);
COnecteaza-te cu noi

Cafenea

CONCURS: Diverta, Editura Trei si Raftul cu idei va provoaca la un joc de rol si va premiaza pentru imaginatie!

Publicat

pe

concurs raftul cu idei

   Haideti sa lasam imaginatia sa preia controlul si sa ne luam un ragaz pentru a jongla cu ideile. Imaginati-va ca sunteti un autor de carti thriller & mistery si ca ati inceput sa scrieti o noua carte, iar inceputul suna asa:

   Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. Se ridica din pat si ……

   Va provocam sa continuati voi povestea cu o intriga demna de genul thriller, in minim 3 randuri – maxim … cat vreti voi :). Lasati-ne textul vostru mai jos,  intr-un comentariu la aceasta postare. Concursul se desfasoara pana la data de 26 octombrie 2014.

   Primele trei povesti care ne vor impresiona vor fi premiate cu un set de carti ce include bestseller-urile Fata disparuta – Gillian Flynn si Inainte sa adorm – S.J. Watson.

   Primele trei cele mai incitante povesti vor fi alese de catre reprezentantii Diverta, Editura Trei si Raftul cu idei, iar castigatorii vor fi anuntati intr-un comentariu la aceasta postare, precum si pe paginile de Facebook ale Organizatorilor.

concurs raftul cu idei

   Puteti citi regulamentul concursului aici.

[toggle title=”Regulament:”]

ORGANIZATORII CONCURSULUI
Organizatorii Concursului (denumit in continuare “Concurs”) sunt S.C. Blor Retail S.A., cu sediul în Bucuresti, Str. Drumul Sabareni, nr. 24-26 corp administrativ, etaj 2, birou 203A, Sector 6, înregistrata la Registrul Comertului sub nr. J40/11806/2003, cu cod unic de înregistrare RO15704730, cu contul: RO49BUCU012280492511RO01, Sucursala ALPHA BANK UNIRII, reprezentat prin Elena Neacsu, în calitate de Administrator, (denumit în continuare “Organizator” sau “DIVERTA”) si Editura Trei, str. Sfântul Constantin nr. 9, ap. 1, sector 1, Bucuresti, Nr. Registrul comertului: J40/13570/1994 C.U.I.: RO6090320, numitin continuare „Editura Trei”.        Concursul se va desfasura prin intermediul website-ul cultural www.raftulcuidei.ro, denumit in continuare „Raftul cu idei”.

   Concursul se va derula cu respectarea prevederilor cuprinse in prezentul regulament (denumit in continuare “Regulament”).

   Termenii si conditiile prezentului Regulament, asa cum sunt prezentate mai jos, sunt obligatorii pentru toti participantii. Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica oricand Regulamentul, aducand la cunostinta publicului acest fapt si respectand legislatia in vigoare.

DURATA SI ARIA DE DESFASURARE A LOTERIEI PUBLICITARE
Perioada de desfasurare a campaniei promotionale este 20 octombrie – 27 octombrie. Alegerea castigatorilr se va face pe 25 octombrie.

DREPTUL DE PARTICIPARE
La Concurs are dreptul sa participe orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, exceptie facand orice persoana care detine un contract de munca sau de colaborare cu Blor Retail SA, precum si sotul/sotia si rudele de gradul I si II ale acestora.

MODUL DE DESFASURARE A TOMBOLEI
Concursul se va desfasura dupa urmatorul mecanism: Pentru a participa la concurs, participantii trebuie sa lase un comentariu la articolul ce constituie concursul, conform cerintelor de participare. Astfel, eligibilitatea in concurs presupune postarea unui comentariu ce continua fraza oferita de organizatori, astfel incat fraza impreuna cu comentariul sa formeze o poveste logica, coerenta.    Comentariul trebuie sa aiba cel putin trei randuri, neexistand o limita maxima. Raspunsurile vor fi publice, pe pagina concursului. In baza acestor raspunsuri, organizatorii vor desemna prin comisie, trei castigatori ce vor primi cate doua carti fiecare.

ALEGEREA CASTIGATORILOR SI ACORDAREA PREMIILOR
La premierea castigatorilor din data de 25 octombrie 2014 vor fi acordate urmatoarele premii:

– 3 x set doua carti: „Fata disparuta” de Gillian Flynn si „Inainte sa adorm” de S. J. Watson

Premiul va fi livrat castigatorilor printr-un serviciu de curierat.

Castigatorii vor fi anuntati individual si pe site-ul www.raftulcuidei.ro. Pentru acordarea premiilor in situatia aparitiei vreuneia din situatiile mai jos enuntate, membrii Comisiei vor efectua, la data desemnarii, cate o desemnare suplimentara (rezerva) pentru fiecare premiu/castigator desemnat. Astfel, se desemneaza un CASTIGATOR care sa fi respectat conditia de participare pentru premiu, dupa care se desemneaza un altul suplimentar pentru acelasi premiu.

   In situatia in care primul castigator desemnat pentru premiu, precum si cel suplimentar nu pot fi validati conform Regulamentului, premiul nu se mai acorda. Vor fi contactati urmatorii participant in situatia in care primul desemnat:
A furnizat date de contact invalide;
Castigatorul nu raspunde la contactarea efectuata de Organizatori;
Castigatorul nu accepta premiul.
Organizatorii vor depune toate eforturile pentru desfasurarea in bune conditii a concursului si pentru inlaturarea sau diminuarea oricaror deficiente.

INLOCUIREA PREMIILOR
Castigatorul premiului nu poate opta pentru primirea contravalorii acestuia in bani sau in alte obiecte si nici nu poate solicita modificarea caracteristicilor acestuia.

TAXE SI IMPOZITE
Organizatorii se obliga sa calculeze si sa achite impozitul datorat pentru veniturile obtinute sub forma de premiu de catre castigator, in conformitate cu reglementarile Codului Fiscal, in vigoare, orice alte obligatii de natura fiscala sau de alta natura in legatura cu acestea, fiind in sarcina exclusiva a castigatorilor.

REGULAMENTUL CONCURSULUI
Regulamentul de participare/desfasurare este disponibil in mod gratuit oricarui solicitant pe site-ul: www.raftulcuidei.ro.

PROTECTIA DATELOR PERSONALE
Organizatorii se obliga sa pastreze confidentialitatea datelor personale ale participantilor. Acordarea premiului este un eveniment public; participarea la acest concurs implica consimtamantul castigatorului ca numele si fotografia lui sa poata fi publicate si utilizate ulterior de catre organizatori in diverse materiale audio, foto si video, in mod gratuit, neimplicand nicio recompensa de niciun fel din partea organizatorului fata de publicarea si utilizarea ulterioara a acestora, cat si acceptul catsigatorului concursului cu privire la mediatizarea evenimentului, cu obligatia de a nu aduce atingere prin declaratiile si faptele lor, in niciun fel organizatorilor, sub sanctiunea platii de daune. Tuturor participantilor la concurs le sunt garantate drepturile, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 677/2001, pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, respectiv dreptul la informare, dreptul de acces la date, dreptul de interventie, dreptul de opozitie, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale si dreptul de a se adresa justitiei. Diverta prelucreaza datele cu caracter personal ale participantilor la concurs in conformitate cu dispozitille Legii nr. 677/2001, pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date si este înregistrata ca operator de date cu caracter personal sub nr. 15570 Furnizarea datelor solicitate este obligatorie pentru participarea la concurs. Diverta va prelucra aceste date exclusiv pentru Concurs in conformitate cu Regulamentul acestuia. Diverta poate transmite aceste date tertilor in conditii de stricta confidentialitate, in scopul participarii la tombola de fidelitate si acordarii premiilor.

