);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Degustari vizuale, sonore si literare de Ziua Europeana a Limbilor la Institutul Cultural Român.

Publicat

pe

Noi evenimente multiculturale în seria Diagonale

   Vineri, 26 septembrie, si sâmbata, 27 septembrie 2014, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), Ziua Europeana a Limbilor va fi marcata printr-un program de evenimente culturale, artistice si culinare intitulat Degustari vizuale, sonore si literare. Manifestarea face parte din seria Diagonale,  lansata de ICR în primavara acestui an, serie dedicata multiculturalismului si dialogului între comunitatile nationale.

   Programul cuprinde proiectii de film (Tapinarii, regia: Petru I. Pap, Songs for a Museum, regia:Eliza Zdru si Dacia, dragostea mea, regia: Stefan Constantinescu, Julio Soto), concerte (A.G. Weinberger, Jazzappella), o dezbatere (Dictaturile decapitate prin umor), o degustare de vinuri si mâncaruri traditionale (specifice minoritatilor sârba, lipoveana, ucraineana, evreiasca, maghiara, tatara), o reprezentatie de teatru pentru copii (Punguta cu doi bani) si un atelier de confectionat papusi (ambele cu actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea)  si vernisajul unei expozitii de fotografie (Dialog de iubire, Mihaela Marin).

   Prima întâlnire din seria Diagonale, intitulata Ce sunt Bucurestii?, desfasurata în luna martie, i-a avut ca invitati pe Markó Béla, Ioan Es. Pop si Márton Evelin, iar a doua, organizata în luna iunie a acestui an, a fost dedicata unei personalitati marcante a teatrului evreiesc, Adam Goldfaden.

Accesul publicului este liber.

Afis_ICR_Degustari_Vizuale

Program detaliat:

Vineri, 26 septembrie
Ora 18.00 – Dezbatere: Dictaturile decapitate prin umor
Invitati: Bedros Horasangian, Doru Pop. Moderator: Péter Demény

Ora 19.30 – Degustare de vinuri si mâncaruri traditionale
   O calatorie prin bucatariile minoritatilor conlocuitoare: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tatari.
Vinuri oferite de Vigna SRL Recas: Alb de Petro Vaselo (Chardonnay),  Rosu de Petro Vaselo (Cabernet Sauvignon), Otarnita (Pinot Noir); AMB Wine Company SRL – Lechinta: Feteasca Regala, Pinot Gris, Merlot; East West Impex SRL Carastelec (Salaj): Friza (Feteasca Regala),  Feteasca Regala, Rose (Pinot Noir) si Serve Ceptura SRL: Dealu Mare borvidek.

Ora 20.30 – Film: Dacia, dragostea mea, regia: Stefan Constantinescu, Julio Soto
   O portretizare plina de umor a evolutiei României de la comunism la capitalism, vazuta prin prisma celui mai carismatic simbol românesc: automobilul Dacia. Documentarul „Dacia, dragostea mea” este o coproductie The Thinklab (Spania) si Hi Film (România), realizata cu sprijinul Programului Media EU, Consiliului National al Cinematografiei din România, Channel 4 – Marea Britanie, SVT – Suedia si Televiziunii Române.

Ora 21.00 – Concert: A.G. Weinberger
   Chitarist de exceptie, vocalist, interpret la muzicuta, producator si realizator de emisiuni radio si TV, producator de albume, A.G.Weinberger a fost numit de critica de specialiate „Mr. Blues al României si „The Transylvanian Guitar Man“.

Sâmbata, 27 septembrie

Ora 11.00 – Spectacol: Punguta cu doi bani, Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea
   Dramatizare dupa Ion Creanga realizata de Ioan Brancu, sef de catedra la UNATC „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, spectacolul a fost premiat la Festivalul  Gulliver de la Galati în 2000 si a numarat sute de reprezentatii cu sali pline, atât în tara cât si în strainatate.

Ora 12.00 – Atelier de confectionat papusi sustinut de actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea
   Împreuna cu actorii care mânuiesc papusile, copiii vor învata întâi sa asambleze partile principale ale acestora, apoi sa le miste. Se va lucra pe mai multe tipuri de papusi.
Atelier pentru copiii între 4 si 10 ani.

Ora 13.00 – Degustare de vinuri si mâncaruri traditionale
   Calatorie prin bucatariile minoritatilor conlocuitoare: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tatari.
Vinuri de Recas, Lechinta, Carastelec (jud. Salaj) si Dealu Mare oferite de Vigna, AMB Wine Company, East West Impex si Serve Ceptura.

