);
COnecteaza-te cu noi

Recenzii

Cronica teatru: Apa vie, Teatrul Mic

Publicat

pe

Apa vie

Cronică teatru: Apa vie, după Frații Grimm

Apa vie nu există.
Apa vie este o iluzie, o metaforă, un capriciu, un deliciu
o plăcere,
un dans, un ceas,
un val, un voal,
o muzică,
un soare, o boare, o mare, o stare
un Mic, un pitic, un teatru foarte mic,
dulceață, paiață cu fum și ceață,
prințese și prinți cu dansuri fierbinți,
bătrâni și babete și fete cochete,
un rege bolnav, dar nu foarte grav,
Frilensăr povestește, publicul înnebunește,
Dobrică compune numai piese super bune,
imagine brici – Petruska e aici,
pe contemporan e Lupu Ștefan,
trupă de poveste, cum alta nu este.

,,Feeria Apei Vii” – Ștefan Lupu, regizor

   Dacă vreți să reveniți pentru 90 de minute pe tărâmul copilăriei voastre, dar fără să ieșiți din pielea de adult, dacă vreți să retrăiți basmele pe care le citeați acum câțiva ani buni, dar în contextul lumii moderne și dacă vreți să intrați într-o cu totul altă dimensiune, poate paralelă, fără să vă întoarceți, fizic, în timp, atunci vă recomand călduros să mergeți la Teatrul Mic și să vizionați spectacolul ,,Apa vie”. Premiera a avut loc recent, pe 17 octombrie și, din punctul meu de vedere, a fost un real succes.

   Încep prin a spune, scurt și la obiect, că este o minunăție de spectacol; și, prin ,,spectacol”, vreau să accentuez faptul că este un adevărat show, complex și dinamic, cu muzică, dans, replici în versuri, lumini spectaculoase – tot tacâmul. Tuturor acestor elemente li se adaugă o echipă de actori talentați, tineri, plini de viață și care trăiesc din plin momentul jocului lor artistic, lucru care se vede și se simte. Bucuria lor ne este transmisă și nouă, celor din public, ceea ce amplifică experiența teatrală și o duce la un nivel foarte înalt.

   Totul pornește de la basmul celebrilor frați Grimm – titlul original fiind ,,Apa vieții” – pe care Ștefan Lupu (regizor), împreună cu Daniel Chirilă (scenarist), îl adaptează contemporaneității, îi adaugă sare și piper, fără să rateze însă esența și mesajul inițial al basmului; astfel, întreaga echipă ajunge să livreze o poveste originală, modernă, care are capacitatea de a deconecta și de a transpune publicul într-o altă dimensiune.

   Personal, m-am simțit foarte bine în cele 90 de minute de basm. Am admirat coregrafia și proiecțiile, m-am delectat cu ritmuri interesante, am râs în hohote în anumite momente și m-am emoționat în altele.

   Din punct de vedere tehnic, totul a fost impecabil (văzut prin ochii unui simplu spectator, fără cunoștine prea multe de ordin tehnic), elementele folosite au fost îmbinate armonios și au reușit să își atingă scopul – acela de a ne arăta cum ar fi basmele dacă acestea s-ar întâmpla în secolul 21. Ceea ce este cu adevărat impresionant este că, din punctul de vedere al decorului (care, știm cu toții, are rolul de a crea o anumită atmosferă și de a asigura contextul în care se petresc întâmplările), acesta a fost inexistent; da, scena a fost goală de fapt, deși atât de plină. Decorul fizic a fost substituit de proiecții, de efecte speciale și de jocul actorilor. Cu toate acestea, nu am simțit în niciun moment că ar lipsi ceva.

   Ceea ce aduce nou piesa ,,Apa vie” față de povestea originală este, așa cum am spus, adăugarea elementelor moderne, precum și adăugarea unor scene și replici care se potrivesc foarte bine cu restul textului. Recunosc că nu citisem basmul înainte de a vedea spectacolul, dar am făcut lucrul acesta ulterior. Firul narativ al poveștii a fost urmat întocmai, dar spiritul inovator al creatorilor piesei de teatru a făcut ca aceasta din urmă să aibă mult mai multe de oferit publicului spectator decât basmul și să nu se adreseze, în niciun caz, doar copiilor (deși aceștia pot fi aduși cu încredere la teatru).

