);
COnecteaza-te cu noi

Blog

De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter

Publicat

pe

De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter

De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter

   Legenda lui Mos Nicolae spune ca, atunci cand copii nu sunt cuminti, in loc de dulciuri lasate in ghetute, acestia vor gasi nuieluse de alun pentru ca parintii sa le poata aplica corectiile daca sunt neascultatori.

   E drept ca nu sunt multi copii care primesc nuieluse in loc de bomboane si ciocolata. Nu pentru ca ar fi doar copii cuminti pe lume. Ei primesc acum un lucru mult mai pretios decat dulciuri – primesc puterea de a face ei magia cu o bagheta.

   Nuielusa de alun adusa de Mos Nicolae este stramoasa baghetei magice a lui Harry Potter. Se spune ca ea era taiata dimineata, inainte ca soarele sa rasara, era cojita si i se puneau la capete doua inele mici, unul de aur si altul de argint. Inelele aveau gravate pe ele formule magice care dadeau puteri nuielusei, devenita bagheta.

De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter

batul lui Mos Nicolae I sursa foto: plus.google.com/106700647276703753638/photos

   Mos Nicolae are in comun cu Harry Potter acelasi lucru – magia. Sfantul Nicolae este ocrotitorul copiilor si al fetelor cuminti, magia puterilor sale ii ajuta sa treaca peste greutati si le lumineaza viata. Harry Potter este copilul care lupta cu vrajile rele cu ajutorul baghetei sale fermecate, pentru a ocroti si feri lumea de rele. Bagheta lui Harry este din lemn de soc, mai este numita si „Bagheta Destinului”. Se spune ca bagheta vrajita isi alege stapanul si in acest fel, stapan si bagheta, devin o unica putere.

De la batul lui Mos Nicolae la bagheta lui Harry Potter

Bagheta lui Harry Potter I sursa foto: hpwands.wikia.com

   Poate parea fortata asemanarea intre nuiaua lui Mos Nicolae si bagheta lui Harry Potter, insa timpul si-a schimbat coordonatele. Mos Nicolae aducea alinare si cadouri care sa si bucure sufetele copiilor, dar mai presus de acestea, aducea speranta in bine. La fel si Harry Potter cu bagheta lui fermecata, nu doar lupta impotriva vrajitorilor, reda si pastreaza speranta in bine.

   Am putea sa consideram ca este normal pentru copii de azi sa isi doreasca alta poveste decat noi, cei crescuti cu legenda lui Mos Nicolae, insa, cred ca este vorba despre mai mult decat atat, ei cred deja intr-o alta dimensiune a timpului si intelegerii lumii inconjuratoare.

   Copiii de acum nu mai simt teama, cum poate simteam noi atunci cand era vorba despre nuiaua lui Mos Nicolae, amestecata si cu regretul ca nu mai primeam dulciuri si ca eram intr-un fel pedepsiti. Copii de azi sunt mai intelepti decat noi, adultii, care incadram totul in reguli, granite morale si mai ales sufletesti.

   Nu intamplator Harry Potter a fost si este atat de popular, magia baghetei sale aduce eliberarea de reguli si cutume ale legilor oamenilor mari. Mos Nicolae si Harry Potter – un sfant si un copil – isi dau mana peste timp pentru a ne arata cum se transforma lumea, cum magia pastreaza speranta in bine a omului, si cum, ajunsi oameni mari, e bine sa credem in povesti si sa citim copiilor nostri povesti la culcare.

_________________________

sursa cover photo: genius.com

Discutii pe Facebook
Nemira

As vrea ca sa nu mai aud in jurul meu ca orice carte e literatura. As vrea sa vorbim mereu corect si frumos romaneste. As vrea ca toti copiii sa citeasca povesti si basme pentru a deveni oameni mari cu imaginatie. Pentru ca toate acestea sa devina fapte si sa nu ramana dorinte, sunt aici, o carte necitita pe raft.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Blog

La multi ani, Femeie!

Publicat

pe

la multi ani

Omagiul dragului nostru colaborator Oli Strimbei catre dumneavoastra, doamnelor si domnisoarelor! Primavara frumoasa!

„Va scriu de astazi pentru ca orice zi in care nu va aratam aprecierea noastra este o zi pierduta.

Deci,

Sarut mana. Si piciorul.

