);
COnecteaza-te cu noi

Carte

Cele cinci limbaje ale iubirii, de Gary Chapman

Publicat

pe

Cele cinci limbaje ale iubirii

Recenzie carte: Cele cinci limbaje ale iubirii, de Gary Chapman

   Mai mult sau mai puțin o carte motivațională, dar cu siguranță una de dezvoltare personală (și interumană), Cele cinci limbaje ale iubirii mi-a atras atenția pentru că a fost scrisă pe baza unor argumente logice și simple.

   Dacă este urmărită cu atenție, cartea invită la introspecție și la o analiză detaliată a vieții personale, dar și a comportamentului celor din jur. Gary Chapman își fundamentează lucrarea pe baza a numeroase studii, dar, cel mai important, pe baza experiențelor multor cupluri care au ales să îi împărtășească poveștile lor și pe care le-a consiliat de-a lungul timpului.

   Autorul începe prin a evidenția rolul primordial al iubirii în viețile noastre, dar știm cu toții că, pe cât de ,,universal” este termenul, pe atât de complexe sunt manifestările de iubire, care diferă de la o persoană la alta. Pentru ca iubirea împărtășită să fie, într-adevăr, înălțătoare, este nevoie de o anumită compatibilitate emoțională între parteneri, compatibilitate ce se poate traduce prin înțelegerea limbajului de iubire preferat de celălalt.

   Pe lângă relațiile de cuplu (căsnicii, mai exact, pentru că autorul se raportează mai ales la viața de cuplu de după căsătorie, când entuziasmul primar se transformă), limbajele iubirii prezentate în carte sunt valabile și pentru relațiile dintre părinți și copii, dar ne ajută, în același timp, să îi înțelegem mai bine și pe cei apropiați, cu care ne dorim să avem relații armonioase.

   Teoria lui Chapman privind relațiile pornește de la diferența dintre a fi îndrăgostit și a iubi cu adevărat pe cineva; el definește starea inițială de ,,îndrăgostire” drept o senzație de entuziasm, în timpul căreia cei doi parteneri nu reușesc să vadă defectele celuilalt, perioada aceasta fiind diferită ca timp de la un caz la altul. Ulterior acestei faze, îndrăgostiții trec la nivelul următor, cel al iubirii mature și profunde, al iubirii reale, bazată pe adevărul din spatele imaginii inițiale a partenerului. Tocmai aici începe testul, conform teoriei lui Chapman; în momentul în care partenerii ajung în această etapă, este posibil ca relația lor să cunoască o perioadă de declin, din cauza faptului că cei doi nu sunt familiarizați cu limbajul de iubire al partenerului.

   Cartea prezintă cinci limbaje esențiale, fiecare limbaj fiind constituit din mai multe subcategorii: cuvinte de încurajare, timp de calitate, servicii, cadouri sau afecțiune fizică.

   Chapman arată că fiecărui om îi este atribuit un limbaj de iubire primar, independent de voința lui, cu care se naște și care îi este, așadar, intrinsec. Se întâmplă însă de multe ori ca oamenii să nu fie conștienți de acest lucru și să nu poată comunica partenerului care sunt nevoile sale reale în relația respectivă. Limbajul de iubire primar poate fi observat încă din copilărie și tot în copilărie acesta este dezvoltat sau, dimpotrivă, inhibat. Consecințele manifestării limbajului primar de iubire în copilărie se vor face resimțite în viața de adult, iar cei care au fost privați de ceea ce aveau nevoie tind să întâmpine mai multe probleme în înțelegerea și exprimarea propriilor emoții, dar și în comunicarea propriilor nevoi, pe care nu le pot conștieniza cu ușurință.

   Revenind la relațiile de cuplu, Chapman arată că atunci când partenerii descoperă care este limbajul primar de iubire al celuilalt, îi pot oferi acestuia ceea ce are nevoie din punct de vedere emoțional pentru a se simți iubit și pentru ca relația să rămână armonioasă. Atunci când individul nu se simte iubit în modul care este esențial pentru el și pe care îl înțelege cel mai bine ca fiind reprezenant al iubirii celuilalt, devine frustrat, nemulțumit, lipsit de implicare și dezamăgit. Totul se poate traduce printr-o neînțelegere, întrucât vorbim despre necunoașterea nevoilor emoționale primordiale ale celui de lângă noi. Pentru a ne asigura că cei din jur știu că îi iubim, este nevoie să le vorbim pe limba lor, deci să le arătăm prin faptele care pentru ei înseamnă iubire, nu în cele pe care le considerăm noi dovezi, pentru că, de multe ori, limbajul nostru primar nu este și limbajul primar al celuilalt.

