“Eu. Nu contez” – spectacolul companiei de teatru ARTfel acf

1
579
“Eu. Nu contez”

Cronica de teatru

   Orice piesa de teatru poarta in ea si cu ea povestea autorului. In acest caz, pe cea a lui Florin Coman, un “corporatist” care, in 2007, in urma disparitiei unei personalitati care l-a marcat, a decis sa faca, in fiecare an, o “nebunie”. Si nebunia (frumoasa) a acestui an s-a materializat in spectacolul “Eu. Nu contez”.

   Bazata pe 20 din cele 120 de pagini ale cartii omonime, “Eu. Nu contez” este povestea a doua personaje. Unul este suficient de “nebun” incat sa creada intr-o minune. Al doilea, in ciuda faptului ca viata l-a tratat intotdeauna cu brutalitate, a transformat, ca si autorul textului, uratul in frumos, egoismul si rautatea indreptate impotriva lui in altruism si sacrificiu personal.

   Primul dintre ei este Iuda (Marian Ralea), un fost politician exilat la sat. Un sat in curs de urbanizare, care isi pierde incet esenta, preluand “de la oras” numai superficialul: hainele la moda, manelele, stilul “smecher” de a trata lucrurile, setea de bani.

   Spiritul satului supravietuieste prin arta (de remarcat costumul popular si cantecul la nai, live, al Narcisei Baleanu), natura (superba) este aceeasi, dar oamenii sunt altii. La ei, traditiile se mai pastreaza numai in discursul celor trecuti de o anumita varsta (“ne-a batut dumnezeu”) si sub forma ceremoniilor de sorginte religioasa, in momente cheie, de viata si de moarte.

“Eu. Nu contez”   La fel ca apostolul biblic caruia ii poarta numele, Iuda din “Eu. Nu contez!” este un personaj controversat. Este el imoral? Tradeaza (si pe cine) sau doar isi implineste destinul?

   Raportandu-ne in continuare la mitul crestinatatii, putem regasi si in Nice (Antonio Tadeusz Minca), in ciuda etichetei de mizantropie asociata numelui faimosului filozof (Nietzsche), un Isus laic, contemporan.

“Eu. Nu contez”   Poate este putin prea naiva povestea lui, a omului cu o inima prea mare – si la propriu, si la figurat – care salveaza lumea. Dar poate ca avem nevoie de o doza consistenta de bunatate pentru a ne pastra sufletul intr-o lume materialista, care isi pierde pe zi ce trece valorile si umanitatea. Poate idealismul este cel care ne poate salva. Si iubirea adevarata, cea cu parfum de liliac.

   Va invit sa intrati si voi in poveste, luni, la Teatrul Elisabeta, alaturi de Marian Ralea, Antonio Tadeusz Minca, Georgiana Vratiu, Beatrice Rubica, Narcisa Baleanu, Relu Poalelungi, Stefan Opreanu, Sorin Dinculescu, Anamaria Pislaru si Altan Safta Zecheria.

______

Fotografiile au fost preluate de pe pagina de facebook “Eu. Nu contez”. Credits: Eugen Petala si Corneliu Reu.

Discutii pe Facebook

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.