Inginereste asa, cu liniute de la capat, iaca ce credem noi, bivoli africani in savana de beton, ca insemnati pentru noi:

 • Plasturele cu rivanol peste rana deschisa.
 • Berea rece sub arsita verii.
 • Un mic cu mustar de ziua nationala.
 • Ciorba acra de dupa noapte de betie.
 • Scortisoara din vinul fiert baut la buza partiei.
 • Cafeaua fiecarei dimineti.
 • O noua doza pentru un dependent in sevraj.
 • Tigara uitata intr-un colt pe etajera.
 • Golul victoriei din ultimul minut.
 • Melodia preferata ascultata cu volumul la maxim.
 • Anvelopele de iarna pe un drum inzapezit.
 • Arca pentru potop.
 • Semnalul telefonului intr-o zona fara acoperire.
 • Batman pentru Gotham City.
 • Lois Lane pentru Superman.
 • “The Force” pentru un cavaler Jedi.
 • O limba de uscat pentru naufragiat.
 • Vineri pentru Robinson Crusoe.
 • Vineri pentru saptamana.
 • Amnistia pentru dragnea.
 • Codruta Kovesi pentru justitie.
 • Romania fara psd.
 • Sursa tuturor problemelor.
 • Solutia tuturor problemelor.
 • Hrana pentru minte si suflet.
 • Oceanul desertului nostru.
 • Lumina partii noastre intunecate.

Noi, matahalele dominatoare si vesnic hamesite din vietile voastre, noi astia de practicam cu inconstienta sportul sisific de a multumi o femeie, va iubim. Nu stim sa v-o spunem si cu atat mai putin sa v-o aratam.

Insa va asiguram ca undeva acolo, printre metehnele noastre pline de testosteron si impanate cu manifestari grobiane, dragostea pentru voi ne mentine la limita civilizatiei.

Fara voi am fi doar niste produse expirate pe rafturile unui supermarket.

Va multumim pentru cecul in alb si pentru validarea pe care ni le oferiti in fiecare zi.

Sa aveti o primavara minunata Doamnelor!”

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

In Memoriam

STAREA DE VEGHE – Vasile Popovici

Publicat

pe

Starea de veghe Vasile popovici

Cine de veghe
Stă noaptea cu mine?
Luceferi și untdelemn adunat-am
Aseară
Pentru candela
Ce în zori pălind
Se va stinge.

Ochii măsoară lumina
De ceară
Ce tainic se strecoară
În unghere -,
Umbra-mi veghează
Alături –
O simt cum respiră!

Pe garduri, cocoșii,
Mai cantă o dată
Și starea de veghe
Se rupe,
Dispare…

Poezia in vers alb Starea de veghe, de Vasile Popovici. Din volumul Albul Absent

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Blog

Revoluția din colțul țării. Miniserie. Ep 2

Publicat

pe

revolutia din coltul tarii

   Atunci s-a auzit strigătul acela: ciudat, slab, disperat… venit de nicăieri, din alt film. Cei care-și târau picioarele spre dormitor l-au auzit primii și s-au oprit, ciulind urechile. Abia într-un târziu l-au auzit și ceilalți, chiulangii. L-am auzit clar, toți, când l-am și văzut pe emițător: un ofițer subțire, între două vârste, care traversa platoul grăbit, șchiopătând:

– Alarmăăă! Raaadu cel frumos! se auzea din ce-n ce mai clar vocea lui, una parcă neobișnuită cu comanda – suna altfel decât vocile sparte ale ofițerilor cunoscuți.

   Spre disperarea lui, îl priveam lipsiți de reacție. Cine naiba mai era și ofițerul care ne strica planurile de seară? Și ce treabă aveam noi cu Radu ăsta?

   Ne-am uitat după tresele lui: era un maior, mai mic în grad ca și colonelul burtos pe care-l vedeam la Apelul general – comandantul unității. Prea puțini dintre noi, poate furierii și SSC-ii unității avuseseră de-a face cu șeful de Stat major.  Habar n-aveam ce era de capul lui.

   După cum n-aveam habar, deși ne găseam într-o Școală de ofițeri (chiar dacă-n rezervă), că-n fiecare Unitate Militară exista un Detașament de intervenție, format din două companii (șase plutoane), care urmau să iasă primele în caz de Alarmă de luptă. Fiindcă planurile astea erau la Secret, le știa doar șeful de Stat major, cel care prelua comanda Detașamentului: Diaconescu îl chema, maiorul Diaconescu.

   Ai noștri aveau stilul lor sec; comandantul nostru de pluton, locotenent-major Ocnescu, ne scotea pe poarta unității cu cântec. Mărșăluiam târându-ne bocancii prea largi, cam 15km până la poligonul de trageri. Ne învioream abia când vedeam tabla cu IZVORUL LIPOVA – 2 km. Atunci Ocnescu striga:

– Soldat Gheorghe!

– Da, să trăiți! se prezenta acela gâfâind, cu limba scoasă de-ncântare

– Ia hai încoace, să-ți spun! Ești cercetaș… șușotea ‘lentul la urechea lui ceva, apoi îl trimitea înainte.

Gheorghe se întorcea după o vreme, iar Ocnescu-i făcea semn cu degetul spre urechea lui, să-i spună în șoaptă ce-a văzut, înainte să ne anunțe:

– Soldați, inamicul a otrăvit fântânile!

Iar noi nu puteam decât să trecem mai departe, înjurând pe inamicul care n-avea altă treabă decât să otrăvească apa minerală.

– va urma –

din romanul Revoluția trăită de O. Țâră, Alba-Iulia, 2011

click pentru partea I

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

martie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X