);
COnecteaza-te cu noi

Recenzii

Cronica teatru: Sub pragul de sus, Godot Cafe-Teatru in FNTi

Publicat

pe

Sub pragul de sus

Cronică teatru: Sub pragul de sus, Godot Cafe-Teatru in FNTi

   Cine este acest magician care ne trage pe sfoară? O întrebare la care ne-am dori cu toții, cred, să aflăm un răspuns. Este și una dintre meditațiile bibliotecarului olandez pe care îl cunoaștem cu prilejul punerii în scenă a piesei ,,Sub pragul de sus”, de Glen Berger, în traducerea Antoanetei Ralian.

   Piesa este jucată într-un mod remarcabil de actorul Răzvan Vasilescu, într-un one man show de succes, pe care nu este suficient să îl vezi doar o dată; prima vizionare poate fi considerată doar un fel de introducere, un drum de inițiere, iar adevăratele revelații ar apărea doar la următoarele vizionări sau, dacă nu, în urma unor meditații mai îndelungate și profunde.

   Pe scenă ni se înfățișează un personaj neobișnuit, dar care câștigă din prima atenția și simpatia publicului, tocmai prin felul său de a fi mai rar întâlnit. Este vorba despre un bibliotecar din Olanda, care și-a petrecut toată viața în aceeași bibliotecă, verificând dacă materialele împrumutate au fost returnate la timp sau dacă este cazul să aplice amenzi. Pare să își ia foarte în serios slujba, lucru de care ne dăm seama pe parcurs, când primește o carte returnată cu o întârziere de peste 100 de ani; sigur că acest lucru îl pune pe gânduri și, pe lângă amenda pe care a trimis-o conform procedurii, bibliotecarul nostru începe o investigație cât se poate de interesantă, pentru a afla cine a restituit o carte împrumutată acum 113 ani și, mai ales, cine a împrumutat-o în primă instanță.

   Investigația lui se transformă rapid într-o adevărată aventură, sub forma unei călătorii în jurul lumii; urmărind indiciu după indiciu, olandezul pune cap la cap o poveste mai degrabă de necrezut, care se tranformă, de fapt, în evocarea unui mit. Personajul pe care îl caută pare să fie un om care trăiește pe Pământ de peste 200 de ani, un lucru pe cât de intrigant și misterios, pe atât de interesant.

   Dozat cu un umor fin, spectacolul devine pe parcurs unul mult mai profund decât se anunța; această călătorie în jurul lumii, ce are ca pretext o simplă curiozitate a bătrânului olandez, devine o călătorie a căutării de sine, care își propune, în esență, să ridice întrebări fundamentale despre existența efemeră a omului pe pământ. Trecând prin Londra, China, SUA, bibliotecarul strecoară în povestea sa frânturi de viață, rememorând mai ales regretul unei iubiri neîmplinite, dar pe care nu a uitat-o niciodată.

   Mai mult decât atât, într-un mod foarte subtil, monologul bibliotecarului atrage, pe alocuri, atenția asupra unor probleme existențiale: sensul vieții, ideea destinului; până la urmă, se întreabă el, cine planifică toate aceste călătorii ale omului? Există un Dumnezeu, a existat Iisus? Să fie chiar el personajul pe care îl caută prin lume? Să fie aceasta doar o metaforă a căutării neîncetate a omului, în speranța de a-și găsi credința cea mai profundă, de a o înțelege și de a-și găsi alinare în ea? Aceste din urmă întrebări sunt ale noastre, de fapt, ale spectatorilor, care vom încerca să înțelegem semnificațiile mărețe ale unei piese nu tocmai ușor de jucat și ale cărei înțelesuri nu sunt ușor de pătruns.

   M-a impresionat în mod deosebit o comparație pe care bibliotecarul o face, pe parcursul discursului său – între viața unui greier care trăiește pe spatele canapelei din sufragerie și a cărui moarte nu este observată de nimeni și viața omului, care, atunci când moare, nu mai înseamnă nimic, iar viața lui pare să fi fost la fel de lipsită de importanță ca și cea a greierelui, ca și când ar fi trăit împreună pe spatele aceleiași canapele.