   În cele din urmă, înțelegem că apa vie despre care vorbesc personajele și care generează toată acțiunea este, mai degrabă un concept fără o definiție certă; de fapt, apa vie este ceea ce ne păstrează în viață – așa cum ne spune și povestea, această apă ar fi putut să salveze viața regelui – ceea ce înseamnă că fiecare are propria-i definiție. Apa vie sau apa vieții, indiferent cum am numi-o, reprezintă esența din universul personal al fiecăruia dintre noi, reprezintă lucrurile în care credem, reprezintă adâncul sufletelor noastre, ne reprezintă pe noi înșine și tot ce avem mai bun.

   Așa cum s-a dovedit și la finalul povestirii, cel care a reușit să obțină apa vie a fost prințul cel mic, datorită integrității de care a dat dovadă, datorită bunătății sale; prin urmare, pentru fiecare dintre noi, apa vie este ceva indescriptibil, pentru că se regăsește în profunizimile noastre și e greu de exprimat în cuvinte – din punctul meu de vedere, apa vie reprezintă cea mai sinceră versiune a sufletului.

   Iată cum o poveste despre un element de profunzime al sufletului omenesc este exprimată sub formă ludică, într-un mod jucăuș deci și, mai ales, original. Mi-a plăcut faptul că a fost introdus dansul, ca manieră de exprimare a unor acțiuni nespuse; de altfel, dansul chiar este o formă artistică foarte expresivă, iar aici este folosit pe post de povestire. Coregrafia ține locul povestirii verbale, nu mai avem nevoie de cuvinte ca să înțelegem ce se întâmplă, pentru că vedem mișcările coordonate perfect cu muzica, iar imaginația ne transpune indirect în mijlocul acțiunii, pe care nu o mai vedem, fizic, dar o înțelegem. Deopotrivă, coregrafia mai are un rol: acela de arăta că cei din fața noastră sunt artiști compleți, că talentul lor nu se rezumă la actorie și că, dacă vor, pot face orice.

   M-am convins o dată în plus că teatrul este forma artistică ce poate deconecta cel mai mult omul de viața lui reală și de grijile cotidiene (da, chiar mai mult decât literatura, dar acesta este un subiect demn de un articol în sine), iar spectacolul ,,Apa vie” a contribuit la această părere; dar nu mă credeți pe cuvânt, ci mergeți și descoperiți cu ochii voștri!

   ,,Apa vie” învie copilul din noi, îl duce într-un tărâm fermecat. E teatru, e joc, e nebunie, e bucurie, e o gură de aer curat. ,,Apa vie” este elixirul magic necesar pentru a trăi în deșertul cotidian. – Oana Pușcatu, actriță, interpretează personajele Baba Cloanța și Fantoma Mamei în ,,Apa vie”.

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Ador cartile, cafeaua, soarele, scriu pentru a ma regasi si pentru a intelege lumea mai bine, fac tot posibilul sa traiesc in prezent si sa ma bucur de oamenii dragi de langa mine.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Carte

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi? Inocenta pacatului, de Marius Albert Negut.

Publicat

pe

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi?

   Cartea lui MARIUS ALBERT NEGUT – INOCENTA PACATULUI deschide aceasta intrebare provocatoare.

   Nu m-am gandit pana acum ce poate iesi, peste timp, din GROAPA lui Eugen Barbu.

   Am aflat acum – a iesit un alt scriitor, crud si dureros de veridic – Marius Albert Negut cu al sau roman Inocenta Pacatului.

   Parca citeam o continuare  a romanului scris de Eugen Barbu. Sunt lecturi incomode care ridica probleme de toate felurile si care te scot din starea de confort.

   Eugen Barbu la vremea lui ne aducea im prim plan o lume despre care toti stiam ca exista, dar cu totii o ignoram si la fel face si Marius Albert Negut.

recenzie Inocenta pacatului website cultural   Cutaridei ii ia locul parcul Humulesti, intamplarile sunt la fel de violente si tin de o lume aparte – a consumatorilor de droguri si a tiganilor, a fricii de Securitate, urat mirositoare si intinzandu-se ca lepra si a unei povesti romantice de dragoste dintre profesorul Mihai Carp si sotia sa.