Ora 18.00 – Vernisaj: expozitiei de fotografie „Dialog de iubire“ de Mihaela Marin
   Fotograful de teatru nu se confrunta cu lumea, ci cu o realitate de gradul al doilea, realitate propusa de scena. Mihaela Marin nu fotogra?aza totul, ci îsi impune punctul de vedere, alege, descopera universul artistilor, iubeste scena, dar si fotogra?a în egala masura. Un dialog de iubire se instaureaza între ei. Un schimb de priviri si de emotii egal împartasite.

Ora 19.00 – Film: Tapinarii, regia: Petru I. Pap; Songs for a Museum, regia: Eliza Zdru
Tapinarii sunt o comunitate montana izolata a secoluluui XXI, în inima Maramuresului istoric. Documentarul lui Petru I. Pap ofera o prespectiva asupra acestui trib modern, prins în evolutia controversata a societatii actuale. Realizatorul si-a propus sa capteze esenta acestei vechi forme de munca si viata.
Documentarul semnat de Eliza Zdru, urmareste patru cântareti polifonici de 84 de ani, pe drumuri, cântând în concerte pentru a-si promova primul si singurul album, meditând la un trecut mai fericit si la prezentul descurajant.

Ora 20.30 – Concert: Jazzappella
   Jazzapella – Zoltán András, Ana Bancescu, Elena Morosanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor si  Mihail Grigore – îsi propune, cu fiecare concert, depasirea limitelor vocale umane. Repertoriul cuprinde hituri pop, piese de coloana sonora, jazz classics, „chanson“ si compozitii originale. Membrii grupului au fost invitati sa concerteze la festivaluri nationale si internationale, în programul pentru 2015 figurând evenimente din Cuba, Marea Britanie si Dubai.

Discutii pe Facebook

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Incepe Festivalul de Teatru OKaua. Trei zile, 12 spectacole, 3 sectiuni diferite.

Publicat

pe

festivalul de teatru okaua raftul cu idei

Festivalul de Teatru OKaua

   Trei zile, 12 spectacole, 3 sectiuni diferite, incluzând expozitie de costume, masti si machete de decor realizate de liceeni si studenti – un singur eveniment, Festivalul de Teatru OKaua, editia a VI-a.  Acesta se desfasoara în perioada 16-18 mai 2018 la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti si UNATC „I. L. Caragiale” – salile: Platoul de Regie „Ion Sava”, Sala „Atelier” si Sala „Cinema”.

   Cea de-a VI-a editie a Festivalului de Teatru OKaua este organizata de catre Compania de Teatru OKaua si Pink Art Stil, în parteneriat cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu, prin Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – departamentul de Arta Teatrala, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, Fundatia Shakespeare, si UNArte.

   Ne bucuram sa mentionam ca festivalul are ca scop promovarea creativitatii si a varietatii manifestarilor scenice, propunându-si diversificarea proiectelor prin spectacole de teatru-dans, teatru de animatie, teatru-sport, pantomima sau musical.

   Alba Simina Stanciu, lect. univ. dr. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, va fi prezenta în juriu din partea Festivalului International de Teatru de la Sibiu care a devenit de anul trecut partenerul Festivalului de Teatru OKaua, si va acorda premii speciale de interpretare si va alege dintre spectacolele din concurs, pentru a participa la editia din 2019 a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

     În acest an juriul este format din:

 • Ion Florin Grigoras, Presedintele juriului, Actor, lect. univ. dr. U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” Bucuresti;
 • Dimitrii Bogomaz, Actor la Teatrul Odeon Bucuresti;
 • Gabriela Bobes, Actrita, Realizator Radio, coordonatoarea Companiei de Teatru OKaua;
 • Pompilius Onofrei, Realizator de emisiuni culturale la Radio România Actualitati;
 • Alba Simina Stanciu, lect. univ. dr. Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu.

Spectacolele participante în acest an sunt:

Sectiunea Liceeni:

 • Act, Asociatia „Ingenious Drama” Bacau, cu spectacolul „Tara lui Gufi”;
 • Acting Up, Bucuresti, cu spectacolul „Amintiri fantoma”;
 • Aici, Asociatia Cultural Artistica „TEEN TALENT” Constanta, cu spectacolul „Doisprezece”;
 • Arm-Arte, Colegiul Economic Virgil Madgearu Bucuresti, cu spectacolul „Convertirea Soldatului Bromitt”;
 • Brainstorming, Colegiul National Bilingv „George Cosbuc” Bucuresti, cu spectacolul „Povesti de familie”;
 • NANT, Scoala Centrala Bucuresti, cu spectacolul „SXPR PLS”.