INCETAREA CONCURSULUI
Prezentul Concurs inceteaza de drept la realizarea obiectivului propus. De asemenea, poate inceta in cazul aparitiei unui eveniment ce constituie caz de forta majora, conform legislatiei in vigoare sau in cazul schimbarii cadrului legislativ, astfel incat organizarea si desfasurarea acestuia sa presupuna marirea bugetului alocat acestui proiect.[/toggle]

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

19 comentarii

19 Comments

 1. Vladucu Dumitru Emil

  20 oct., 2014 at 15:35:35

  …isi aprinde o tigare

 2. Vladucu Dumitru Emil

  20 oct., 2014 at 15:44:18

  ….inarmat cu un aparat foto, afisând o privire absenta si sprijinita de sfaturile unui psihiatru, sau nu, misterios si binevoitor, începe sa descopere ce i se intampla cu adevarat.

 3. Ana Lucretia

  20 oct., 2014 at 15:48:38

  …merse spre baie. Un dus fierbinte era tot ce avea nevoie. Apa putin ruginie deja ii curgea pe fata cand si-a dat seama ca ceva nu este in regula. Isi infasura prosopul in jurul taliei si s-a dus spre bucatarie,pentru a verifica teava de sub chiuveta. Becul din bucatarie nu ii mai functioneaza de doua zile,asa ca isi aprinde lanterna gasita prin dulap, lanterna ce ii lumineaza slab tevile. O apa ruginie ii curge prin scurgerea de la chiuveta si un miros ingrozitor il izbeste. Incearca sa stranga surubul mai tare insa nu reuseste decat sa se taie in sarmele din jur. In timp ce incearca sa isi bandajeze mana, telefonul suna dar cand raspunde nu se aude decat un zumzet. Isi aprinde o tigara si injura printre dinti. Pe masa ar fi trebuit sa gaseasca de mancare insa Mary Ann se pare ca nu a trecut sa ii gateasca. Ciudat,pentur ca ea niciodata nu lipseste. In minte ii reapare imaginea fetei din vis, invaluita in ceata si plina de sange…Incerca sa ii transmita ceva…si de ce a soptit numele de Mary Ann?
  Formeaza numarul lui Mary Ann dar telefonul ii cade din mana cand vede pata de sange din dreptul dulapului iar telefonul fetei suna langa el…

 4. eLGi

  20 oct., 2014 at 16:21:40

  Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. Se ridica din pat si ……
  orbecaind dupa veioza, apasa intrerupatorul ei. O secunda de explozie fluorescenta si becul se imprastie in sute de cioburi. I-a stat pulsul. Se mai intamplase si alta data, dar acum tensiunea visului ii circula prin vene, facandu-l irascibil la orice miscare. Pasi spre bucatarie pe intuneric si aprinse lumina din tavan. Cu mana tremuranda isi turna un pahar cu lapte. Se-auzea un zgomot la geam sau i se parea? Intorcandu-se, vazu pe podea pete de sange si, paralizat de spaima, scapa paharul. Acum, laptele si sangele se amestecau intr-o harta ciudata, suprarealista. Incerca sa gandeasca logic: sangele lui, laptele lui si cioburile din talpi pe care abia acum le simtea. Incerca, in fractiuni de secunda, sa-si dea seama ce senzatie era mai puternica: durerea din talpi, sau spaima ca e urmarit? Sau apasarea visului? Zgomot. Iar. Ciudat, nedefinit, un fasait de ca si cum cineva s-ar plimba prin pereti…Urmarit sau nu, simtea teroarea in fiecare celula, convins fiind ca va face un infarct. Aici si acum…Inca un zgomot, mai aproape. N-apuca sa se intoarca, se prabusi in harta de lapte si sange. Un ciob de pahar i se infipse intr-un ochi. Cu celalalt mai clipi usor, lenes, obosit…

  • Bogdan Popovici

   28 oct., 2014 at 14:33:21

   eLGi, te rugam sa trimiti un e-mail la contact[at]raftulcuidei.ro si la pr[at]diverta.net cu numele complet, adresa si nr de telefon, pentru a primi cartile. Felicitari!

 5. Gabi-Ionela Ciuca

  20 oct., 2014 at 19:31:01

  Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. Se ridica din pat si o vazu cum il privea cu ochii ei negri brazdati de o stralucire nemaivazuta. In acel moment incepu sa isi aminteasca visul pe care il avusese, era chiar in fata lui.
  Ea statea in fata patului, cu parul negru ce-i evidentiau buzele pline, de un rosu aprins; imbracata in latex tinand in mana un bici din piele impletita. Vroia sa se ridice sa o poata atinge insa o forta nevazuta nu ii datea voie sa se ridice, era imobilizat in asternuturile lui rosii de matase. Plin de dorinta nu isi putea lua ochii de la ea; era ca un fruct la care nu putea ajunge.
  Se apropie de el si lasandu-se usor deasupra lui ii atinse buzele intr-un sarut care-l lasa fara suflare.
  Ca si cum ar fi revenit la viata, Vladimir deschise ochii inspirand adanc si isi datu seama ca fusese doar un vis, un vis care revenea de fiecare data si care il facea sa o caute pe EA in toate femeile pe care le intalnea.

 6. Marc

  20 oct., 2014 at 20:01:50

  Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. Se ridica din pat si ……
  Isi dadu seama ca cel mai rau lucru se intamplase deja, ramas fara un sfant, cu actele pierdute si cu tatuatii aia ciudati pe urmele lui, tot ce a reusit sa faca aseara a fost sa se imbete si sa se cazeze in motelul asta nenorocit cu ultimii bani. Bine ca a reusit sa smulga niste bancnote in ultimul moment inainte de a ascunde rucsacul, cu nenorocitii aia suflandu-i in spate.
  Acum,tot ce trebuia era sa raman calm si sa isi faca un plan…la dracu, daca n-ar fi asa de mahumur….si pe unde naiba o fii umbland Elsa, trebuie sa faca cumva sa dea de ea, dar cu mare, mare grija, pana la urma nici ei nu trebuie sa-i spuna tot.
  Cine ar fi crezut acum trei zile ca se v-a ajunge aici, trei zile de cosmar care aproape l-au inebunit de tot.

