);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Degustari vizuale, sonore si literare de Ziua Europeana a Limbilor la Institutul Cultural Român.

Publicat

pe

Noi evenimente multiculturale în seria Diagonale

   Vineri, 26 septembrie, si sâmbata, 27 septembrie 2014, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), Ziua Europeana a Limbilor va fi marcata printr-un program de evenimente culturale, artistice si culinare intitulat Degustari vizuale, sonore si literare. Manifestarea face parte din seria Diagonale,  lansata de ICR în primavara acestui an, serie dedicata multiculturalismului si dialogului între comunitatile nationale.

   Programul cuprinde proiectii de film (Tapinarii, regia: Petru I. Pap, Songs for a Museum, regia:Eliza Zdru si Dacia, dragostea mea, regia: Stefan Constantinescu, Julio Soto), concerte (A.G. Weinberger, Jazzappella), o dezbatere (Dictaturile decapitate prin umor), o degustare de vinuri si mâncaruri traditionale (specifice minoritatilor sârba, lipoveana, ucraineana, evreiasca, maghiara, tatara), o reprezentatie de teatru pentru copii (Punguta cu doi bani) si un atelier de confectionat papusi (ambele cu actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea)  si vernisajul unei expozitii de fotografie (Dialog de iubire, Mihaela Marin).

   Prima întâlnire din seria Diagonale, intitulata Ce sunt Bucurestii?, desfasurata în luna martie, i-a avut ca invitati pe Markó Béla, Ioan Es. Pop si Márton Evelin, iar a doua, organizata în luna iunie a acestui an, a fost dedicata unei personalitati marcante a teatrului evreiesc, Adam Goldfaden.

Accesul publicului este liber.

Afis_ICR_Degustari_Vizuale

Program detaliat:

Vineri, 26 septembrie
Ora 18.00 – Dezbatere: Dictaturile decapitate prin umor
Invitati: Bedros Horasangian, Doru Pop. Moderator: Péter Demény

Ora 19.30 – Degustare de vinuri si mâncaruri traditionale
   O calatorie prin bucatariile minoritatilor conlocuitoare: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tatari.
Vinuri oferite de Vigna SRL Recas: Alb de Petro Vaselo (Chardonnay),  Rosu de Petro Vaselo (Cabernet Sauvignon), Otarnita (Pinot Noir); AMB Wine Company SRL – Lechinta: Feteasca Regala, Pinot Gris, Merlot; East West Impex SRL Carastelec (Salaj): Friza (Feteasca Regala),  Feteasca Regala, Rose (Pinot Noir) si Serve Ceptura SRL: Dealu Mare borvidek.

Ora 20.30 – Film: Dacia, dragostea mea, regia: Stefan Constantinescu, Julio Soto
   O portretizare plina de umor a evolutiei României de la comunism la capitalism, vazuta prin prisma celui mai carismatic simbol românesc: automobilul Dacia. Documentarul „Dacia, dragostea mea” este o coproductie The Thinklab (Spania) si Hi Film (România), realizata cu sprijinul Programului Media EU, Consiliului National al Cinematografiei din România, Channel 4 – Marea Britanie, SVT – Suedia si Televiziunii Române.

Ora 21.00 – Concert: A.G. Weinberger
   Chitarist de exceptie, vocalist, interpret la muzicuta, producator si realizator de emisiuni radio si TV, producator de albume, A.G.Weinberger a fost numit de critica de specialiate „Mr. Blues al României si „The Transylvanian Guitar Man“.

Sâmbata, 27 septembrie

Ora 11.00 – Spectacol: Punguta cu doi bani, Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea
   Dramatizare dupa Ion Creanga realizata de Ioan Brancu, sef de catedra la UNATC „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, spectacolul a fost premiat la Festivalul  Gulliver de la Galati în 2000 si a numarat sute de reprezentatii cu sali pline, atât în tara cât si în strainatate.

