);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Degustari vizuale, sonore si literare de Ziua Europeana a Limbilor la Institutul Cultural Român.

Publicat

pe

Noi evenimente multiculturale în seria Diagonale

   Vineri, 26 septembrie, si sâmbata, 27 septembrie 2014, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), Ziua Europeana a Limbilor va fi marcata printr-un program de evenimente culturale, artistice si culinare intitulat Degustari vizuale, sonore si literare. Manifestarea face parte din seria Diagonale,  lansata de ICR în primavara acestui an, serie dedicata multiculturalismului si dialogului între comunitatile nationale.

   Programul cuprinde proiectii de film (Tapinarii, regia: Petru I. Pap, Songs for a Museum, regia:Eliza Zdru si Dacia, dragostea mea, regia: Stefan Constantinescu, Julio Soto), concerte (A.G. Weinberger, Jazzappella), o dezbatere (Dictaturile decapitate prin umor), o degustare de vinuri si mâncaruri traditionale (specifice minoritatilor sârba, lipoveana, ucraineana, evreiasca, maghiara, tatara), o reprezentatie de teatru pentru copii (Punguta cu doi bani) si un atelier de confectionat papusi (ambele cu actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea)  si vernisajul unei expozitii de fotografie (Dialog de iubire, Mihaela Marin).

   Prima întâlnire din seria Diagonale, intitulata Ce sunt Bucurestii?, desfasurata în luna martie, i-a avut ca invitati pe Markó Béla, Ioan Es. Pop si Márton Evelin, iar a doua, organizata în luna iunie a acestui an, a fost dedicata unei personalitati marcante a teatrului evreiesc, Adam Goldfaden.

Accesul publicului este liber.

Afis_ICR_Degustari_Vizuale

Program detaliat:

Vineri, 26 septembrie
Ora 18.00 – Dezbatere: Dictaturile decapitate prin umor
Invitati: Bedros Horasangian, Doru Pop. Moderator: Péter Demény

Ora 19.30 – Degustare de vinuri si mâncaruri traditionale
   O calatorie prin bucatariile minoritatilor conlocuitoare: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tatari.
Vinuri oferite de Vigna SRL Recas: Alb de Petro Vaselo (Chardonnay),  Rosu de Petro Vaselo (Cabernet Sauvignon), Otarnita (Pinot Noir); AMB Wine Company SRL – Lechinta: Feteasca Regala, Pinot Gris, Merlot; East West Impex SRL Carastelec (Salaj): Friza (Feteasca Regala),  Feteasca Regala, Rose (Pinot Noir) si Serve Ceptura SRL: Dealu Mare borvidek.

Ora 20.30 – Film: Dacia, dragostea mea, regia: Stefan Constantinescu, Julio Soto
   O portretizare plina de umor a evolutiei României de la comunism la capitalism, vazuta prin prisma celui mai carismatic simbol românesc: automobilul Dacia. Documentarul „Dacia, dragostea mea” este o coproductie The Thinklab (Spania) si Hi Film (România), realizata cu sprijinul Programului Media EU, Consiliului National al Cinematografiei din România, Channel 4 – Marea Britanie, SVT – Suedia si Televiziunii Române.

Ora 21.00 – Concert: A.G. Weinberger
   Chitarist de exceptie, vocalist, interpret la muzicuta, producator si realizator de emisiuni radio si TV, producator de albume, A.G.Weinberger a fost numit de critica de specialiate „Mr. Blues al României si „The Transylvanian Guitar Man“.

Sâmbata, 27 septembrie

Ora 11.00 – Spectacol: Punguta cu doi bani, Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea
   Dramatizare dupa Ion Creanga realizata de Ioan Brancu, sef de catedra la UNATC „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, spectacolul a fost premiat la Festivalul  Gulliver de la Galati în 2000 si a numarat sute de reprezentatii cu sali pline, atât în tara cât si în strainatate.

Ora 12.00 – Atelier de confectionat papusi sustinut de actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea
   Împreuna cu actorii care mânuiesc papusile, copiii vor învata întâi sa asambleze partile principale ale acestora, apoi sa le miste. Se va lucra pe mai multe tipuri de papusi.
Atelier pentru copiii între 4 si 10 ani.

Ora 13.00 – Degustare de vinuri si mâncaruri traditionale
   Calatorie prin bucatariile minoritatilor conlocuitoare: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tatari.
Vinuri de Recas, Lechinta, Carastelec (jud. Salaj) si Dealu Mare oferite de Vigna, AMB Wine Company, East West Impex si Serve Ceptura.

Ora 18.00 – Vernisaj: expozitiei de fotografie „Dialog de iubire“ de Mihaela Marin
   Fotograful de teatru nu se confrunta cu lumea, ci cu o realitate de gradul al doilea, realitate propusa de scena. Mihaela Marin nu fotogra?aza totul, ci îsi impune punctul de vedere, alege, descopera universul artistilor, iubeste scena, dar si fotogra?a în egala masura. Un dialog de iubire se instaureaza între ei. Un schimb de priviri si de emotii egal împartasite.

Ora 19.00 – Film: Tapinarii, regia: Petru I. Pap; Songs for a Museum, regia: Eliza Zdru
Tapinarii sunt o comunitate montana izolata a secoluluui XXI, în inima Maramuresului istoric. Documentarul lui Petru I. Pap ofera o prespectiva asupra acestui trib modern, prins în evolutia controversata a societatii actuale. Realizatorul si-a propus sa capteze esenta acestei vechi forme de munca si viata.
Documentarul semnat de Eliza Zdru, urmareste patru cântareti polifonici de 84 de ani, pe drumuri, cântând în concerte pentru a-si promova primul si singurul album, meditând la un trecut mai fericit si la prezentul descurajant.

Ora 20.30 – Concert: Jazzappella
   Jazzapella – Zoltán András, Ana Bancescu, Elena Morosanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor si  Mihail Grigore – îsi propune, cu fiecare concert, depasirea limitelor vocale umane. Repertoriul cuprinde hituri pop, piese de coloana sonora, jazz classics, „chanson“ si compozitii originale. Membrii grupului au fost invitati sa concerteze la festivaluri nationale si internationale, în programul pentru 2015 figurând evenimente din Cuba, Marea Britanie si Dubai.

Discutii pe Facebook
Litera.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

august, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X