 7. Stefan Stancu

  21 oct., 2014 at 01:24:06

  Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. Se ridica din pat si ……se uita la ceas. Era ora doua dupamiaza si nu isi amintea când a ajuns acasa. Bautura amestecata cu drogurile au avut grija sa-i provoace pierderi de memorie. Se indreapta spre baie ametit si da drumul la robinet. Apa rece nu avea nici un efect. S-a uitat în oglinda si a jurat ca nu va mai face niciodata asemenea excese. Când s-a întors în camera a luat telefonul si l-a sunat pe prietenul sau cu care fusese în club în speranta ca acesta îi va împrospata memoria in legatura cu ce s-a întâmplat în seara precedenta.
  – Alo?
  – Salut, eu sunt, tu mai tii ceva minte de aseara?
  – Alo, ma auzi?
  – Eu te aud, aparent tu nu.
  – Mihai, n-am mai auzit nimic de tine de doua zile, unde naiba ai umblat?
  – Ce? Doua zile, despre ce vorbesti, ne-am vazut aseara.
  – Cred ca nu ai semnal la telefon, nu aud nimic.

  A închis telefonul, a mai incercat odata, dar acelasi rezultat. Probabil i se defectase microfonul de la telefon. I-a lasat un mesaj lui Andrei si s-a dus la bucatarie. Înainte sa coboare scarile, însa, a auzit niste voci venind din sufragerie. A încremenit în capul scarilor si a încercat sa auda ce se întâmpla. Pareau doua persoane, ambii barbati, dar nu reusea sa înteleaga ce vorbesc. A vrut sa se întoarca în camera pentru a suna la politie, dar si-a adus aminte ca nu îi functiona telefonul. Speriat, a luat bâta de baseball de sub pat si a coborât scarile încercând sa nu scoata nici un sunet. Pe masura ce se apropia, vocile deveneau mai inteligibile.

  – Când crezi ca s-a întâmplat? A întrebat unul din ei.
  – Acum maxim doua nopti, uita-te la sânge doar, a raspuns cel de-al doilea.
  – Motivul?
  – Probabil un jaf nereusit. Dupa urmele de pe corp a fost o lupta între ei, dar criminalul a pus mâna pe ceva cu care l-a lovit în cap.
  – Spune-le baietilor sa caute urme de ADN.
  – Asa o sa fac. Hei, ai auzit ceva?

  Mihai nu a asteptat ca celalalt sa raspunda si s-a napustit asupra lor cu tot curajul pe care îl adunase. Însa a încremenit in fata lor când a vazut ca stateau aplecati asupra unui cadavru si nici macar nu l-au observat când a coborât scarile. S-a apropiat si a ramas mut când a vazut ca era chiar el întins pe podea, într-o balta de sânge.

  – Esti sigur ca nu mai e nimeni în casa?
  – Da, locuia singur.
  – Mai zi-mi odata cum îl chema sa scriu în raport.
  – Fieraru Mihai.

 8. Andreea-Cristina Nichita

  21 oct., 2014 at 02:27:26

  Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. Se ridica din pat, contrariat fiind de telefonul sau decuplat a carui sonerie il trezise, sonerie ce incetase de indata ce el devenise lucid. Stergandu-se de sudorile reci pricinuite de sinistrul situatiei, trase draperiile si constata ca soarele inca se lasa asteptat, fiind substituit de un crepuscul ce sfida ceasul sau din perete al carui ticait domol il ademenea inapoi in asternuturi. Se aseza pe fotoliul sau zdrentaros din coltul camerei si isi ascunse ochii in causul palmelor, incercand sa talcuiasca cele petrecute aievea, dar cu neputinta a fi avut loc. „Ce nostim!”, isi zise. „Eu intr-un sicriu. Nimeni care sa ma privegheze. In afara de mine. Nostim. Nostim si absurd. Si pe cine incercam, oare, sa sun, de vreme ce nimeni nu se sinchisise de moartea mea?!”, amintindu-si subit si cu stupoare ca asta fusese inopinatul fine al visului; El, la propriul sau priveghi, privindu-se frivol din exterior, incapabil de a simti altceva in afara de indiferenta fata de trupul sau ce-i amintea de galeriile de la Madame Tussauds si a carui inertie ii stersese toate trasaturile, anulase toate specificitatile persoanei sale, fara a lasa nici urma de identitate.Toate astea in vreme ce tinea un telefon la ureche. „Eh, bine macar ca eram barbierit!”, adauga el cu o autoironie menita sa-i calmeze anxietatea, uitandu-se din nou, de asta data piezis, la ceasul ala inept care se dovedi ca stagneaza, in pofida tic-tac-ului care-i aduse aminte ca timpul nu este decat o conventie. Isi duse mana, din reflex, la intrerupator care il dezamagi la fel ca si ceasul, sporindu-i sictirul. Apuca bricheta de pe noptiera si orbecai apoi pana la chiuveta, frecandu-se la ochi pe care-i simti ca de plumb, impaienjeniti sub genele aglutinate de urdori imense, ca de ceara cu care incerca din greu sa patrunda neobisnuitul obscur. Acolo, pe polita, zaceau o cutie plina cu nisip si un briceag ruginit. Se grabi, intr-o doara, sa presupuna sa memoria ii era sabotata de inca una din „acele nopti”, insa, intinzand mana spre sapun, de sub maneca-i rasarira doua buze ce se cascau la unison cu gura sa intredeschisa de uimire, din care i se scurgea saliva laolalta cu lacrimile ochilor ce incepura, in sfarsit, sa vada. Isi trase maneca smucit, apoi isi cauta chipul in oglinda care nu i-l schita in nici un fel. Pe fundalul strigatelor mute, continua sa agite convulsiv bricheta ale carei scaparari il determinara s-o arunce furios in cutia cu nisip: o flacara cat el de mare il imbratisa din crestet pana-n talpi, in timp ce telefonul scoase un tzarait amortit, ce se prelungi in ecouri alaturi de tic-tac-ul ceasului ce incepuse sa bata in regres. Cutia ii adapostise, pana atunci, cenusa.

  Uneori, Purgatoriul e si amanet de relicvarii, telefoane si ceasuri.

  • Bogdan Popovici

   28 oct., 2014 at 14:32:06

   Andreea, te rugam sa trimiti un e-mail la contact[at]raftulcuidei.ro si la pr[at]diverta.net cu numele complet, adresa si nr de telefon, pentru a primi cartile. Felicitari!

 9. Cata

  21 oct., 2014 at 05:05:09

  Si ochii i s-au oprit asupra mâinilor murdare de sânge uscat. A clipit de câteva ori, sa fie sigur ca e treaz, a sarit din pat gol si s-a privt în oglinda mare de la baie. Nu avea nici o rana, si nu nu-i curgea sânge din nas. Era murdar de un sânge strain.

 10. Claudia Badila

  21 oct., 2014 at 10:27:25

  Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. Se ridica din pat si ……Caterina nu mai era langa el. Intinse mana si mangaie perna ca o parere. Inca purta amprenta calda a capului ei impodobit cu par auriu-roscat. Mana gasi ceva mic si fosnitor. Ii lasase un bilet cu un singur cuvant. Se ridica panicat si isi dadu seama ce nu putuse Caterina sa-i spuna toata seara. Era in pericol si voia sa-l protejeze. Ca de obicei. Doar ca ea inca nu intelesese ca reprezenta ce isi dorea mai mult in lumea asta. Stia unde s-o caute si stia c-o s-o poata salva. El stia aproape tot despre ea, insa Caterina nu stia inca aproape nimic despre el. Nici el nu se asteptase ca urmarirea asta, cu iz amar de pericol, o sa-i scoata in cale o fiinta care o sa-l tulbure atat de profund si o sa il faca sa-si revizuiasca prioritatile. Totul va fi bine, insa. Isi jura ca asa o sa fie.

