De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter

0
2189
De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter

De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter

   Legenda lui Mos Nicolae spune ca, atunci cand copii nu sunt cuminti, in loc de dulciuri lasate in ghetute, acestia vor gasi nuieluse de alun pentru ca parintii sa le poata aplica corectiile daca sunt neascultatori.

   E drept ca nu sunt multi copii care primesc nuieluse in loc de bomboane si ciocolata. Nu pentru ca ar fi doar copii cuminti pe lume. Ei primesc acum un lucru mult mai pretios decat dulciuri – primesc puterea de a face ei magia cu o bagheta.

   Nuielusa de alun adusa de Mos Nicolae este stramoasa baghetei magice a lui Harry Potter. Se spune ca ea era taiata dimineata, inainte ca soarele sa rasara, era cojita si i se puneau la capete doua inele mici, unul de aur si altul de argint. Inelele aveau gravate pe ele formule magice care dadeau puteri nuielusei, devenita bagheta.

De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter
batul lui Mos Nicolae I sursa foto: plus.google.com/106700647276703753638/photos

   Mos Nicolae are in comun cu Harry Potter acelasi lucru – magia. Sfantul Nicolae este ocrotitorul copiilor si al fetelor cuminti, magia puterilor sale ii ajuta sa treaca peste greutati si le lumineaza viata. Harry Potter este copilul care lupta cu vrajile rele cu ajutorul baghetei sale fermecate, pentru a ocroti si feri lumea de rele. Bagheta lui Harry este din lemn de soc, mai este numita si „Bagheta Destinului”. Se spune ca bagheta vrajita isi alege stapanul si in acest fel, stapan si bagheta, devin o unica putere.

De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter
Bagheta lui Harry Potter I sursa foto: hpwands.wikia.com

   Poate parea fortata asemanarea intre nuiaua lui Mos Nicolae si bagheta lui Harry Potter, insa timpul si-a schimbat coordonatele. Mos Nicolae aducea alinare si cadouri care sa si bucure sufetele copiilor, dar mai presus de acestea, aducea speranta in bine. La fel si Harry Potter cu bagheta lui fermecata, nu doar lupta impotriva vrajitorilor, reda si pastreaza speranta in bine.

   Am putea sa consideram ca este normal pentru copii de azi sa isi doreasca alta poveste decat noi, cei crescuti cu legenda lui Mos Nicolae, insa, cred ca este vorba despre mai mult decat atat, ei cred deja intr-o alta dimensiune a timpului si intelegerii lumii inconjuratoare.

   Copiii de acum nu mai simt teama, cum poate simteam noi atunci cand era vorba despre nuiaua lui Mos Nicolae, amestecata si cu regretul ca nu mai primeam dulciuri si ca eram intr-un fel pedepsiti. Copii de azi sunt mai intelepti decat noi, adultii, care incadram totul in reguli, granite morale si mai ales sufletesti.

   Nu intamplator Harry Potter a fost si este atat de popular, magia baghetei sale aduce eliberarea de reguli si cutume ale legilor oamenilor mari. Mos Nicolae si Harry Potter – un sfant si un copil – isi dau mana peste timp pentru a ne arata cum se transforma lumea, cum magia pastreaza speranta in bine a omului, si cum, ajunsi oameni mari, e bine sa credem in povesti si sa citim copiilor nostri povesti la culcare.

_________________________

sursa cover photo: genius.com

Discutii pe Facebook
Libris.ro

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.