   Ne sunt prezentate simboluri iconice  ale unor lumi paralele, pe langa care trecem si ne facem ca nu o vedem. Consumatorul de droguri – Amalia, copilul de tigani dornic sa isi depaseasca conditia – Peti si profesorul – Mihai Carp, securistul – maiorul Datcu.

   Cartea e o lectura de suspans,  te tine cu sufletul la gura pana la final, inocenta pacatului este umbra intregii naratiuni.

   Se dezvaluie asa cum nu te astepti, inceputul te duce cu gandul catre alte pacate, al carnii , al betiei, hotiei, insa sensul e mult mai profund.

   Mihai Carp pacatuieste printr-un denunt fals. Tatal Amaliei, alcoolic, pacatuieste violandu-si propria fiica. Peti, copilul de tigan fugit din satra in lume, pacatuieste prin hotie. Maiorul  Datcu este reprezentantul fricii – securistul care o ancheteaza pe mama profesorului si apoi chiar pe el.

   Umbra pacatului se intinde si te face sa te intrebi – care din ele e cel innocent?

   Parcurgem un traseu intre lumi paralele, una este povestea profesorului Mihai Carp, alta este povestea Amaliei sau a lui Peti. Planurile temporale gliseaza si ele  intre timpul dictaturii comuniste si anii de schimbare care au urmat.

   Autorul foloseste cu maiestrie si limbajul argotic si in acest fel autenticitatea este garantata, insa nu uita sa explice in notele de subsol si cuvinte care folosite in epoca dictaturii comuniste aveau un sens aparte – RIC – de exemplu.

   La fel procedeaza si in capitolele care descriu lumea consumatorilor de droguri, o lume tulbure si haotica in care Amalia pluteste catre neant.

   Intr-un cuvant, romanul INOCENTA PACATULUI este o lectura complexa si o naratiune scrisa cu un simt al cuvantului si atmosferei deosebit.

   Iar intrebarea ramane provocarea lumii in care traim – vulturi sau viermi – finalul e deschis pentru fiecare si speranta inca exista.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Carte

De ce capacele de canal sunt rotunde? Sau Jeff Bezos si Epoca Amazon – The Everything store de Brad Stone

Publicat

pe

brad stone recenzie de carte jeff bezos si epoca amazon

   Brad Stone este jurnalist american si senior executive editor la Bloomberg News. Este autorul best-sellerului despre imperiul Amazon – magazinul pentru orice.  Ne deschide o pespectiva catre viata si dezvoltarea  lui Jeff Bezos dar si a site-ului Amazon, cu momente de cumpana si altele de victorie.

   Pentru domeniul e-commerce Jeff Bezos este arhitectul principal care a proiectat si realizat o companie care sa nu fie una  doar comerciala ci si una tehnologica.

   Amazon a fost la inceput un site de unde puteai cumpara carti din orice domeniu , de la aproape toate editurile si din cele mai diversificate genuri. Dar aceasta a fost doar structura de start, viziunea liui Bezos era un magazin de unde sa se poata cumpara orice. Aceasta se intampla intr-un timp in care site-urile erau specizalizate pe o singura categorie de produse sau  cel mult cateva categorii de marfa.

Jeff Bezon si Epoca Amazon Brad Stone recenzie de carte   Bezos si-a urmarit cu meticulozitate scopul si in tot acest timp a avut un singur stapan care i-a dictat miscarile si strategia  – clientul. El a intuit ca “ nu facem bani cand vindem lucruri. Facem bani cand ii ajutam pe client sa ia decizii de cumparare.”

   De aceea a adus diverse inovatii la inceputurile Amazon, pe site existau recenzii la cartile vandute, exista posibilitatea si sa citesti cateva pagini din cartea pe care doreai sa o cumperi, fara nici un fel de costuri suplimentare.

   De ce Amazon? Pentru ca este cel mai mare fluviu de pe Pamant, deci “cea mai mare librarie de pe pamant”. Iar acum in anul 2018 (Amazon a luat fiinta in 1994) vedem ca exact asa este, nu doar pentru carti.

   Bezos a avut in vedere la inceput cinci valori fundamentale care aveau sa fie respectate de toti cei care lucrau pentru Amazon si care apoi au fost dezvoltate in 17 principii fundamentale.