 11. Luca Mariana

  21 oct., 2014 at 12:45:22

  Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. Se ridica din pat si brusc se duce in bucatarie si isi face o cafea. Cu mainile tremurande isi pune apa in ibric alaturi de cele 10 lingurite de cafea si asteapta tacut si ganditor pana cand cafeaua este gata.
  Din balcon el isi aduce cana, o cana cu valoare sentimentala data de catre sora lui geamana inainte sa plece din tara in interes de serviciu,la care tinea foarte mult. Si sta …si sta, soarbe din cafea si trage cu spor dintr-o tigara.
  Realiza ca avusese un vis foarte ciudat, incerca sa si-l aminteasca dar… in gandul lui veneau numai franturi …visul lui era precum un puzzel, isi amintea de o haita de caini furiosi cu coltii la vedere si plini de sange, isi mai amintea de o straduta intunecata, de niste tipete de ajutor, bucati de carne intinse intr-o parte si alta a stradutei, de sange …. de foarte mult sange. El incerca din rasputeri sa puna cap la cap toate franturile ca sa isi poate da seama de semnificatia visului premonitoriu. E deja ora 8:00, el… tot in bucatarie se afla, agitat el isi mai pune o cana de cafea, isi mai aprinde a nu stiu cata tigara si…. si deodata in minte ii aparu chipul surorii lui. Cu un sentiment ciudat pune mana pe telefon si incearca sa o sune. In zadar da telefon dupa telefon fiindca la capatul firului nu-i raspunde nimeni.
  Cu teama se imbraca pentru a pleca la serviciu… avand sentimentul ciudat ca sora lui patise ceva. Se urca in masina si nu apuca sa puna cheia in contact ca telefonul lui suna. Tresare… apoi raspunde… la capatul firului o voce feminina ii da „Buna dimineata!”, e sora lui. Inima incepe sa-i bata foarte tare de bucurie ca o aude.
  Stau povestesc de unele, de altele asa cum fac de fiecare data si deodata el tace… tace fiindca in minte ii aparu iarasi franturi din visul ciudat. Sora lui il intreaba ce are, el ezita, nu intelege de ce… dar ezita sa-i povesteasca cosmarul pe care il avusese. Conversatia lor se incheie pana la urma cu bucurie si cu rasete si cu promisiuni ca se vor vedea cat de curand, ea urmand sa vina acasa in urmatoarele 4 zile.
  Ziua trece, el se ia cu treburile de la serviciu si uita pe moment de visul ce-l avusese. Se face ora 17 trecut de fix, programul lui se terminase asa ca isi ia servieta intr-o mana si sacoul in cealalta si pleaca spre casa.
  Ajuns acasa face repede un dus si pune mana pe telefon si isi suna sora. Ea ii raspunde foarte repede spunandu-i ca are putina treaba si urmeaza sa-l sune ea mai tarziu. El asteapta linistit in pat si… si deodata adoarme. Un somn profund pune stapanire pe el. Orele trec si deodata se trezeste, deja era ora 2:00 noaptea.
  Buimac cum era de somn isi aduce aminte ca sora lui trebuia sa-l sune asa ca isi cauta telefonul prin pat… il gaseste si vede cu stupoare ca nu are niciun apel pierdut de la sora lui. Inima incepe usor, usor sa-i bata din ce in ce mai tare, se simte agitat… isi aprinde o tigara, incearca sa se calmeze, cand de-odata telefonul suna… priveste nedumerit la acel numar care ii este necunoscut si raspunde.
  La capatul firului se aude o voce groasa de barbat care il intreaba daca cunoaste o anume persoana pe numele de Larisa M. Nedumerit si inspaimantat incepe sa puna intrebari peste intrebari pana afla ca este instiintat ca sa vina sa indentifice un cadavru de sex feminin asupra careia s-au gasit actele prin care se justifica ca ar fi chiar sora lui.
  Convorbirea se incheie, el tremurand isi face un mic bagajel si pleaca cu primul avion care decola spre destinatia in care era plecata sora lui. Avionul decoleaza … orele trec foarte greu… cu toate ca in doua ore se ajunge la destinatie. Ajuns pe aeroport el este asteptat de doua persoane care i se legitimeaza si in compania lor el merge pana la morga spitatului unde se afla cadavrul surorii lui.
  Acestia in drum spre spital ii explica detaliat cum au fost anuntati de o anumita persoana ca pe o straduta foarte intunecata se afla un cadavru cu carnea sfasiata de pe el, aratandu-i poze cu cadravul gasit la locul faptei. El priveste… tremura… vede ca anumite imagini i s-au aratat si in visul lui, atunci el realizeaza ca acel vis ia fost dat ca sa o poata avertiza pe sora lui. Mintea lui o ia razna, se simte vinovat ca nu a putut s-o avertizeze, lacrimi curg una dupa alta, inima bate cu putere iar el cu un glas foarte slab ii intreaba:
  „- De cine a fost atacata?”.
  Una dintre persoanele care il insoteau ii raspunde:
  ” – A fost atacata cu un cutit si lasata acolo fara vlaga. Apoi o haita de caini infometati s-au infruptat din trupul ei rupand bucati de carne din ea.”
  El, ohh… el deja simte ca nu mai poate, nu poate sa accepte ca sora lui nu mai este si lesina. Se trezeste dupa cateva ore, se vede pe un pat de spital si nu intelege unde este, crede ca este alt vis… cand deodata o tanara asistenta intra in salonul lui si-l intreaba:
  ” – Domnul, se simte mai bine?”
  ” – Da.”, Raspunde el, dand afirmativ din cap.
  Tanara asistenta ii mai face un calmant apoi pleca chemandu-i pe cei doi politisti care l-au insotit pe tot parcursul drumului. Unul dintre ei il intreaba daca se simte in stare ca sa indentifice cadavrul, acesta ii spuse ca da. Se ridica din pat, se simte ametit dar isi aduna fortele ca sa isi poata vedea sora pentru ultima data.
  Ajuns acolo in fata ei ,o vede cu rani adanci pe corp, cu carnea sfasiata de pe maini si abdomen, la gat avand o taietura foarte adanca de cutit… lacrimile ii curg, el incepe sa tipe „Ca nu o poate lasa singura”, mintea lui o ia razna, incepe sa distruga tot ce gaseste in cale, dar nu inainte de a confirma ca este sora lui.
  Medicii sunt alertati de un buton de panica, vin intr-un suflet … iar el… el este legat intr-o camasa de forta si dus intr-un salon mic cu o usa mare de fier si cu cateva gratii. Adoarme… se trezeste… plange isi striga sora si iarasi adoarme… si tot asa pentru o lunga perioada de timp… pana cand are acces la o lama de cutit uitata pe masuta din fata salonului lui.
  El ia lama de cutit de uita atent la ea, o analizeaza pe toate partile iar in mintea lui care nu mai era lucida decide sa-si puna capat zilelor, taindu-si venele iar pe trupul lui crestand numele surorii lui gemene. Sangele tasneste siroaie stropind toata camera… si cade… cade la pamant dandu-si ultima suflare alaturi de lacrimi pe obraz!