   Cartea lui Chapman nu necesită un efort intelectual prea mare, este ușor de citit și ușor de înțeles, pentru că se bazează foarte mult pe exemple concrete, pe poveștile unor oameni care au reușit să își îmbunătățească relațiile, urmând teoria acestuia. Totuși, pentru ca ideile lui Chapman să fie aplicate în viața reală a cititorului, este imperios necesar ca acesta din urmă să recurgă la o introspecție, pentru a-și determina propriul limbaj de iubire, dar și la o analiză amănunțită asupra comportamentului celor din jur, pentru a determina și limbajele lor; totodată, este foarte important să îi asculte și să îi înțeleagă, pentru a ști la ce acțiuni să se raporteze atunci când doresc să își exprime sentimentele de iubire sau apreciere față de ei.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

Ador cartile, cafeaua, soarele, scriu pentru a ma regasi si pentru a intelege lumea mai bine, fac tot posibilul sa traiesc in prezent si sa ma bucur de oamenii dragi de langa mine.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Carte

INGERI RATACITI de Marius Albert Negut

Publicat

pe

recenzie de carte ingeri rataciti marius albert negut raftul cu idei

   Cartile lui Marius Albert Negut sunt mereu surprinzatoare. Fiecare pagina dezvaluie o noua experienta, un alt drum decat cel pe care erai convins ca ai plecat.

   In cazul romanului INGERI RATACITI citim o cronica al unor timpuri involburate si instabile, care partial isi dezvaluie acum consecintele.

   Ce imi place la scrierile lui Marius Albert Negut este ca in cadrul aceleiasi naratiuni schimba registrul si ba citesti un Bildungsroman (pana la urma urmarim niste personaje in devenirea lor – Gargamel, Ursu), ba o cronica istorica – evenimente de la revolutia din 1989 sau mineriade – ba un roman politist, asa cum este partea de final a romanului.

   Gliseaza cu maiestrie si in cel mai natural mod si cu planurile temporale –  1976, apoi 1995 – chiar impartite pe ore, ceea ce involuntar atrage atentia asupra evenimentelor. Si totul se impleteste firesc in mai multe fire narative care alcatuiesc o realitate dura si necrutatoare.

   E lumea de la marginea societatii cea pe care ne-o infatiseaza Marius Albert Negut, lumea subteranelor metroului, lumea aurolacilor si a celor pripasiti pe strazi.

recenzie carte Ingeri rataciti Marius Albert Negut   Sunt parti ale romanului care sunt de-a dreptul terifiante – orfelinatul in care este aruncat Radu  – sunt fraze care aproape dor atunci cand le citesti, scrise cu intensitate si fara mila, “Manolache scoase o sticla din fiset si isi turna atent in causul palmei. Ii puse lui Radu continutul, pe pielea plina de rani si incepu sa frece violent, hahaind incantate. Asa numita lotiune, era gazul pe care il tineau pentru paduchiosi.”

   Marius Albert Negut ne-a obsnuit deja cu abilitatea magica de a folosi limbajul argotic, care acum este parte integranta a cronicii si a prezentarii personajelor.

   Nici nu stii pentru cine compasiunea e mai mare – pentru Mihaita, zis Gargamel – copil al strazii, trecut prin suferinte greu de imaginat, pentru Radu Ursu, caruia destinul ii joaca festa dupa festa – cei apropiati il cred mort iar iubita lui Ana, se arunca in apele Dambovitei de pe podul Izvor – ca o alta Ofelie, Lia – hartuita de un tata vitreg , Iordache,  a,junsa si ea pe strazi.

   Acest Iordache este un personaj emblematic pentru realitatea romaneasca de dupa  Revolutie – securist de frunte, ajuns mare revolutionar si apoi senator, care se ocupa cu traficul de copii si organe. Ceea ce este dureros insa adevarat, este puterea pe care a avut-o si a pastrat-o fosta Securitate, si pe care acum o exercita in slujba unui rau suprem subjugat banului.

   Nu doar personajele sunt partea grea a romanului ci si atmosfera descrisa – catacombele metroului te duc cu gandul la catacombele Parisului, iar cei care au trait momentele din decembrie 1989 aproape le retraiesc cu toata teama si speranta de atunci, insa, surprizantor si cu umor “Poate ca soldatii, ei au tras in aer, dar daca revolutionarii au tras aerul acela in piept?” .Maiastra utilizare a sensurilor verbului “a trage” ne arata cat de sensibil este autorul la valentele limbii romane.

   Tehnica folosita  este cea a unei naratiuni  gen papusa Matrioska – intr-un cadru general  – strada Veseliei  sau subteranele metroului, apar alte naratiuni – povestile de viata spuse de Radu Ursu si Lia si descrierea momentelor din decembrie 1989.

   Partea de final este aducatoare de suspans maxim – Marius Albert Negut stie cum sa construiasca  naratiunea in asa fel incat sa pastreze aproape cititorul iar finalul vine ca o eliberare, ca o apa linistita care acopera tot raul si lasa sa pluteasca doar binele.

   “Cuvintele vindeca! Nu as fi crezut niciodata, dar asa este!Cuvintele elibereaza sufletul din temnita pe care, acesta, singur, speriat si-a construit-o, incercand naiv sa se protejeze de raul ce vrea sa ii franga aripile.”

   Asa reuseste autorul sa ne convinga de speranta pe care trebuie sa o avem ca orice inger ratacit isi gaseste drumul.

