate si bogat ornamentate, marame de borangic si salbe au fost prezente pentru a spune povestea portului dacic.

   Ambasada Statelor Unite Mexicane a dorit sa reinvie cultura azteca si a prezentat o parte dintre cele mai raspandite zeitati (Tonatiuh – zeul solar, Xochipilli – zeita artelor, a frumusetii si a florilor, Huehueteotl – zeul batranetii), dar si statuete reprezentand oamenii de rand.

   Nici coltul turkmen nu a putut trece neobservat intrucat vizitatorii au fost poftiti sa paseasca in interiorul unei case in care se gaseau obiecte reprezentative pentru acest popor care s-a aflat mereu la intersectia unor importante drumuri cultural-comerciale. Covoare turkmene  pretioase (cu o veche traditie, Turkmenistan este unul dintre cei mai mari exportatori de covoare, in tara existand si un Minister al Covoarelor),  caciuli din blana de oaie (telpek) purtate de barbati pentru a-i apara de soare, podoabe din argint purtate de femei, instrumente muzicale de care se folosesc asa-numitii bakhshi (un fel de trubaduri care calatoresc din loc in loc prin tara cantand si recitand diverse povesti. Acestia sunt bine primiti in toate comunitatile si intampinati cu un covor special pe care se asaza sa se odihneasca si sa bea ceai inainte de a-si demonstra maiestria).

   Africa de Sud a mizat pe binecunoscuta sa arta a sculptarii in lemn si a impletitului de margele. Un colt colorat cu masti lunguiete pictate cu alb si diverse suveniruri acoperite cu margele de nisip ne-au purtat in cealalta emisfera.

   Indonezia a adus cu maiestrie la viata aspectele artistice ale spatiului Asiei de Sud. Instrumente muzicale folosite in timpul concertelor (gamelan): xilofoane, fluiere din bambus, figurine din lemn folosite in teatrul de papusi, fotografii, precum si celebrele figurine de lemn sau piele pictate si manevrate cu ajutorul unor cadre de metal, care dau viata teatrului de umbre wayang.

   Fotografiile extraordinare din Siberia, din enigmatica Armenie si cele care ne arata fete inca nedescoperite ale Malaysiei si Uruguayului sunt doar un rezumat a ceea ce am putea descoperi daca ne indreptam pasii catre acele pamanturi indepartate.

   India si Emiratele Arabe Unite ne-au dezvaluit si ele  aspecte din viata cotidiana, punand la dispozitie vesminte traditionale, cufere, mancare traditionala, o reprezentatie a ceremonialului pregatirii cafelei de la cum este prajita pe carbuni incinsi la cum este servita in recipiente autohtone (dallah).

   Un alt spatiu primitor a fost cel reprezentat de Republica Araba Siriana care a prezentat un melanj de arta crestina si musulmana. Aici icoanele au stat alaturi de vase de sticla, cufere si cutii de bijuterii lucrate manual pictate cu indemanare si impodobite cu scoici paua, tesaturi scumpe demne de seici legendari, oglinzi inramate in filigran, narghilele si alte obiecte care populeaza universul zilnic.

   Festivalul Ambasadelor are meritul de a da posibilitatea mai multor culturi de a se apropia si a se cunoaste, iar numarul mare de paricipanti face ca eforturile depuse sa nu fi fost zadarnice. Cele cinci zile de calatorii la pas au facut ca lumile indepartate sa nu mai fie atat de greu accesibile si ca interesul pentru culturile exotice sa creasca si sa dea roade pe termen lung.

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Cu capul in nori mai mereu, uneori sunt trantita pe pamant insa nu stau mult si ma intorc in lumea mea. Mi-ar placea sa cunosc toate graiurile pamantului si sa descopar toate cotloanele planetei. Pana atunci insa biletul meu de calatorie e doar cartea.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Mikheil Sheshaberidze, invitat în Cavalleria Rusticana & Pagliacci, în regia lui Ion Caramitru, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei opera Cavalleria Rusticana & Pagliacci

   Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 21 martie 2019, începand cu ora 18:30 spectacolul Cavalleria Rusticana & Pagliacci de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo.  Regia poarta semnatura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creata de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi apartine lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Corul Operei Nationale Bucuresti va fi pregatit de catre Daniel Jinga.