  P.S. – Sper ca nu v-am plictisit prea rau! :)

  • Bogdan Popovici

   28 oct., 2014 at 14:31:34

   Mariana, te rugam sa trimiti un e-mail la contact[at]raftulcuidei.ro si la pr[at]diverta.net cu numele complet, adresa si nr de telefon, pentru a primi cartile. Felicitari!

 12. fairpixie

  21 oct., 2014 at 15:34:54

  Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. S-a ridicat din pat si s-a uitat la ceas: era tarziu si realiza ca nu va ajunge la timp la munca. N-a auzit alarmele? Nici pe a lui, nici pe a Annei? Si unde e Anna? A plecat fara sa-l trezeasca?
  Simti mirosul cafelei proaspat facute, dar nu auzi nici o miscare. Casa era goala. Din ce in ce mai nedumerit, isi turna o ceasca si se indrepta spre baie, sorbind din ea. Din usa, isi vazu in treacat silueta reflectata in oglinda. Privirea ii ramase fixata si ceasca ii cazu din mana, spargandu-se cu zgomot. Inapoi, din oglinda, il priveau ingroziti ochii Annei.

 13. Larisa

  24 oct., 2014 at 13:13:37

  Era o dimineata intunecata si nori grei se stransesera pe cer. El s-a trezit brusc, apasat de un vis ciudat, premonitoriu, pe care nu reusea sa si-l aduca aminte. Se ridica din pat si ……cu pasi greoi se apropie de fereastra . Vazu lacul acoperit de ceata intunecata ce parea ca vine spre el .Tresari…se departa putin de fereastra. Privi iar lacul…dar de aceasta data, ochii lui obositi incercau sa patrunda prin apa ce ii ascundea cheia misterului..Linistea din cabana i se parea asurzitoare si vinovata de nelinistea ce punea stapanire pe el.Il teroriza faptul ca nu-si amintea visul …iesi in graba repetand ca nu poate fi adevarat . Frigul de afara ii taie respiratia pentu o secunda. Face cativa pasi apoi cade in genunchi in fata lacului ca si cand i-ar cere iertare pentru ceva ingrozitor…Isi ridica privirea incet… isi aminti ceva important si nu voia sa uite …Intr-adevar isi aminti …dar nu putea distinge daca e adevar sau vis. Era o cutie …stia acea cutie …o vazuse in urma cu putin timp …in spitalul unde a stat internat timp de o saptamana …

 14. Stefan Stancu

  28 oct., 2014 at 07:39:58

  Cand se desemneaza castigatorii?

 15. Bogdan Popovici

  28 oct., 2014 at 14:22:15

  Multumim pentru participarea la concurs, dragi cititori!
  Impreuna cu Diverta si Editura Trei, castigatorii sunt: Andreea Cristina Nichita, eLGi si Luca Mariana. Criteriile de desemnare au inclus logica scrierii, complexitatea povestii, apropierea de genul „thriller”, precum si fluiditatea mini-lecturii.
  Propunerile comisiei pentru desemnarea castigatorilor au diferit foarte putin, ajungandu-se la un numitor comun.
  Multumim inca o data pentru participare, pentru implicare si efortul depus. Concursuri similare vor mai fi organizate, constant.
  Rugam castigatorii sa ne trimita un e-mail pe adresele contact[at]raftulcuidei.ro si pr[at]diverta.net cu numele, adresa completa si numarul de telefon, pentru a primi premiul.

  • Luca Mariana

   30 oct., 2014 at 10:29:57

   Multumesc!
   Ma bucur ca v-a placut povestirea mea! :)
   Am trimis datele de contact pe adresele respective de e-mail. O zi frumoasa!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Cafenea

7 adevaruri despre Napoleon Bonaparte, pe care probabil ca nu le stiai

Publicat

pe

Raftul cu idei istorie curiozitati napoleon

   Napoleon Bonaparte este unul dintre cele mai mari nume din istorie. Toata lumea a auzit despre el, dar mai sunt cateva detalii despre imparatul francez pe care nu le regasesti in cartile de istorie.

   Napoleon Bonaparte se afla pe „lista scurta” a personalitatilor care au modelat lumea moderna. Pana la instaurarea sa ca imparat, in luna mai a anului 1804, acest personaj de statura medie s-a ridicat de la ofiter de grad mic in artilerie la inaltimi de putere pe care Europa nu le-a mai experimentat de pe vremea imperiului Roman.

   Decadele de conducere ale lui Napoleon au alterat profund politicile europene, de la seturile de legi scrise in Codul Napoleonic pana la stabilirea partii de carosabil pe care se conduce in majoritatea tarilor din Europa. Cand esti asa un om influent, generatii de carturari isi vor petrece carierele studiind fiecare aspect al vietii tale. Este inevitabil ca acei invatati vor descoperii cateva ciudatenii.

Napoleon a scris un roman de dragoste

Raftul cu idei istorie curiozitati Napoleon Clisson et Eugénie

Dineke Veninga/Pinterest

   Cu un an inainte de lovitura de stat care avea sa-l instaureze ca dictator, Napoleon a eliberat din frustrarea sa prin scrierea unui roman de dragoste. Cartea, intitulata Clisson et Eugénie, spune povestea unui ofiter din armata care se indragosteste si se casatoreste cu fata visurilor sale. Datoria il cheama inca o data pe ofiter si acesta revine din rezerva pentru a servi pe front. Cat e plecat, sotia il insala cu un prieten. La aflarea vestilor, ofiterul se expune deznadajduit si are parte de o moarte eroica, in lupta. Cartea a fost publicata in intregime dupa moartea lui Napoleon.

Napoleon putea sa-si piarda viata in cautarea Australiei

Raftul cu idei istorie curiozitati napoleon

François Gérard/Wikimedia Commons

   In 1975, Napoleon s-a inscris intr-o campanie oficiala a Coroanei Franceze, sub comanda lui Jean-François de Galaup, conte de Lapérouse. Cu putin timp inainte ca Revolutia Franceza sa izbucneasca, Lapérouse a echipat doua corabii pentru o calatorie in jurul lumii catre Australia, Insulele Solomon, Alaska si California.

   Lapérouse avea nevoie de 220 de oameni pentru acesta calatorie, iar adolescentul Napoleon este inscris in registrul de bord al echipajului ca respins, la mustata. Aceasta respingere probabil ca l-a luat prin surprindere; Napoleon era priceput la matematica si a excelat la trasul cu arma, in orele de la academia militara – ambele aptitudini cruciale pe un vas.

   O alta surpriza a venit cativa ani mai tarziu, cand vestile despre expeditie au ajuns in Franta: cele doua corabii au disparut fara urma. Foarte probabil ambele ambarcatiuni s-au izbit de un recif de corali, in 1788. Niciun membru al echipajului lui Lapérouse nu s-a mai intors acasa.

Napoleon era afon

   O multime de oameni au greutati in a interpreta note muzicale si melodii asa cum trebuie, dar cand esti conducatorul absolut al Frantei, ajungi sa iriti cu cantatul tau o tara intreaga si nimeni nu va avea curajul sa iti spuna sa te opresti.

