);
COnecteaza-te cu noi

Interviuri

Emil Cioran si Petre Tutea în „Exercitiu de admiratie” (fragment)

Publicat

pe

Emil Cioran ?i Petre ?u?ea în „Exercitiu de admiratie”

   „Exerciţiu de admiraţie” este dovada că relaţia dintre Emil Cioran si Petre Tutea a fost de tip complementar, dar nu prin întăriri reciproce, ci prin contraziceri. E un indivualist, spune Tutea. Îl cearta pentru departarea de Dumnezeu, însa, daca s-ar reîntâlni cu el „as fi asa de emotionat ca mi-ar pieri glasul. Mi-e un dor absolut de el”. Pentru Cioran, „misticul” Tutea este „singurul spirit genial care mi-a fost dat sa-l întâlnesc în viata mea”.

   Liiceanu intra pentru prima oara cu o camera de filmat în mansarda de pe Rue de L’Odeon, numărul 21, „în viata celui care a scris povestea otravita a vietii noastre”. El ne poarta, împreuna cu Cioran, pe strazile unde a citit, unde si-a baut cafeaua sau unde discuta cu Sartre. Deschiderea scriitorului, odata vazut ca „cel mai clandestin filosof” de „Le Figaro Magazine”, ne da senzatia ca avem în fata ochilor jurnalul intim al lui Cioran. Iar asta da valoare demersului documentar. În 1993 aceasta e confirmata si de premiile de la Uniunea Cineastilor (marele premiu, dar si premiul pentru montaj) si de la APTR (pentru imagine film documentar realizat pe pelicula si pentru montaj).

 

   Fragment din documentarul „Exercitiu de admiratie” realizat de Gabriel Liiceanu. Întreg materialul îl gasiti pe TVR+, aici.

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

1 comentariu

1 comentariu

  1. Daniela Nicole on Facebook

    10 ian., 2016 at 22:11:22

    Îmi era un „dor absolut” de amândoi…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Filozofie

Albert Camus despre Nihilism

Publicat

pe

Albert Camus despre nihilism

Albert Camus despre nihilism, in cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune francez.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Filozofie

Carl Jung Face to Face [interviu complet]

Publicat

pe

Carl Jung

   Un interviu de aur al editorialistului John Freeman cu Carl Gustav Jung, in casa acestuia din Zürich. Interviul releva detalii din copilaria lui Jung, incluzand momentul implinirii varstei de 11 ani, cand filozoful realizeaza ca este o constiinta individuala.

   Jung vorbeste despre prietenia sa cu Sigmund Freud si explica de ce aceasta prietenie a fost sortita esecului. Jung este intrebat despre credinta sa in Dumnezeu, moment in care acesta raspunde ca nu crede, ci stie ca divinitatea exista. Si, spune Jung, stie – stie, ,nu crede – ca moartea nu este un final. In final, Jung prezice ce viitor va avea omenirea, in conceptia sa si descrie ce-ar trebui sa faca unmanitatea ca sa supravietuiasca.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

aprilie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X