Ora 12.00 – Atelier de confectionat papusi sustinut de actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea
   Împreuna cu actorii care mânuiesc papusile, copiii vor învata întâi sa asambleze partile principale ale acestora, apoi sa le miste. Se va lucra pe mai multe tipuri de papusi.
Atelier pentru copiii între 4 si 10 ani.

Ora 13.00 – Degustare de vinuri si mâncaruri traditionale
   Calatorie prin bucatariile minoritatilor conlocuitoare: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tatari.
Vinuri de Recas, Lechinta, Carastelec (jud. Salaj) si Dealu Mare oferite de Vigna, AMB Wine Company, East West Impex si Serve Ceptura.

Ora 18.00 – Vernisaj: expozitiei de fotografie „Dialog de iubire“ de Mihaela Marin
   Fotograful de teatru nu se confrunta cu lumea, ci cu o realitate de gradul al doilea, realitate propusa de scena. Mihaela Marin nu fotogra?aza totul, ci îsi impune punctul de vedere, alege, descopera universul artistilor, iubeste scena, dar si fotogra?a în egala masura. Un dialog de iubire se instaureaza între ei. Un schimb de priviri si de emotii egal împartasite.

Ora 19.00 – Film: Tapinarii, regia: Petru I. Pap; Songs for a Museum, regia: Eliza Zdru
Tapinarii sunt o comunitate montana izolata a secoluluui XXI, în inima Maramuresului istoric. Documentarul lui Petru I. Pap ofera o prespectiva asupra acestui trib modern, prins în evolutia controversata a societatii actuale. Realizatorul si-a propus sa capteze esenta acestei vechi forme de munca si viata.
Documentarul semnat de Eliza Zdru, urmareste patru cântareti polifonici de 84 de ani, pe drumuri, cântând în concerte pentru a-si promova primul si singurul album, meditând la un trecut mai fericit si la prezentul descurajant.

Ora 20.30 – Concert: Jazzappella
   Jazzapella – Zoltán András, Ana Bancescu, Elena Morosanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor si  Mihail Grigore – îsi propune, cu fiecare concert, depasirea limitelor vocale umane. Repertoriul cuprinde hituri pop, piese de coloana sonora, jazz classics, „chanson“ si compozitii originale. Membrii grupului au fost invitati sa concerteze la festivaluri nationale si internationale, în programul pentru 2015 figurând evenimente din Cuba, Marea Britanie si Dubai.

Discutii pe Facebook
Litera.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Opera Nationala Bucuresti prezinta premiera spectacolului SPARGATORUL DE NUCI

Publicat

pe

balet ONB Spargatorul de nuci premiera Raftul cu idei eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 10 noiembrie, duminica, 11 noiembrie si miercuri, 14 noiembrie, începând cu ora 18:30 premiera spectacolului de balet Spargatorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia lui Oleg Danovski, adaptarea regizorala si coregrafica poarta semnatura lui Oleg Danovski Jr., scenografia a fost realizata de catre Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Coregraful Oleg Danovski Jr., despre spectacolul Spargatorul de nuci de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Spargatorul de nuci prezinta o poveste între realitate si visul Clarei în noaptea de Craciun, un balet plin de magie, culoare, fascinatie, dinamism si, totodata, cel mai asteptat  spectacol de balet din preajma sarbatorilor de iarna. Ma bucur foarte mult ca în an centenar am reusit sa colaborez cu Opera Nationala Bucuresti, oferind din tot sufletul acest minunat spectacol, care, din pacate, lipsea din repertoriu de mai multi ani.

   Am descoperit aici balerini si maestri talentati, profesionisti si dedicati, asa cum este necesar sa avem pe prima scena a tarii. Timpul a fost scurt, dar am reusit împreuna în doar doua luni sa realizam un spectacol pe care cu siguranta publicul îl asteapta cu nerabdare si entuziasm.

   Invit cu drag publicul Operei Nationale Bucuresti sa descopere tarâmurile magiei, sa traiasca povestea alaturi de personaje si sa fie martori ai acestui balet feeric, original montat de Oleg Danovski .”

