);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Civilizatia Analfabetismului de Mihai Nadin

Publicat

pe

Civilizatia analfabetismului, de Mihai Nadin

Lansare de carte: Civilizatia Analfabetismului de Mihai Nadin

Comunicat de presa

   In perioada 3 – 11 februarie 2016 vor avea loc o serie de evenimente de lansare a volumului Civilizatia Analfabetismului de Mihai Nadin, aparut la Editura Spandugino.

  • Miercuri, 3 februarie 2016, ora 14:00, in Amfiteatrul Spiru Haret al Facultatii de Matematica (Bucuresti). Prezinta cartea alaturi de autor Academicianul Solomon Marcus.
  • Joi, 4 februarie 2016, ora 19:00, la Club A, Mihai Nadin este invitatul Profesorului Ion-Bogdan Lefter la Cafeneaua critica.
  • Luni, 8 februarie 2016, ora 14:00, la Libraria St. O. Iosif (Brasov). Prezinta cartea alaturi de autor Academicianul Liviu Sofonea si Conf. Univ. Dr. Gheorghe Onut de la Facultatea de Sociologie, Universitatea Transilvania Brasov.
  • Luni, 8 februarie 2016, ora 17:00, Biblioteca judeteana Gheorghe Baritiu, Sala de Lectura – Conferinta Mihai Nadin – Civilizatia analfabetismului.
  • Miercuri, 10 februarie 2016, ora 12:00, Universitatea Nationala de Arte – Conferinta Mihai Nadin – Civilizatia analfabetismului.
  • Joi, 11 februarie 2016, ora 13:30, la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (Bucuresti), Sala Dimitrie Gusti. Conferinta si lansare de carte Mihai Nadin – Civilizatia analfabetismului. Prezinta cartea alaturi de autor Academicianul Solomon Marcus si Prof. Univ. Dr. Marian Preda de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti

   In centrul cartii Civilizatia Analfabetismului stau fenomenele legate de tranzitia de la o civilizatie dominata de alfabetizare la una caracterizata de o varietate de mijloace de expresie si comunicare. Caderea regimurilor totalitare, dificultatile structurale actuale ale Uniunii Europene, povara aparatului birocratic statal, efortul mondial de retehnologizare si economia globala reprezinta o parte a tabloului mai amplu al unui progres necesar.

   Lumea noastra nu mai este lumea a doua culturi – stiinta si discipline umaniste – pe care o analiza C.P. Snow. Este o lume a unei dinamici fara precedent pana acum in istorie. In aceasta lume, numeroase alfabetizari noi, supuse uzurii morale ca orice altceva in epoca noastra, depasesc necesitatea si posibilitatea unei alfabetizari atotcuprinzatoare. Ele asigura interactiunii umane mijloacele adecvate atingerii a probabil celor mai radicale forme de individualism, ca si mijloacele cele mai uluitoare de interconditionare sociala.

   Progresul stiintific si inovatia tehnologica il preocupa pe Mihai Nadin din perspectiva influentei pe care acestea o au asupra existentei si creativitatii umane. Civilizatia Analfabetismului reprezinta dovada acestei afirmatii.

______________________________________________________________________________________

   Mihai Nadin, nascut in data de 2 februarie 1938 la Brasov, a absolvit Facultatea de Electronica la Universitatea Politehnica din Bucuresti si Facultatea de Filozofie la Universitatea Bucuresti, unde si-a luat si doctoratul in Estetica. Experimentele sale in domeniul graficii de calculator (pionierat in acest domeniu incepand cu 1964-1965)  i-au adus recunoasterea pentru contributii la o noua estetica. A dobandit un titlu post-doctoral (Logica, Filosofie si Teoria stiintei) la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen si unul la Johns Hopkins University, in circuite neurale. Educatia sa este interdisciplinara ca si intreaga activitate de cercetare pe care o sustine. Cercetarea acopera domeniul electronicii, esteticii, semioticii, interactiunii om-calculator (HCI), computational design, al societatii post-industriale si al sistemelor de anticipare. Are la activ peste 200 de publicatii pe aceste teme, si peste 23 de carti. A tinut, si continua sa tina, conferinte in lumea intreaga. Mihai Nadin a intemeiat computational design ca disciplina, si a co-intemeiat studiul modern al sistemelor de anticipare. In 1994 a infiintat primul Institut de Cercetare a Sistemelor de Anticipare – antE. In 2004 institutul a fost invitat sa devina parte a sistemului de cercetare stiintiifica din cadrul Universitatii Texas din Dallas.

   A predat la Universitatea Stanford, la Universitatea California-Berkeley si la Universitatea din Bremen; este Distins Fellow al Institutului de Studii Avansate Hanse Wissenschaftskolleg (Delmenhorst, Germania), unde coordoneaza o retea internatională de oameni de stiinta preocupati de domeniul anticipatiei. Din 2004, este Ashbel Smith Professor la Universitatea Texas din Dallas. In cariera sa universitara a avut peste 12.000 de studenti si peste 500 de doctoranzi. Multi dintre ei sunt activi in universitati si firme bine cunoscute in intreaga lume.

   Seneludens—unul dintre proiectele sale majore—a vizat mentinerea capacitatii de anticipare a indivizilor varstnici (dar nu numai) prin interactiunea in medii interactive virtuale. Domeniul sau actual de cercetare continua sa fie sistemele de anticipare, in mod special conceperea unor forme computationale noi care integreaza substratul fizic si procesele ce definesc viata.