Cele cinci valori erau: obsesia  pentru client, austeritatea, inclinatia pentru actiune, proprietatea, standarde inalte la angajare.

   Clientul era cel care dicta mersul si dezvoltarea companiei, la sedintele pe care le facea Bezos lasa intotdeauna un scaun gol, pentru client.

   Chiar si in momente tensionate pentru companie Bezos ii aducea pe toti la ordine “Dar sa nu va framantati in cee ace priveste concurenta, pentru ca, oricum, nu ne va da nici un ban. Haideti sa ne facem griji in legatura cu clientii nostrii si sa nu ne pierdem concentrarea”

   Cat de auster este Bezos? Angajatii companiei isi plateau locurile de parcare din apropierea sediului companiei, calatoreau la clasa economic, in timpul campaniei pentru Craciun aproape dormeau la seviciu, Bezos nu accepta nici o intarziere in livrari sau amanarea rezolvarii vreunei probleme a  clientilor, mai ales in acea perioada.

   Amazon insa nu este un loc de munca comod pentru angajati, standardele inalte la angajare au fost impuse din primii ani. Intrebarea din titlu a fost pusa unui potential director de marketing pe care Bezos dorea sa il angajeze si care venea de la concurenta.

   “De fiecare data cand angajam pe cineva, respectivul trebuie sa ridice stacheta pentru urmatorii angajati, astfel incat bazinul de talente sa fie permanent alimentat si imbunatatit.

   Iar daca potentialii angajati faceau greseala de a vorbi despre dorinta de a avea un echilibru intre serviciu si viata particulara, Bezos ii respingea.”

   Au fost chiar apropiati  colaboratori , care nu au rezistat la ritmul impus de el, pentru ca actiunea era cuvantul cheie, indiferent de zi a saptamanii sau moment al anului. Bezos considera ca cei care alegeau sa plece nu aveau Amazon-ul in ADN si de aceea era mai bine sa se indrepte catre alte companii.

   Bezos este nemilos atunci cand este vorba de a infrange un competitor sau de a achiztiona o alta companie la pretul pe care il doreste el, si nu la cel cerut, nu se da in laturi de a forta mana celor pe care vrea sa ii cucereasca uneori cu metode nu neaparat corecte, mai degraba opresive.

   Si in cee ace priveste politica companiei fata de plata impozitelor la stat, Amazon nu este tocmai un model, Bezos utilizeaza toate artificiile posibile pentru a evita pe cat posibil asta, sau pentru a minimiza costurile cu impozitele.

   “Amazon e o companie misionara nu una mercenara  Misionarii urmaresc obiective nobile si incearca sa construiasca o lume mai buna. Mercenarii cauta bani si putere si sunt dispusi sa treaca peste  orice le sta in cale.”, spune el.

   Amazon isi permite acum sa fie o companie misionara, se doreste a fi nu doar un magazin unde se vand de toate, dar si un centru de tehnologie care sa dezvolte noi  abordari pentru e-commerce si nu numai.

   Jeff Bezos este un personaj fascinant, o forta care a tras societatea inainte cu sau fara voia ei.

   Un om contradictoriu, impulsiv, de multe ori aproape agresiv, de aceea isi si angajeaza un “consilier in stiinta conducerii”.

   Pe de alta parte, un om care traieste modest, simplu, si capabil de gesturi frumoase pentru cei pe care ii apreciaza.

   “Am realizat ca sunt motivat de oamenii care se bazeaza pe mine.” spune el, iar acum sunt multi oameni care se bazeaza pe el din intreaga lume.

   Intrebarea cu care inchidem aceasta carte este – ce se va intampla cu Amazon dupa disparitia lui Jeff Bezos?

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Carte

Viata la 40 de ani, de Cosmin Neidoni

Publicat

pe

viata la 40 de ani recenzie de carte

   Poate nu intamplator am ajuns sa citesc aceasta carte, Viata la 40 de ani, scrisa de Cosmin Neidoni, intr-o luna in care femeia este sarbatorita.

   Ar putea fi un martisor de purtat in suflet, din care sa mai citesti din cand in cand cate un eseu pentru a-ti reaminti de frumusete, lucruri simple si seninatate.