   Potrivit mai multor surse, Napoleon intrunea „toate calitatile”: era afon si ii placea sa fredoneze mereu. Ori de cate ori devenea nervos sau agitat, incepea sa fredoneze cantece pe care nu le intelegea nimeni. Betsy Balcombe, o apropiata a lui Napoleon pe timpul exilului acestuia in insula Sf. Elena, spune ca „[…] vocea lui Napoleon era foarte nearmonioasa si nici nu cred ca avea ureche muzicala; pentru ca niciodata, in ocaziile in care fredona ceva, n-am reusit nici eu, nici altii, sa ne dam seama ce muzica fredoneaza.”

Trisa la carti

Raftul cu idei istorie curiozitati napoleon

Dennis Jarvis/Flickr

   Napoleon Bonaparte era un general priceput, iar reputatia sa il infatiseaza ca un geniu pe campul de lupta. Insa instinctul ascutit dobandid pentru a gasi punctele slabe ale inamicilor si de a exploata orice avantaj i-au fost de putin folos lui Napoleon in timpul exilului sau in Elba. Toate instinctele sale s-au canalizat aici in trisarea cronica in jocurile de carti pe care le avea cu companionii sai.

   Potrivit unei prietene de familie, „cand Napoleon incepea sa piarda la carti, trisa fara scrupule si toti de la masa se lasau pacaliti cat mai gratios cu putinta, in afara mamei sale, care ii spunea pe un ton ferm <<Napoleon, trisezi!>>”

   Cand lururile incepeau sa se incinga, Napoleaon matura cu mana banii de pe masa, direct in buzunarele sale. De obicei i-i dadea a doua zi valetului sau, sa ii returneze fiecaruia si pregrama un alt joc pentru seara.

Motivul real pentru care mainile sale erau mereu in buzunare

Raftul cu idei istorie curiozitati napoleon

Jean Auguste Dominique Ingres/Wikimedia Commons

   Nicio ilustrare a lui Napoleon nu pare completa fara pozitia consacrata. Este atat de cunoscuta, incat oricine stie deja cum sa o faca: pui un picior in fata, intorci corpul trei sferturi intr-o parte si bagi mana dreapta in buzunar.

   Aceasta pozitie nu este doar o conventie a artistilor – Napoleon chiar statea asa tot timpul. Era neobisnuit de vanitos in ceea ce priveste mainile sale si le tinea mereu in buzunare din obisnuinta de a le tine calde si in siguranta.

   Potrivit lui Balcombe (aceeasi tanara care-i suporta cantatul), „mana sa era cea mai grasuta si frumoasa din lume; monturile pumnului faceau gropite precum la bebelusi, degetele sale erau suave ca o lumanare si frumos formate, iar unghiile-i erau perfecte.”

Ii placea sa ciupeasca lumea

   Cand nu-si tinea mainile in buzunare, asa cum il cunoastem din portretele celebre, Napoleon obisnuia sa ciupeasca lumea din jurul lui. Potrivit memoriilor lui Louis Constant Wairy – care a petrecut mult timp in cercul intim al lui Napoleon – imparatul „in momentele sale de amuzament, obisnuia sa ciupeasca apropiatii de varfurile urechilor; Am trait pe propria piele experienta de a-mi fi ciupite urechile. Cateodata chiar amandoua deodata; si asta cu o mana priceputa.”

   Altii au scris despre Napoleon ca obisnuia sa ciupeasca nasul doamnelor, in gluma, sa ciupeasca obrajii prietenilor pana acestora aproape ca le dadeau lacrimile si chiar barbiile copilasilor pana cand mamele acestora il temperau.

A trecut peste doua incercari de sinucidere

Raftul cu idei istorie curiozitati napoleon

Bydand724/Imgur

   Barbatii de seama adesea vin si cu un strop de instabilitate, iar Napoleon nu facea exceptie.

   Acesta ceda adesea acceselor de furie, cateodata azvarlind obiecte grele catre ministri sai si asupra altor subordonati. Accesele sare de furie au devenit mult mai intense dupa ce averile sale au inceput sa scada si natiunile Europei incepeau sa aiba victorii impotriva sa. Frica infrangerii pare sa-l fi apasat greu.

   In tot timpul in care a fost la putere, Napoleon era pregatit mereu pentru sinucidere: purta o fiola cu doza mortala de opiu in jurul gatului. Se pare ca a inceput sa poarte fiola in 1812, dupa ce aproape ca a fost capturat de cazaci in timpul campaniei din Rusia.

   Dupa infrangerea dezastruoasa din Rusia si cea la fel de nimicitoare care a urmat, Batalia Natiunilor [Batalia de la Leipzig] – unde toti inamicii pe care si i-a facut s-au coalizat si au lovit cu putere in armata sa aflata in retragere – Napoleon a decis ca este timpul sa isi curme suferinta si a baut opiul. Totusi, taria otravii se diminuase de-a lungul anilor si doar l-a imbolnavit foarte puternic.

   Mai tarziu, pe Elba, Napoleon a vrut sa se impuste, insa unul dintre servitorii sai ii golise praful de pusca din pistol. Reincarcarea armelor in acele vremuri era destul de anevoioasa si laborioasa, timp destul in care Napoleon sa apuce sa se razgandeasca si sa renunte definitiv la ideea de a se mai sinucide.

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Cafenea

Stan Lee is dead. Long live Stan Lee!

Publicat

pe

stan lee omagiu raftul cu idei film benzi desenate marvel

   Stan Lee, arhitectul unei lumi intregi, in semnficatia cea mai serioasa a cuvantului, a murit. Dupa 95 de ani de calatorie in lumea reala, ieri a facut primul pas spre nemurire. A scos penita lui fermecata si a desenat primul lui „panel” despre viata de dupa moarte. Banuiesc ca s-a desenat pe el insusi prezidand o adunare a tuturor spiritelor tinere care au umblat vreodata pamantul, universul Marvel si chiar cel creat de concurenta permanenta, DC Comics. Postura in care l-am vazut exuberant de multe ori si pe care o iubea.

   Prima caramida a imperiului de multe miliarde de dolari a pus-o in 1939 la Timely Comics devenita intre timp Marvel Comics. Prima „bula cu text” semnata de Stanley Martin Lieber (numele sau real) a fost asezata peste desenele lui Joe Simon reprezentandu-l pe Captain America, boy scout ul american cu moralitate si conduita perfecte.

   Nebunia lui contagioasa a reusit sa-i aduca aproape pe Jack Kirby si Steve Ditko, artisti geniali la randul lor, cu ajutorul carora a reusit sa creeze cam toate personajele care isi traiesc acum la cinema sau tv o noua epoca de aur. Geniul milionar playboy filantrop, Tony Stark complex si controvesat, incredibilul Hulk si expertul in radiatii gamma Bruce Banner intr-un joc permanet de-a Jekyll si Hyde, zeul tunetului insusi, Thor cu al sau magic Mjolnir, Doctor Steven Strange vrajitorul suprem, neinfricatul Daredevil sunt doar cateva personaje fabuloase plasmuite de mintile lor extraordinare. Fantastic Four, prima coalitie a eroilor Marvel impotriva unor forte de neimaginat care amenintau insasi existenta speciei, X-Men o metafora a diversitatii etnice, sociale, culturale impotriva stereotipurilor si a discriminarii, Avengers etichetati drept Earth Mightiest Heroes ducand luptele pe care niciun erou nu le putea castiga pe cont propriu. Personaje, titluri, idei care au devenit cultura populara remodeland conceptia de bine si rau, viata si mortalitate, vulnerabilitate si eroism.