 Fără îndoială spectacolul ,,Sub pragul de sus” este unul deosebit, cu o desfășurare neașteptată. Pe scenă vom vedea, pe lângă o interpretare de excepție, plină de suflet și de uman, obiecte vechi, fascinante, care ne introduc în povestea bibliotecarului și ne fac să nu ne mai luăm ochii și gândul de la personajul din fața noastră și istorisirile sale.

 La final, am ieșit din sală cu această întrebare în minte: Cine este acest magician care ne trage pe sfoară? Probabil că și eu mi-am început călătoria metaforică de (re)descoperire a sinelui (probabil că noi toți călătorim deja), iar întrebarea de mai sus nu a apărut pentru prima dată, a fost doar o reamintire a îndoilelilor, temerilor, neștiinței și micimii noastre ca oameni; totuși, pe de cealaltă parte, am plecat de acolo cu o stare de bine, ca și când aș fi găsit, de fapt, răspunsuri la întrebări. Un lucru este cert: viața noastră, atunci când ajunge la final, devine, într-adevăr, la fel de neînsemnată ca a greierelui din spatele canapelei; drept urmare, ceea ce putem face este să îi atribuim noi semnificațiile, atât cât mai suntem aici și să ne bucurăm de călătoria aceasta, cel puțin cu același entuziasm pe care îl avea bătrânul bibliotecar olandez, în timpul călătoriei/ investigației sale.

Discutii pe Facebook
Libris.ro

Ador cartile, cafeaua, soarele, scriu pentru a ma regasi si pentru a intelege lumea mai bine, fac tot posibilul sa traiesc in prezent si sa ma bucur de oamenii dragi de langa mine.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Carte

INGERI RATACITI de Marius Albert Negut

Publicat

pe

recenzie de carte ingeri rataciti marius albert negut raftul cu idei

   Cartile lui Marius Albert Negut sunt mereu surprinzatoare. Fiecare pagina dezvaluie o noua experienta, un alt drum decat cel pe care erai convins ca ai plecat.

   In cazul romanului INGERI RATACITI citim o cronica al unor timpuri involburate si instabile, care partial isi dezvaluie acum consecintele.

   Ce imi place la scrierile lui Marius Albert Negut este ca in cadrul aceleiasi naratiuni schimba registrul si ba citesti un Bildungsroman (pana la urma urmarim niste personaje in devenirea lor – Gargamel, Ursu), ba o cronica istorica – evenimente de la revolutia din 1989 sau mineriade – ba un roman politist, asa cum este partea de final a romanului.

   Gliseaza cu maiestrie si in cel mai natural mod si cu planurile temporale –  1976, apoi 1995 – chiar impartite pe ore, ceea ce involuntar atrage atentia asupra evenimentelor. Si totul se impleteste firesc in mai multe fire narative care alcatuiesc o realitate dura si necrutatoare.

   E lumea de la marginea societatii cea pe care ne-o infatiseaza Marius Albert Negut, lumea subteranelor metroului, lumea aurolacilor si a celor pripasiti pe strazi.

recenzie carte Ingeri rataciti Marius Albert Negut   Sunt parti ale romanului care sunt de-a dreptul terifiante – orfelinatul in care este aruncat Radu  – sunt fraze care aproape dor atunci cand le citesti, scrise cu intensitate si fara mila, “Manolache scoase o sticla din fiset si isi turna atent in causul palmei. Ii puse lui Radu continutul, pe pielea plina de rani si incepu sa frece violent, hahaind incantate. Asa numita lotiune, era gazul pe care il tineau pentru paduchiosi.”

   Marius Albert Negut ne-a obsnuit deja cu abilitatea magica de a folosi limbajul argotic, care acum este parte integranta a cronicii si a prezentarii personajelor.