Sectiunea Studenti Actorie:

 • Actharsis, Facultatea de Arte Galati, Specializarea Teatru si Artele Spectacolului, cu spectacolul „Ecouri. Un studiu despre impuls”;
 • BCZ, U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, cu spectacolul „Aniversarea”;
 • DA, Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte „Geo Saizescu”, cu spectacolul „Goana”;
 • Thalia, U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, cu spectacolul „Lectia”;
 • N.A.T.C „I.L. Caragiale”, Anul III – Actorie, cu spectacolul „A fi sau a nu fi Hamlet!?”;
 • N.A.T.C „I.L. Caragiale”, Anul III – Papusi-marionete, cu spectacolul „La Fantasia (Una storia dei zanni)”.

Premiile din acest an, vor fi cele specifice festivalului si amintim:

 • Premiul de excelenta “Adrian Pintea”;
 • Premiul „Ion Sava” pentru masti si costume de teatru;
 • Premiul „Dan Jitianu” pentru machete de decor;
 • Premiul „Vox-Artis” pentru vorbire de calitate, care în acest an va fi rasplatit de studioul Fast Film Production cu înregistrarea vocii pentru una dintre productiile studioului;
 • Premiul „Improvisso” acordat studentilor la actorie pentru proba de improvizatie;
 • Premiul „Short Play” acordat trupelor de liceu pentru proba capatului de scenariu, care si în acest an va fi rasplatit cu o surpiza din partea Ravensburger;
 • Nu în ultimul rând amintim si premiul ce le va reveni spectatorilor, mai exact premiul pentru cel mai fidel spectator, care va fi rasplatit cu un hoverboard în urma tombolei, premiul fiind oferit de Nova Vento.

Programul complet al Festivalului si alte informatii despre eveniment puteti gasi pe www.festivalulokaua.ro si pe pagina de facebook a Festivalului de Teatru OKaua.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Memory Clouds. Expozitie Decebal Scriba

Publicat

pe

Vernisaj Decebal Scriba expozitie Institutul Francez

   In preambul la manifestarile culturale din cadrul Sezonului Franta-România 2018-2019, Galeria Anca Poterasu si Institutul francez din Bucuresti au deosebita placere de a va invita la expozitia-eveniment Memory Clouds Decebal Scriba, curator Ami Barak, care se va deschide miercuri, 9 mai, la ora 17.30 (Galeria Anca Poterasu – Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti).

   Expozitia va debuta cu un dublu-eveniment : prezentarea catalogului de artist si vernisajul expozitiei, în prezenta artistului si a curatorului, alaturi de autorii textelor de catalog, Olivia Nitis, Cristian Nae, Alina Serban.

Iata prezentarea realizata de curatorul expozitiei, Ami Barak:

   La începutul anilor 1970 în Bucuresti, Decebal Scriba (n.1944), era una dintre cele mai frapante si mai inovatoare personalitati artistice. Experimentele sale sunt privite astazi ca fiind o parte integranta a traditiei avangardiste al acestui moment-cheie din istoria artei postbelice. Pe parcursul anilor ’70 – ’80, Decebal Scriba este autorul al unui corpus consistent de lucrari elaborate, cu o abordare conceptuala si performativa, tratând probleme de limbaj formal si textual, de analiza a sistemului de reprezentari spatiale sau a unor gesturi si forme simbolice. Prin performance, un mediu care se potrivea contextului underground al Europei de Est, esenta gesturilor si actiunilor  a fost exaltata si dizolvata în „norii memoriei”.

   Din nefericire, regimul s-a înasprit treptat, iar mediul dogmatic si strict a pus punct oricarei împliniri artistice si libertati de creatie. Artistul a reînceput relativ recent sa creeze racordat la prezent, iar expozitia aceasta, o selectie de proiecte din anii ’70-’80, arata o a doua tinerete, cu o abordare actuala, conservându-le forta si prospetimea initiala.

   Titlul expozitiei nu reprezinta o referinta la un proiect ce a avut loc la Trafalgar Square, Londra, când publicul a trimis scurte mesaje, cuvinte ce apareau apoi pe ecrane de fum. Nu este nici o aluzie la stocarea datelor în cloud, atât de raspândita în zilele noastre. Este o tentativa poetica de reabilitare a memoriei unor momente, din care au ramas fragmente, dispersate ici si colo, pentru a le readuce la un loc pentru o expozitie.