(Video: sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Pentru acest spectacol regizorul Ion Caramitru vine cu o conceptie noua, ambele intrigi tratand gelozia umana si consecintele ei transpuse într-un realism puternic, dupa cum însusi declara: „Exista în spectacolul de opera subordonat pana la perfectiune muzicii (note, masuri, arii, balet, cor) un spatiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cat este mai mare conventia, cu atat mai mare libertatea.  Este vorba despre realism de la început pana la sfarsit. Nu va lasati înselati de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfasoara în culori de alb si negru, Pagliacci se petrece într-un decor colorat; costume, scena, decor palpabil, dar ambele ascund o crima din gelozie.

   Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifica prezenta sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspiratia cu care compozitorul a gasit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor si caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifica gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio alta creatie a lui Pietro Mascagni.

   Pagliacci este o opera în doua acte compusa de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrarile care figureaza în repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.

   Cele doua opere portretizeaza comunitatea muncitoareasca, modesta din sudul Italiei într-o zi de sarbatoare romano-catolica, concentrandu-se pe triunghiuri amoroase ce se dovedesc a se sfarsi violent si mortal. Limbajul muzical franc, intens, rapid si economic al acestor povesti tulburatoare asezate în lumea oamenilor ordinari au contribuit la nasterea stilului de opera verist.

   Urmatoarea reprezentatie a spectacolului va avea loc joi, 25 aprilie 2019, începand cu ora 18:30.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Povestea lui Don Quijote, transpusa în balet pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei ONB balet Don Quijote

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 22 martie 2018, începand cu ora 18:30 spectacolul de balet Don Quijote de Ludwig Minkus. Regia si adaptarea coregrafica poarta semnatura lui Jaroslav slavický, scenografia Josef Jelínek. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian teodorascu.

   Mai multe versiuni ale baletului Don Quijote au fost create în întreaga lume. Despre coregrafia ce poarta numele lui Jaroslav slavický, artistul însusi a declarat: „Coregrafia spectacolului se bazeaza pe versiunea Petipa-Gorski, cea mai buna versiune din toate timpurile, deoarece conceptia lor si celebrele scene de dans au facut ca acest balet sa reziste în teatrele din toata lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul sa aiba continuitatea dorita, sa aiba viteza si ritm. Mi-am dorit o expunere a actiunii clara si logica, iar regizoral am urmarit un joc convingator, ca si o descriere colorata a personajelor.”

   Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate în interpretarea unei distributii de exceptie înseamna împreuna reprezentatia din 18 noiembrie 2018 de pe scena Operei Nationale Bucuresti.

   La Opera Nationala Bucuresti, baletul Don Quijote cunoaste prima varianta în 1970, în coregrafia lui Vasile Marcu si scenografia Ofeliei tutoveanu Draganescu. În anul 2000, Mihai Babuska ofera, în spiritul liniei clasice, o noua adaptare coregrafica a baletului „Don Quijote”, în scenografia adrianei Urmuzescu. Din echipa de realizatori a actualei montari de la Opera Nationala Bucuresti fac parte Katerina slavicka -Elslégrova – asistent coregrafie, scenografia a fost creata de Josef Jelinek, andreia Martinescu este asistent de scenografie.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

OTELLO, în regia lui Giancarlo del Monaco, pe scena Operei Nationale Bucuresti în luna martie

Publicat

pe

Otello Verdi Raftul cu idei ONB

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 23 martie, începând cu ora 18:30 spectacolul Otello de Giuseppe Verdi. Regia artistica, decorul si luminile poarta semnatura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Alberto Veronesi – invitat. Cosrul Operei Nationale Bucuresti a fost pregatit de catre Daniel Jinga.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Publicul spectator o va putea urmari pe soprana Lacrimioara Cristescu în rolul Desdemona, în calitate de invitata pe prima scena lirica a tarii.

   Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o împletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, Otello s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile  tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

   Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Eu fac o cercetare minimalista scenografica, în sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este ; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se înalte în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara o poveste. Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele… Spre exemplu, raul si binele se confruntaîn aceasta opera între Desdemona si Iago, de acord? Otello este o victima, o victima a raului ; chiar si Desdemona este o victima a raului,dar confruntarea dintre binesi rau este reprezentata de Iago-Desdemona. În aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti.”

   Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

   Urnatoarea reprezentatie va avea loc vineri, 10 mai, începând cu ora 18:30.

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

martie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X