   Ceaikovski a început lucrul asupra creatiei sale, Spargatorul de nuci, în luna ianuarie a anului 1892, iar în martie lucrarea a fost terminata, dând dovada de o ireala forta inspirationala ce a creat o capodopera, în care muzica si dansul se împletesc într-o perfectiune desavârsita.

   Celebrul balet Spargatorul de nuci a cucerit publicul spectator de toate vârstele chiar de la premiera mondiala de pe scena Teatrului Imperial Mariinski, Sankt Petersburg, ce a avut loc pe 6 decembrie 1892. Piotr Ilici Ceaikovski a devenit astfel compozitorul care a bucurat inimile copiilor de pretutindeni în prag de sarbatoare, oferindu-le cel mai frumos cadou: o poveste de basm cu o traditie lirica ce continua sa anunte si astazi sarbatorile de iarna, cu exaltare si pe partituri fermecatoare.

   Datorita succesului de care s-a bucurat, celebrul balet a fost transpus de-a lungul anilor cu succes  în filme artistice, desene animate sau balet pe gheata, partitura compozitorului rus având la baza basmul omonim semnat de Alexandre Dumas. Povestea de iarna ne aduce în atmosfera de basm în care dansul, emotia si simfonia se întregesc într-un vals de vis.

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Cea mai noua productie a primei scene lirice, – Otello -, se joaca pe 31 octombrie pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Otello Opera eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 31 octombrie, începând cu ora 18:30 cea mai noua productie a stagiunii, Otello de Giuseppe Verdi. Regia artistica, decorul si luminile poarta semnatura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat – invitat. Maestru de cor, Daniel Jinga. Asistent de costume este Ricardo Coelho, iar asistent de regie Alex Nagy.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o împletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, Otello s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile  tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

   Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Eu fac o cercetare minimalista scenografica, în sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se înalte în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara o poveste. Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele… Spre exemplu, raul si binele se confruntaîn aceasta opera între Desdemona si Iago, de acord ? Otello este o victima, o victima a raului; chiar si Desdemona este o victima a raului,dar confruntarea dintre binesi rau este reprezentata de Iago-Desdemona. În aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti.”

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Spectacolul coupé de dans contemporan Tango. Radio and Juliet, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

ango. Romeo & Juliet Raftul cu idei balet cultura

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 28 octombrie 2018, începând cu ora 18:30 Tango. Radio and Juliet spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug.

   Tango. Radio and Juliet este un spectacol ce uneste doua coregrafii create de Edward Clug – artist de origine româna recunoscut pe plan international – în care se regasesc elemente de teatru si dans contemporan si fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla si pâna la Goran Bregovic si Radiohead.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur / Opera Nationala Bucuresti)

   Ambele lucrari ale coregrafului reprezinta un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Miscarile dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încarcate de forta, atât în „Tango”, cât si în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumuta pasi de tango argentinian, iar în „Romeo si Juliet” miscari contemporane, rapide, uneori asemanatoare cu figuri breakdance.

   Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, si opusul povestii eternilor îndragostiti (Romeo si Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit,  în spectacolul Tango. Radio and Juliet pentru a da viata celor mai puternice si contradictorii stari: pasiune, iubire, deziluzie, singuratate. Spectacolul se adreseaza în mare parte publicului tânar, dar si spectatorilor dorinic sa încerce o experienta speciala, o noua formula de dans contemporan.

   Edward Clug, despre spectacolul coupé de dans contemporan ce se va desfasura joi, 8 martie 2018,  pe scena Operei Nationale Bucuresti :„Tango si Radio and Juliet sunt spectacole care au lasat o amprenta în viata mea si mi-au marcat adânc drumul si evolutia mea ca artist. Tango este primul meu spectacol, pe care l-am realizat la o vârsta relativ frageda, la numai 23 ani. Acest lucru se reflecta în spectacol, printr-o comunicare directa, sincera, fara compromisuri conceptuale. Este un spectacol care pe undeva ma intimideaza prin puterea lui emotionala si îl retraiesc, nu usor, ca pe o oglinda a acelei tinereti.”

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

noiembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X