   Stan Lee a reinventat superoii. Le-a completat personalitatile cu dificultati ale vietii reale, cu trairi, emotii, griji umane, cu probleme de adaptare in cercuri sociale normale. Ce curaj formidabil sa aduci in prim plan un tanar Peter Parker nesigur si naiv, sa-l descrii in asa fel incat, idiferent de varsta, totii cititorii sa poata empatiza cu el. Spider Man, vecinul nostru prietenos, este cu siguranta copilul cel mai iubit al sau. Prin el viata personala a supereroilor a devenit la fel de interesanta ca cea de lupta impotriva raului. A avut acest fler grozav de a umaniza niste caractere altfel aproape indestructibile. Da, la Superman ma refer, flagship ul DC Comics, care prin invulnerabilitatea sa devenise cel mai banal supererou. Probleme identificata de altfel de cei care-l scriau la momentul respectiv si remediata prin adaugarea unei serii de fragilitati redandu-i exact umanitatea inventata de maestrul Lee. Societatea isi dorea personaje cu care sa se poata identifica, cautam inca asta, iar Stan Lee a livrat intocmai.

stan lee cameos raftul cu idei omagiu benzi desenate supereroi

   Cei care acum scriu si deseneaza fabulos noile povesti ale eroilor inventati de el i-au cautat in permanenta aprobarea, validandu-si astfel munca de creatie si consolidandu-si pozitia in fata cititorilor din ce in ce mai pretentiosi de comic book uri. Kevin Feige, patriarhul Marvel Cinematic Univers, inceput in 2008 si continuat astazi cu succes, a reinventat la randul sau industria cinematografica cu idea de fir narativ interconectat, personaje complicate, eterogene, aduse impreuna pe ecrane, toate spre a noastra incantare. L-a avut  alaturi pe Stan Lee in toate demersurile creative pe care le-a intreprins si s-a bucurat de sfaturile sale pretioase in abordarea actiunilor eroilor nostri preferati. Au nascocit impreuna cele mai haiose si pline de substanta cameo uri din lumea Hollywood ului. Si noi ne-am bucurat de fiecare data sa-l revedem presarand sare si piper peste o masa deja plina de arome eroice.

   Stan Lee isi face iesirea triumfala din viata noastra si intra astazi in legenda. A nascut si a intretinut o vapaie colosala, o lume in care totul este posibil, unde oricine poate deveni un supererou. Un curent putin popular in 1930 si devenit cultura mondiala cu implicatii in vietile tuturor visatorilor din lumea larga. A hranit milioane de minti cu fanteziile sale, a ridicat o stacheta la care scriitorii moderni de comic book urilor pot doar spera. Aici, printre muritori, si-a castigat locul in Hall of Fame. Sunt convins ca va inventa ceva si acolo unde e acum, ceva care sa-l faca la fel de iubit si in stratosfera. Carisma lui va dainui o vesnicie. Creatiile sale ii vor simti lipsa si il vor sarbatori in urmatoarele lor aventuri incredibile.

   Banuiesc ca si o singura persoana poate face diferenta. Asa-i placea sa creada. Pe mine m-a convins. Iti multumesc Stan Lee pentru minunatii fiori, uriasele emotii pe care mi le-ai oferit intre paginile fiecarei reviste citite pe nerasuflate.

Sa te odihnesti in pace!

Excelsior, Maestre!

____

Articol semnat Oli Strimbei

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Cafenea

Viata secreta a marilor scriitori: Lev Tolstoi

Publicat

pe

Lev Tolstoi - Viata secreta a marilor scriitori - Raftul cu idei

Lev Tolstoi: 9 septembrie 1828 – 20 noiembrie 1910
Nationalitate: rusa
Titluri reprezentative: Razboi si pace (1865), Anna Karenina (1875)

Singurul lucru de care ai nevoie in viata, ca si in arta, este sa spui adevarul.

   Pana sa experiementeze transformarea spirituala care avea sa apara pe la mijlocul vietii, Lev Tolstoi traia ca orice alt nobil rus, chiar daca in acelasi timp era cel care a dat omenirii doua dintre titlurile clasice cele mai de pret ale literaturii. In jurnalul lui gasim o descriere a activitatilor sale zilnice:

   „Am ucis oameni in razboi, am luptat in dueluri ca sa-i ucid pe altii, am pierdut la jocuri de carti, mi-am risipit averea facuta din sudoarea taranilor, i-am pedepsit cu cruzime pe acestia din urma, am trait in desfrau cu femei usoare si am amagit oameni. Am mintit, am jefuit, am comis adulter de toate felurile, am luat parte la betii, violenta, crima… Nu exista faradelege pe care sa nu o fi comis.”

   Pare, fara indoiala, o viata plina, bogata si incarcata de satisfactii, dar pentru Tolstoi a fost o greutate care-i strivea constiinta. A cautat sa faca ceva mai mult decat sa tortureze iobagi carora sa le violeze apoi nevestele vaduve. Dar i-a luat aproape jumatate din viata ca sa gaseasca ceea ce cauta.

   Nascut intr-o familie avuta (varul lui de-al patrulea a fost Alexandr Puskin, marele poet rus), Tolstoi nu a fost deloc un elev silitor, iar profesorii considerau ca „nu este nici in stare si nici nu are aplecare catre invatatura”. Isi petrecea timpul dedandu-se jocurilor de noroc si contractand diverse boli venerice, cu toate ca inca din tinerete ii dadea ghes dorinta de a scrie. Pe la douazeci si ceva de ani a publicat cateva dintre scrierile lui importante si si-a trecut in revista toate pacatele intr-un jurnal voluminos pe care il considera un fel de confesiune autobiografica aflata in desfasurare.

   Caietele au scos la iveala un om obsedat de moarte. Veteran al sangerosului asediu de la Sevastopol, din timpul razboiului din Crimeea, Tolstoi oferea descrieri amanuntite ale atrocitatilor de pe campul de lupta si ale executiilor. Era atat de obsedat de moarte, incat uneori il terceau toate transpiratiile, convins ca Doamna Moarte il urmareste, gata sa-l bata pe umar. Disparitia fratelui sau, Nicolai, in 1860, i-a reamintit de propria lui mortalitate. Desi abia trecuse de treizeci de ani, Tolstoi era convins ca era deja prea batran si prea urat ca sa se mai aseze la casa lui si sa se bucure de o viata normala de familie. A ramas uimit cand frumoasa Sofia Andreevna (Sonia) Behrs, fiica de doctor, a acceptat sa se marite cu el in 1862.