   Nici nu stii pentru cine compasiunea e mai mare – pentru Mihaita, zis Gargamel – copil al strazii, trecut prin suferinte greu de imaginat, pentru Radu Ursu, caruia destinul ii joaca festa dupa festa – cei apropiati il cred mort iar iubita lui Ana, se arunca in apele Dambovitei de pe podul Izvor – ca o alta Ofelie, Lia – hartuita de un tata vitreg , Iordache,  a,junsa si ea pe strazi.

   Acest Iordache este un personaj emblematic pentru realitatea romaneasca de dupa  Revolutie – securist de frunte, ajuns mare revolutionar si apoi senator, care se ocupa cu traficul de copii si organe. Ceea ce este dureros insa adevarat, este puterea pe care a avut-o si a pastrat-o fosta Securitate, si pe care acum o exercita in slujba unui rau suprem subjugat banului.

   Nu doar personajele sunt partea grea a romanului ci si atmosfera descrisa – catacombele metroului te duc cu gandul la catacombele Parisului, iar cei care au trait momentele din decembrie 1989 aproape le retraiesc cu toata teama si speranta de atunci, insa, surprizantor si cu umor “Poate ca soldatii, ei au tras in aer, dar daca revolutionarii au tras aerul acela in piept?” .Maiastra utilizare a sensurilor verbului “a trage” ne arata cat de sensibil este autorul la valentele limbii romane.

   Tehnica folosita  este cea a unei naratiuni  gen papusa Matrioska – intr-un cadru general  – strada Veseliei  sau subteranele metroului, apar alte naratiuni – povestile de viata spuse de Radu Ursu si Lia si descrierea momentelor din decembrie 1989.

   Partea de final este aducatoare de suspans maxim – Marius Albert Negut stie cum sa construiasca  naratiunea in asa fel incat sa pastreze aproape cititorul iar finalul vine ca o eliberare, ca o apa linistita care acopera tot raul si lasa sa pluteasca doar binele.

   “Cuvintele vindeca! Nu as fi crezut niciodata, dar asa este!Cuvintele elibereaza sufletul din temnita pe care, acesta, singur, speriat si-a construit-o, incercand naiv sa se protejeze de raul ce vrea sa ii franga aripile.”

   Asa reuseste autorul sa ne convinga de speranta pe care trebuie sa o avem ca orice inger ratacit isi gaseste drumul.

Romanul INGERI RATACITI este o experienta nu doar de lectura ,dar si de viata pe care m-as bucura sa stiu ca o va parcurge multa lume, mai ales avand in vedere vremurile pe care le traim!

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Carte

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile

Publicat

pe

Cele mai frumoase scrisori de dragoste

     Din dorinta de a descoperi tainele unei lumi demult uitate am dat intamplator peste o carte ce poarta numele de “50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”, realizata de David H. Lowenherz.

Scrisori de dragoste    Cu un oarecare scepticism am strabatut adevarate destainuri ale lui Mozart, Michelangelo, Balzac, Beethoven, Kafka, Hemingway si multi altii, toate adunate intr-un volum de exceptie.

    Fiecare manuscris purta cu el la acea vreme trairi si sentimente dintre cele mai felurite: dor, disperare, pierdere, amaraciune, respect, prietenie, recunostinta, gelozie sau poate chiar fericire si indoiala.

Scrisori de dragoste   Cei care isi puneau gandurile in scris reuseau sa inteleaga ca“ existau momente cand nimic nu vorbea mai tare ca un cuvant mut, scris pe o bucata de hartie”, de la oameni simpli, poeti, carturari, filozofi, toti isi exprimau trairile in aceeasi maniera, fie ea mai ordonata, fie insotita de pete de  cerneala, cuvinte sterse si urme de cafea.

 Epistolele surprind dragostea intr-o forma proprie si individuala, de la o dragoste tandra, ca cea dintre W.A.Mozart si Constanze Mozart, la una pasionala: Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”  sau poate chiar una  interzisa ca cea dintre Henric al VII-lea si Anne Boleyn.