Discutii pe Facebook
books-express.ro
1 comentariu

1 comentariu

  1. Pingback: Analfabetism cu programare | Gradina de hartie

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Opera Nationala Bucuresti prezinta premiera spectacolului SPARGATORUL DE NUCI

Publicat

pe

balet ONB Spargatorul de nuci premiera Raftul cu idei eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 10 noiembrie, duminica, 11 noiembrie si miercuri, 14 noiembrie, începând cu ora 18:30 premiera spectacolului de balet Spargatorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia lui Oleg Danovski, adaptarea regizorala si coregrafica poarta semnatura lui Oleg Danovski Jr., scenografia a fost realizata de catre Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Coregraful Oleg Danovski Jr., despre spectacolul Spargatorul de nuci de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Spargatorul de nuci prezinta o poveste între realitate si visul Clarei în noaptea de Craciun, un balet plin de magie, culoare, fascinatie, dinamism si, totodata, cel mai asteptat  spectacol de balet din preajma sarbatorilor de iarna. Ma bucur foarte mult ca în an centenar am reusit sa colaborez cu Opera Nationala Bucuresti, oferind din tot sufletul acest minunat spectacol, care, din pacate, lipsea din repertoriu de mai multi ani.

   Am descoperit aici balerini si maestri talentati, profesionisti si dedicati, asa cum este necesar sa avem pe prima scena a tarii. Timpul a fost scurt, dar am reusit împreuna în doar doua luni sa realizam un spectacol pe care cu siguranta publicul îl asteapta cu nerabdare si entuziasm.

   Invit cu drag publicul Operei Nationale Bucuresti sa descopere tarâmurile magiei, sa traiasca povestea alaturi de personaje si sa fie martori ai acestui balet feeric, original montat de Oleg Danovski .”

   Ceaikovski a început lucrul asupra creatiei sale, Spargatorul de nuci, în luna ianuarie a anului 1892, iar în martie lucrarea a fost terminata, dând dovada de o ireala forta inspirationala ce a creat o capodopera, în care muzica si dansul se împletesc într-o perfectiune desavârsita.

   Celebrul balet Spargatorul de nuci a cucerit publicul spectator de toate vârstele chiar de la premiera mondiala de pe scena Teatrului Imperial Mariinski, Sankt Petersburg, ce a avut loc pe 6 decembrie 1892. Piotr Ilici Ceaikovski a devenit astfel compozitorul care a bucurat inimile copiilor de pretutindeni în prag de sarbatoare, oferindu-le cel mai frumos cadou: o poveste de basm cu o traditie lirica ce continua sa anunte si astazi sarbatorile de iarna, cu exaltare si pe partituri fermecatoare.

   Datorita succesului de care s-a bucurat, celebrul balet a fost transpus de-a lungul anilor cu succes  în filme artistice, desene animate sau balet pe gheata, partitura compozitorului rus având la baza basmul omonim semnat de Alexandre Dumas. Povestea de iarna ne aduce în atmosfera de basm în care dansul, emotia si simfonia se întregesc într-un vals de vis.

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Cea mai noua productie a primei scene lirice, – Otello -, se joaca pe 31 octombrie pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Otello Opera eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 31 octombrie, începând cu ora 18:30 cea mai noua productie a stagiunii, Otello de Giuseppe Verdi. Regia artistica, decorul si luminile poarta semnatura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat – invitat. Maestru de cor, Daniel Jinga. Asistent de costume este Ricardo Coelho, iar asistent de regie Alex Nagy.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o împletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, Otello s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile  tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

   Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Eu fac o cercetare minimalista scenografica, în sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se înalte în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara o poveste. Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele… Spre exemplu, raul si binele se confruntaîn aceasta opera între Desdemona si Iago, de acord ? Otello este o victima, o victima a raului; chiar si Desdemona este o victima a raului,dar confruntarea dintre binesi rau este reprezentata de Iago-Desdemona. În aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti.”

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Spectacolul coupé de dans contemporan Tango. Radio and Juliet, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

ango. Romeo & Juliet Raftul cu idei balet cultura

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 28 octombrie 2018, începând cu ora 18:30 Tango. Radio and Juliet spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug.

   Tango. Radio and Juliet este un spectacol ce uneste doua coregrafii create de Edward Clug – artist de origine româna recunoscut pe plan international – în care se regasesc elemente de teatru si dans contemporan si fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla si pâna la Goran Bregovic si Radiohead.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur / Opera Nationala Bucuresti)

   Ambele lucrari ale coregrafului reprezinta un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Miscarile dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încarcate de forta, atât în „Tango”, cât si în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumuta pasi de tango argentinian, iar în „Romeo si Juliet” miscari contemporane, rapide, uneori asemanatoare cu figuri breakdance.

   Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, si opusul povestii eternilor îndragostiti (Romeo si Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit,  în spectacolul Tango. Radio and Juliet pentru a da viata celor mai puternice si contradictorii stari: pasiune, iubire, deziluzie, singuratate. Spectacolul se adreseaza în mare parte publicului tânar, dar si spectatorilor dorinic sa încerce o experienta speciala, o noua formula de dans contemporan.

   Edward Clug, despre spectacolul coupé de dans contemporan ce se va desfasura joi, 8 martie 2018,  pe scena Operei Nationale Bucuresti :„Tango si Radio and Juliet sunt spectacole care au lasat o amprenta în viata mea si mi-au marcat adânc drumul si evolutia mea ca artist. Tango este primul meu spectacol, pe care l-am realizat la o vârsta relativ frageda, la numai 23 ani. Acest lucru se reflecta în spectacol, printr-o comunicare directa, sincera, fara compromisuri conceptuale. Este un spectacol care pe undeva ma intimideaza prin puterea lui emotionala si îl retraiesc, nu usor, ca pe o oglinda a acelei tinereti.”

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

noiembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X