Memory Clouds

Artist: Decebal Scriba
Curator: Ami Barak
9 mai –  30 iunie 2018

Vernisaj si prezentare de catalog
Miercuri, 9 mai 2018
17:30 – 22:00

Galeria Anca Poterasu
Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti
www.ancapoterasu.com

Context

   Volumul „Decebal Scriba 70s-80s works” a fost coordonat de Olivia Nitis, Bucuresti si de Doina Talmann, Bochum. Publicat la Verlag Kettler, Dortmund, Germania, 2017. Texte de Olivia Nitis, Cristian Nae, Alina Serban.

   Decebal SCRIBA traieste la Fontainebleau-Avon din 1991. Este un artist care abordeaza medii precum fotografia, instalatia, performance-ul si arta video, fiind activ în zona artei conceptuale în care integreaza si preocuparile pentru desen.

   A expus în tara începând cu 1974, participând la importante expozitii de grup: Situatie si concept, Atelier 35, Bucuresti (1974); Fotografie si film experimental, Caminul Artei, Bucuresti (1979); Scrierea, Institutul de Arhitectura, Bucuresti (1980); Spatiu-Obiect, Institutul de Arhitectura, Bucuresti (1982); Spatiul-Oglinda, Institutul de Arhitectura, Bucuresti (1986); Experiment în arta româneasca dupa 1960, Teatrul National, Bucuresti (1996).

   În contextul regimului comunist a luat parte în afara tarii la câteva proiecte în perioada 1973-1988 care au încurajat arta prin corespondenta, asa-numitul mail-art, ca Objeto de Interferencia, Sao Paulo (1985) sau proiectul ecologic Messagio Terra, Milano (1983). A initiat împreuna cu Nadina Scriba proiectul video document House pARTy editiile I-II în anii 1987-1988 la Bucuresti.
Dupa 1990 a participat la expozitiile: When History Comes Knocking : Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up, curator Judit Angel, Galeria Plan B, Berlin (2011); The Poetics of Politics, curator Olivia Nitis, Galeria Propaganda, Varsovia (2012).

   În 2015 are prima expozitie personala la Victoria Art Center, Bucuresti, iar în 2016 a doua expozitie personala la Galeria Calina, Timisoara, ambele curatoriate de Olivia Nitis. Este prezent în expozitia Situatii si Concepte, curatoriata de Magda Radu, organizata în 2017 de Salonul de Proiecte în Bucuresti si participa la Bienala Art Encounters – Viata – mod de întrebuintare – Timisoara, 2017, curatoriata de Ami Barak si Diana Marincu.

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Frumoasa din Padurea Adormita, in premiera la Opera Nationala Bucuresti

Publicat

pe

balet Frumoasa din Padurea Adormita ONB premiera

Opera Nationala Bucuresti prezinta premiera de balet Frumoasa din Padurea Adormita

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 12 mai 2018, si duminica, 13 mai 2018, începând cu ora 18:30 premiera de balet Frumoasa din Padurea Adormita de Piotr Ilici Ceaikovski.

   Regia si coregrafia poarta semnatura lui Vasily Medvedev si Stanislav Fečo, decorul, costumele si light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

   Coregrafii Vasily Medvedev si Stanislav Fečo promit publicului o experienta unica precum însisi declara: „Este o onoare sa montam spectacolul Frumoasa din Padurea Adormita alaturi de corpul de balet al Operei Nationale Bucuresti, un tribut adus marelui coregraf Marius Petipa cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nasterea artistului.

   Geniul muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski reda cu finete celebrul basm bazat pe contrastele dintre bine si rau. Dupa traversarea a trei secole, acest spectacol de balet înca stârneste curiozitatea audientei de toate vârstele.

   Întrucât am crescut cu acest titlu legendar si am evoluat într-un numar considerabil de productii ale spectacolului Frumoasa din Padurea Adormita, am încercat sa conservam cele mai semnificative traditii din patrimoniul baletului clasic si, alaturi de un scenariu inedit si costume de poveste, sa oferim o emotie de neuitat audientei.”

   Urmatoarea reprezentatie a spectacolului va avea loc miercuri, 16 mai, începând cu ora 18:30.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

mai, 2018

Filtreaza evenimente culturale

09mai(mai 9)17:30:s30iun(iun 30)17:30:sMemory Clouds.Galeria Anca Poterasu, Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti Organizator: Institutul Francez din Bucuresti Tip eveniment cultural 2:Expozitie,Vernisaj Etichete eveniment culturalDecebal Scriba,expozitie,Institutul Francez din Bucuresti,Memory Clouds,vernisaj

Facebook

 • {{{ review.rating_post_title }}}
  User Avatar
  {{{ review.rating_title }}}

  {{{review.rating_comment | sstr | nl2br}}}

  Show

Trending

X