   Maniera scrierilor te ajuta sa-ti conturezi in timp si spatiu o imagine a celui care urma sa expedieze scrisoarea, intensitatea cuvintelor si dorinta nestavilita de a primi un raspuns, unul care sa inlature distanta si dorul, il fac pe cititor sa traiasca emotia fiecarui cuvant.

    Intr-o lume in care predomina tumultul, aceste epistole opresc timpul in loc si sugereaza necontenit ca trairile, sentimentele si momentele cu adevarat importante cer timp si rabdare. In arta epistolara acestea se masoara in idei, transcrieri si raspunsuri mult asteptate.

Scrisori de dragoste

 Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”

         Al tau pentru totdeauna

         A mea pentru totdeauna

               A noastra pentru totdeauna

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Carte

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi? Inocenta pacatului, de Marius Albert Negut.

Publicat

pe

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi?

   Cartea lui MARIUS ALBERT NEGUT – INOCENTA PACATULUI deschide aceasta intrebare provocatoare.

   Nu m-am gandit pana acum ce poate iesi, peste timp, din GROAPA lui Eugen Barbu.

   Am aflat acum – a iesit un alt scriitor, crud si dureros de veridic – Marius Albert Negut cu al sau roman Inocenta Pacatului.

   Parca citeam o continuare  a romanului scris de Eugen Barbu. Sunt lecturi incomode care ridica probleme de toate felurile si care te scot din starea de confort.

   Eugen Barbu la vremea lui ne aducea im prim plan o lume despre care toti stiam ca exista, dar cu totii o ignoram si la fel face si Marius Albert Negut.

recenzie Inocenta pacatului website cultural   Cutaridei ii ia locul parcul Humulesti, intamplarile sunt la fel de violente si tin de o lume aparte – a consumatorilor de droguri si a tiganilor, a fricii de Securitate, urat mirositoare si intinzandu-se ca lepra si a unei povesti romantice de dragoste dintre profesorul Mihai Carp si sotia sa.

   Ne sunt prezentate simboluri iconice  ale unor lumi paralele, pe langa care trecem si ne facem ca nu o vedem. Consumatorul de droguri – Amalia, copilul de tigani dornic sa isi depaseasca conditia – Peti si profesorul – Mihai Carp, securistul – maiorul Datcu.

   Cartea e o lectura de suspans,  te tine cu sufletul la gura pana la final, inocenta pacatului este umbra intregii naratiuni.

   Se dezvaluie asa cum nu te astepti, inceputul te duce cu gandul catre alte pacate, al carnii , al betiei, hotiei, insa sensul e mult mai profund.

   Mihai Carp pacatuieste printr-un denunt fals. Tatal Amaliei, alcoolic, pacatuieste violandu-si propria fiica. Peti, copilul de tigan fugit din satra in lume, pacatuieste prin hotie. Maiorul  Datcu este reprezentantul fricii – securistul care o ancheteaza pe mama profesorului si apoi chiar pe el.

   Umbra pacatului se intinde si te face sa te intrebi – care din ele e cel innocent?

   Parcurgem un traseu intre lumi paralele, una este povestea profesorului Mihai Carp, alta este povestea Amaliei sau a lui Peti. Planurile temporale gliseaza si ele  intre timpul dictaturii comuniste si anii de schimbare care au urmat.

   Autorul foloseste cu maiestrie si limbajul argotic si in acest fel autenticitatea este garantata, insa nu uita sa explice in notele de subsol si cuvinte care folosite in epoca dictaturii comuniste aveau un sens aparte – RIC – de exemplu.

   La fel procedeaza si in capitolele care descriu lumea consumatorilor de droguri, o lume tulbure si haotica in care Amalia pluteste catre neant.

   Intr-un cuvant, romanul INOCENTA PACATULUI este o lectura complexa si o naratiune scrisa cu un simt al cuvantului si atmosferei deosebit.

   Iar intrebarea ramane provocarea lumii in care traim – vulturi sau viermi – finalul e deschis pentru fiecare si speranta inca exista.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

septembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X