   A urmat apoi o perioada de liniste si stabilitate, in care Tolstoi a turnat treisprezece copii si a scris cele doua capodopere: Razboi si pace si Anna Karenina. Desi aceste doua romane l-au facut faimos si i-au crescut averea, l-au si adancit in credinta ca nu ducea o viata virtuoasa. In curand avea sa intre intr-o stare proasta, pe care problemele de sanatate nu au facut decat sa o accentueze. Tolstoi spunea despre sine ca are „muschi de otel si nervi de femeie lesinata”. Suferea de reumatism, enterita, dureri de dinti, lesinuri, malarie, flebita si febra tifoida. Pe langa toate, a mai suferit si cateva atacuri cerebrale fara urmari majore.

   Nu mai avem nici o indoiala ca omul era pregatit din plin pentru criza varstei mijlocii. Si rezultatul a fost o transformare spirituala radicala. Tolstoi a renuntat la sex, bautura, tutun si carne si a imbratisat „anarhismul crestin”. Era dedicat invataturilor lui Iisus, dar nu recunostea autoritatea Bisericii Ortodoxe Ruse. Deloc surprinzator, si-a atras multi prieteni la biserica evanghelica. In 1901 a fost excomunicat. Cu toate acestea, si-a atras adepti printre iobagii pe care i-a eliberat si carora a inceput sa le doneze din vasta lui avere. Aceasta noua forma de altruism nu era deloc pe placul cucoanei.

   Si chiar asa, Tolstoi credea ca a identificat sursa tuturor bolilor sale pamantesti. „Boala mea este Sonia”, a spus candva, referindu-se la sotia sa. Desi a nascut si a crescut o mica turma de copii, si a copiat de mana Razboi si pace de sapte ori, s-a dovedit a fi destul de obositoare, Sonia s-a dovedit a fi destul de obositoare pentru piosul om din ce in ce mai preocupat de spiritualitate. O prezenta constanta a petrecerilor de la Moscova, Sonia s-a vazut indepartata din aceasta lume de apucaturile spritual-crestine ale sotului ei, pe care ea le considera o „boala”. Tot pelerinajul care se desfasura la casa lor de la tara nu facea deloc situatia mai usoara. De asemenea, Sonia era pe buna dreptate deranjata de hotararea lui Tolstoi de a renunta la drepturile de proprietate, inclusiv la drepturile de autor obtinute din vanzarea cartilor si la mostenire. Cand a inceput sa imprastie bani in stanga si-n dreapta, Sonia a pus piciorul in prag.

   Cireasa de pe tort a venit atunci cand un linge-blide, pe nume Certkov, l-a convins pe ramolitul Tolstoi sa-si treaca toata averea pe numele lui. Satula de situatie, Sonia a preluat fraiele. Il urmarea peste tot, spionandu-l prin binoclu. Cand el i-a sugerat ca ar fi bine sa puna capat casniciei, ea l-a amenintat ca se va sinucide. In final, Tolstoi a prins-o tragand cu ochiul in jurnalele lui – era prea de tot. A sters-o in toiul noptii, lasand in urma doar un bilet prin care ii multumea pentru cei patruzeci si opt de ani de casnicie. „Fac ceea ce multi oameni de varsta mea fac”, scria celebrul scriitor in varsta de optzeci si doi de ani. „Renunt la lume si aleg sa-mi petrec ultimele clipe singur si in liniste.”

   Din nefericire pentru Tolstoi, acele ultime zile si le-a petecut in ger intr-o statie de tren, unde a cedat, prada febrei si frisoanelor. Cuprins de delir, cu barba alba acoperita de gheata, a murit pe podeaua biroului sefului de gara pe 20 noiembrie 1910.

Fara coronita

   Tolstoi nu a castigat niciodata Premiul Nobel pentru Literatura. Desi considerat printre favoriti atunci cand a fost decernat pentru prima oara, in 1901, a fost surclasat de poetul francez prea putin cunoscut (si cu un nume ciudat) Sully Prudhomme. Tolstoi nu a primit nici o explicatie oficiala pentru alegerea juriului, dar probabil ca intregul lui comportament nu se plia pe tinuta culturala conservatoare a juriului. Unul dintre membri a spus despre el ca dovedeste „o ostilitate obtuza fata de toate formele de civilizatie”, orice o fi insemnand asta. Macar Tolstoi a avut o companie selecta: Henrik Ibsen si Émile Zola au fost ocoliti din aceleasi motive.

Cu cartile pe masa

   In noaptea nuntii, Tolstoi, in varsta de treizeci si patru de ani, si-a obligat mireasa, de doar optsprezece ani, sa citeasca insemnarile din jurnalul lui in care erau descrise escapadele lui amoroase cu alte femei, inclusiv cu servitoare. Se pare ca asta a fost ideea lui de deschidere si onestitate, dar dupa parerea Soniei a fost totusi „prea multa informatie”. A doua zi avea sa noteze in propriul ei jurnal despre dezgustul pe care l-a simtit de a fi fost expusa unor asemenea „mizerii”.

Pur si simplu spune niet

   Convertirea religioasa a lui Tolstoi nu a fost nicicum o hotarare luata doar pe jumatate. Motivat de gandul ca eliminarea carnii din alimentatie este cheia catre stapanirea dorintelor, scriitorul a devenit un vegetarian riguros, cu o dieta foarte saraca, alcatuita din fulgi de ovaz, paine si supa de legume. De asemenea, a renuntat la alcool si tutun si chiar a incercat sa-i convinga pe taranii de pe mosia lui sa-i urmeze calea. In textul „De ce se cherchelesc barbatii?” Tolstoi a descris ambele substante ca droguri pe care oamenii le folosesc pentru a-si anestezia constiinta incarcata. „Tulburarea si mai ales stupiditatea vietilor noastre”, proclama el, „isi gasesc sursa in principal in starea permanenta de intoxicare in care traiesc majoritatea oamenilor.”

Totul pana la petrecere

   Pentru cineva atat de spiritual, Tolstoi putea fi uneori de-a dreptul meschin. L-a lasat pe fratele lui, Dmitri, sa zaca pe patul de moarte, refuzand chiar sa se uite la el, pentru ca se indepartase de Dumnezeu pentru a duce o viata de dezmat. „Sincer vorbind, cred ca ceea ce m-a deranjat cel mai tare la moartea lui”, scria Tolstoi, „a fost faptul ca m-a impiedicat sa particip la o sarbatoare de la Curte la care fusesem invitat.”

————————

   Transcriere din volumul de exceptie Viata secreta a marilor scriitori, de Robert Schnakenberg, disponibil la editura Art. Pe langa aspectul foarte aranjat al textului, grafica care insoteste relatarile „piperate” din viata mai putin cunoscuta a marilor scriitori este perfect potrivita, intr-o maniera aproape caricaturala. O lectura amuzanta, insa plina de detalii foarte interesante si comice din viata de zi cu zi a scriitorilor pe care-i regasim in toate bibliotecile lumii.

   Viata secreta a marilor scriitori cuprinde informatii picante si amuzante despre William Shakespeare, Lord Byron, Honoré de Balzac, Edgar Allan Poe, Charles Dickens, surorile Brontë, Henry David Thoreau, Lev Tolstoi, Emily Dickinson, Mark Twain, Oscar Wilde, Franz Kafka, Virginia Woolf si inca multi, multi, multi alti scriitori universali!

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

martie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X