   Cartea mi-a amintit de un film cu Mel Gibson si Helen Hunt- Ce-si doresc femeile. Avem acum un raspuns narativ al filmului, mai profund si mai intens.

Viata la 40 de ani, Cosmin Neidoni, recenzie de carte   Cosmin Neidoni ghiceste gandurile femeilor ca si cand ar avea un dar deosebit pentru asta, la fel ca eroul filmului, si nu stim daca e o binecuvantare sau un blestem.

   Pentru Cosmin Neidoni pare a fi o poarta facuta din doua canaturi. Asa se deschide cartea sa de eseuri catre cititor.

   Are o organizare aproape geometrica- doi poli verticali- varsta de 40 de ani si femeia si la fel merge pe linii orizontale paralele care duc insa catre acelasi finish.

   Pe orizontala varsta de 40 de ani se bucura de o analiza obiectiva si emotionala in acealasi timp, aflam despre cum se simte un barbat la 40 de ani “mai dumirit”, poate mai intelept dar si cu regret “regretul binelui, uneori nesavarsit, al iubirii, uneori nemarturisite si al timpului irosit, nu odata cu explicatii inutile”.

   Este insa un om care se bucura acum de lucrurile mici, si mai ales simple, care vede dincolo de aparente catre esenta, pentru ca se pare acesta este marele castig al varstei, o oarecare libertate de a te misca in lume, cum spune el, asemeni unui “submersibil”, fara a mai tine cont de lucruri marunte.

   Tot in organizarea orizontala a naratiunii se afla si consideratiile sale despre varsta de 40 de ani a femeii- care “respecta logica oglinzilor cu geometrie variabila”  si ajunge la o concluzie, la 40 de ani femeia are “ceva greu de mimat: luciditatea si calmul cu finetea unei inimi care stie ca a iubi inseamna a darui.”

   Celalalt canat al portii noastre sunt eseurile care au ca tema, motiv si alcatuire: gandurile despre femeie.

   Gasim aici arhetipurile mari feminine- mama si fiica, bunica dar si iubita- obiect magic al indragostirii- stare care are propriul eseu “Cum suntem cand ne indragostim?”- fiindu-i recunoscuta in acest fel magia si gratia.

   Prin crapatura portii deschise in acest fel, cu maiestrie si organizare- vedem un barbat pasionat de liste- nu mai putin de sase- calogul seninatatii, to be list pentru noul an, lista lectiilor varstei de 40 de ani.

   Aceasta prezentare intr-o maniera organizata ne duce cu gandul ca varsta de 40 de ani vine poate si cu un manierism aparte care aduce catre ordine ganduri romantice si orice alte derapaje ale varstei.

   Ceea ce surprinde sunt eseurile despre viata actuala, despre politicieni, despre mediul online si despre viata in Romania- “ Intre mandria si mania de a fi roman”, “Tara asta nu este a voastra!”

   Sunt un intermezzo intre restul eseurilor care deschid alte fire narative, catre alte posibile viitoare carti scrise de Cosmin Neidoni.

   Poarta deschisa- a varstei si a femeii, este calea catre un univers in care barbatul daruit cu inteligenta emotionala este cel care isi talmaceste si transmite catre semeni, ce-si doresc femeile si cum sa ai zile senine si imbucuratoare la 40 de ani.

   Pentru Cosmin Neidoni “universul din spatele cartilor este inepuizabil, un fond latent de lumi construite dupa o alta arhitectura decat cea a realitatii, una compatibila cu nevoia omului de a evada din orizontul incomod al vietii lui Sisif.”

   El evadeaza catre femeie si impreuna cu ea descopera o alta lume, si de aceea asteptam pentru ca el ne spune “sunt convins ca ne vom revedea”  – un eseu care seamana cu o melodie a lui Igor Krutoy – You are my September.

 

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Calendar cultural

iunie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

09mai(mai 9)17:30:s30iun(iun 30)17:30:sMemory Clouds.Galeria Anca Poterasu, Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti Organizator: Institutul Francez din Bucuresti Tip eveniment cultural 2:Expozitie,Vernisaj Etichete eveniment culturalDecebal Scriba,expozitie,Institutul Francez din Bucuresti,Memory Clouds,vernisaj

Facebook

Trending

X