The Expanse, un serial SF bazat pe seria de romane a lui James S. A. Corey

0
316
The Expanse, cronica de film

   Actiunea din The Expanse are loc trei secole in viitor, cand omenirea este impartita in trei clase principale: Pamanteni, guvernati de Natiunile Unite care detin Terra si coloniile ei, Martieni, care obtin independenta fata de N.U. cu un secol in urma si se declara Republica Congresionala Martiana (RCM), si OPA (Outer Planets Alliance), o organizatie nerecunoscuta de cele 2 guverne, care lupta pentru interesele locuitorilor centurii de asteroizi.

  Principalul conflict il reprezinta dorinta de dominare a celor doua factiuni guvernamentale, care in lupta lor pentru putere sacrifica nemilos resursele locuitorilor celorlalte corpuri din Sistemul solar. Reprezentatii OPA la randul lor, doresc independenta de NU si RCM care le gestioneaza ratiile precare de apa, oxigen si mancare.

   In mijlocul acestor conflicte politice, detectivul Josephus Miller (Thomas Jane), nascut pe centura de asteroizi, primeste misiunea de a o localiza pe Julie Mao (Florence Faivre), fiica unui multimiliardar pamantean. Aceasta si-a sfidat tatal si s-a alaturat organizatie OPA, luptand impotriva injustitiei Natiunilor Unite fata de locuitorii considerati dispensabili.

   In acelasi timp, ofiterul naval Jim Holden (Steven Strait), de origine pamanteana, si echipajul sau format din Naomi Nagata (Dominique Tipper), inginera navei si fosta membra OPA, Amos Burton (Wes Chatham), mecanicul lor, pamantean si Alex Kamal (Cas Anvar), pilot martian, se trezesc in mijlocul unei conspiratii care ameninta pacea in Sistemul solar si supravietuirea umanitatii.

   In timp ce o parte a sistemului solar doreste razboiul intre NU si RCM si o alta doreste pacea, tatal lui Julie Mao, Jules-Pierre Mao (François Chau) descopera o protomolecula pe care doreste sa o tehnologizeze si sa o vanda factiunii care ofera mai mult. Doar ca experimentele facute cu aceasta sunt neasteptate si echipajul lui Holden, impreuna cu Miller, sunt atrasi in mijlocul unei cruciade de a distruge arma bilogica creata.

   Serialul The Expanse este un science fiction foarte reusit, dar in spatele fiecarui SF bun exista o realitate cruda si The Expanse ne reaminteste de asta. Indiferent cat ne vom extinde, firea umana va dori mereu mai mult, chiar cu pretul vietilor umane. Ura celor 3 factiuni pentru cealalta, asemeni rasismului, este distructiva pentru intreg sistemul solar. Singura salvare o reprezinta colaborarea membrilor acesteia.

   “Nici nu imi amintesc o perioada in care Terra, Marte si Centura de asteroizi nu s-au luptat. Partile se schimba cateodata. Pentru ce credem ca luptam. Cine ne spunem ca sunt oamenii buni. Dar pare ca nu vom putea vreodata sa ne oprim din purtat razboi dupa razboi, dupa razboi. E parte din a fi om. O parte urata, dar nu cred ca se va schimba vreodata. Tehnologia cu siguranta nu a schimbat asta. Pistoale. Bombe nucleare. Nicio arma nu aduce vreodata pace.” – Naomi Nagata, S2.Ep13: Caliban’s War.

Discutii pe Facebook

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.