Femei, de Charles Bukowski

0
784
recenzie de carte Femei de Charles Bukowski

   Cineva tare drag mie si cu gusturi alese il are ca scriitor preferat pe Bukowski. Si m-am lasat influentata (de drag si de gusturi alese) pana-ntr-atat incat am achizitionat romanul Femei semnat de Charles Bukowski.

   Ce sa zic? Am cam pierdut timpul degeaba cu cititul lui. Un roman ca o dare de seama. Un fel de raport zilnic al activitatilor unui ins usor depravat.

   Insul, pe numele lui de personaj Chinaski, e un scriitoras intarziat care, ajuns la 50 de ani si la o oarecare notorietate, se bucura ca inecatul de toate muierile care-i apar in cale – si ele, muierile, cam dubioase…Faptul ca Chinaski se cam suprapune peste Bukowski din viata reala nu m-a impresionat.

Femei, de Charles Bukowski - recenzie de carte
Femei, de Charles Bukowski | recenzie de carte

   Daca cititi ce face Chinaski intr-o zi – activitati enumerate in vreo 3-4 pagini, atunci sa stiti ca romanul e gata. Asta face in toate zilele pana la finalul cartii. Adica: bea pana la limita comei alcoolice – evitata elegant prin voma matinala -, mananca pe apucate, se fataie prin casa si prin oras, agata femei sau ele il agata pe el, face sex – uneori cu rateuri jenante conferite de varsta si alcool, iar cand oboseste facand toate astea mai scrie si niste versuri. Pentru a putea aburi urmatoarele femei ce-i vor ateriza in pat.

    Chinaski nu refuza nimic, “inghite” tot, cu frenezia barbatului disperat ca i se termina viata. Mai ales cea sexuala. Marea disperare!

   Barbatilor le-ar placea la nebunie cartea asta. Practic, este transpunerea literara a unei reviste Playboy – in sensul cel mai pur. Nici femeilor nu le-ar displacea sa citeasca amanunte picante despre cum sunt ele vazute, apreciate, alese, iubite si apoi parasite.

   Romanul Femei e lesne de citit. Dar greu de inteles de ce a fost scris(?!). Cred ca asa arata jurnalul “intim” al unui boschetar. Ce mesaj transmite cititorului? Ca, fara a fi bogat, poti atrage femei doar mazgalind si publicand niste versuri de-amor. Ce invatatura transmite cititorului? Zero… Si ca o scuza a tot ce (nu) se intampla in carte, motto-ul ales de Bukowski este: “Multi barbati cumsecade au fost lasati pe drumuri de o femeie”

   Femei este o carte usurica, pe alocuri amuzanta, buna de citit in tren si la destinatie o poti lasa pe bancheta. Nu e chiar un dezastru, dar nici atat de buna pe cat te-ai astepta de la vestitul Charles Bukovski…

Discutii pe Facebook
Libris.ro

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.