);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

DADA-DATA: MISCAREA DADAISTA CELEBRATA ONLINE IN VERSIUNE ROMANEASCA

Publicat

pe

DADA-DATA: MISCAREA DADAISTA CELEBRATA ONLINE IN VERSIUNE ROMANEASCA

DADA-DATA: MISCAREA DADAISTA CELEBRATA ONLINE IN VERSIUNE ROMANEASCA

Comunicat de Presa

   Cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la fondarea miscarii dadaiste si a 120 de ani de la nasterea lui Tristan Tzara, Ambasada Elvetiei in Romania, Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cultural Roman si ARCUB-ul isi unesc eforturile pentru a contribui la perpetuarea acestui curent artistic atemporal in randul romanilor. In aceasta optica, platforma interactiva online DADA-DATA.NET va fi lansata in limba romana in cadrul unui eveniment ce va avea loc pe 16 aprilie 2016, incepand cu ora 18:30, la Hanul Gabroveni (Str. Lipscani nr. 84-90).

   Ceremonia va fi inaugurata de catre Ambasadorul Elvetiei, E.S. Domnul Jean-Hubert Leber si Ambasadorul Frantei, E.S. Domnul François Saint-Paul alaturi de Presedintele Institutului Cultural Roman, Domnul Radu Boroianu. Platforma DADA-DATA.NET va putea fi descoperita printr-o prezentare interactiva a variantei in limba romana, efectuata de catre jurnalistul Nicolas Don; momentul va fi urmat de o videoconferinta cu initiatorii acestui proiect digital inovator, David Dufresne si Anita Hugi. Evenimenimentul se va incheia cu interventia artistei Anca Stirbacu, participanta din partea Romaniei la actiunea Dada Hacktathon ce s-a desfasurat la Cabaretul Voltaire din Zurich, care va prezenta noul Manifest Dada.

   Dada-Data este un proiect digital international, realizat in co-productie cu radioteleviziunea elvetiana SRG-SSR, postul de televiuziune franco-germana Arte si studio-ul candadian Akufen, care isi propune sa perpetueze mostenirea dadaismului prin intermediul noilor tehnologii. Astfel, scopul pe care si-o propune aceasta platforma interactiva nu este doar acela de a crea un sentiment de nostalgie in randul adeptilor acestei miscari artistice atipice, dar si de a aduce un suflu nou, in ideea de a o atrage curiozitatea noii generatii. Intr-adevar, site-ul Internet, care a fost lansat oficial pe 5 februarie, contine un anti-muzeu web, DADA-Dépôt, si este realizat pe baza unor excercitii interactive in rafala, denumite „Hacktions Dada”. Aceste sectiuni vor lansate progresiv in limba romana, pe baza unui calendar previzional stabilit in patru etape cu o frecventa saptamanala.

   La baza acestei idei, recompensate cu trei premii pentru orgininalitatea de care a dat dovada, se afla jurnalistul francez David Dufresne, care s-a specializat de-a lungul carierei in promovarea materialelor media online, precum si Anita Hugi, redactoare pentru sectia culturala a postului elvetian SRF. De-a lungul intregului proces de concepere, cei doi creatori s-au inspirat din citatul poetului german Richard Huelsenbeck : „Dada nu poate fi inteles. Trebuie experimentat pe propria piele”.

   Evenimentul este organizat de catre Ambasada Elvetiei in Romania, Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cultural Roman si ARCUB-ul in cadrul Centenarului DADA si al expozitiei TZARA.DADA.ETC, precum si pentru a marca 120 ani de la nasterea lui Tristan Tzara.

   Pentru mai multe informatii, va invitam sa consultati website-ul sau pagina de Facebook dedicata evenimentului.

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

septembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X