Romanul INGERI RATACITI este o experienta nu doar de lectura ,dar si de viata pe care m-as bucura sa stiu ca o va parcurge multa lume, mai ales avand in vedere vremurile pe care le traim!

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Carte

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile

Publicat

pe

Cele mai frumoase scrisori de dragoste

     Din dorinta de a descoperi tainele unei lumi demult uitate am dat intamplator peste o carte ce poarta numele de “50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”, realizata de David H. Lowenherz.

Scrisori de dragoste    Cu un oarecare scepticism am strabatut adevarate destainuri ale lui Mozart, Michelangelo, Balzac, Beethoven, Kafka, Hemingway si multi altii, toate adunate intr-un volum de exceptie.

    Fiecare manuscris purta cu el la acea vreme trairi si sentimente dintre cele mai felurite: dor, disperare, pierdere, amaraciune, respect, prietenie, recunostinta, gelozie sau poate chiar fericire si indoiala.

Scrisori de dragoste   Cei care isi puneau gandurile in scris reuseau sa inteleaga ca“ existau momente cand nimic nu vorbea mai tare ca un cuvant mut, scris pe o bucata de hartie”, de la oameni simpli, poeti, carturari, filozofi, toti isi exprimau trairile in aceeasi maniera, fie ea mai ordonata, fie insotita de pete de  cerneala, cuvinte sterse si urme de cafea.

 Epistolele surprind dragostea intr-o forma proprie si individuala, de la o dragoste tandra, ca cea dintre W.A.Mozart si Constanze Mozart, la una pasionala: Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”  sau poate chiar una  interzisa ca cea dintre Henric al VII-lea si Anne Boleyn.

   Maniera scrierilor te ajuta sa-ti conturezi in timp si spatiu o imagine a celui care urma sa expedieze scrisoarea, intensitatea cuvintelor si dorinta nestavilita de a primi un raspuns, unul care sa inlature distanta si dorul, il fac pe cititor sa traiasca emotia fiecarui cuvant.

    Intr-o lume in care predomina tumultul, aceste epistole opresc timpul in loc si sugereaza necontenit ca trairile, sentimentele si momentele cu adevarat importante cer timp si rabdare. In arta epistolara acestea se masoara in idei, transcrieri si raspunsuri mult asteptate.

Scrisori de dragoste

 Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”

         Al tau pentru totdeauna

         A mea pentru totdeauna

               A noastra pentru totdeauna

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Carte

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi? Inocenta pacatului, de Marius Albert Negut.

Publicat

pe

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi?

   Cartea lui MARIUS ALBERT NEGUT – INOCENTA PACATULUI deschide aceasta intrebare provocatoare.

   Nu m-am gandit pana acum ce poate iesi, peste timp, din GROAPA lui Eugen Barbu.

   Am aflat acum – a iesit un alt scriitor, crud si dureros de veridic – Marius Albert Negut cu al sau roman Inocenta Pacatului.

   Parca citeam o continuare  a romanului scris de Eugen Barbu. Sunt lecturi incomode care ridica probleme de toate felurile si care te scot din starea de confort.

   Eugen Barbu la vremea lui ne aducea im prim plan o lume despre care toti stiam ca exista, dar cu totii o ignoram si la fel face si Marius Albert Negut.

recenzie Inocenta pacatului website cultural   Cutaridei ii ia locul parcul Humulesti, intamplarile sunt la fel de violente si tin de o lume aparte – a consumatorilor de droguri si a tiganilor, a fricii de Securitate, urat mirositoare si intinzandu-se ca lepra si a unei povesti romantice de dragoste dintre profesorul Mihai Carp si sotia sa.

   Ne sunt prezentate simboluri iconice  ale unor lumi paralele, pe langa care trecem si ne facem ca nu o vedem. Consumatorul de droguri – Amalia, copilul de tigani dornic sa isi depaseasca conditia – Peti si profesorul – Mihai Carp, securistul – maiorul Datcu.

   Cartea e o lectura de suspans,  te tine cu sufletul la gura pana la final, inocenta pacatului este umbra intregii naratiuni.

   Se dezvaluie asa cum nu te astepti, inceputul te duce cu gandul catre alte pacate, al carnii , al betiei, hotiei, insa sensul e mult mai profund.

   Mihai Carp pacatuieste printr-un denunt fals. Tatal Amaliei, alcoolic, pacatuieste violandu-si propria fiica. Peti, copilul de tigan fugit din satra in lume, pacatuieste prin hotie. Maiorul  Datcu este reprezentantul fricii – securistul care o ancheteaza pe mama profesorului si apoi chiar pe el.

   Umbra pacatului se intinde si te face sa te intrebi – care din ele e cel innocent?

   Parcurgem un traseu intre lumi paralele, una este povestea profesorului Mihai Carp, alta este povestea Amaliei sau a lui Peti. Planurile temporale gliseaza si ele  intre timpul dictaturii comuniste si anii de schimbare care au urmat.

   Autorul foloseste cu maiestrie si limbajul argotic si in acest fel autenticitatea este garantata, insa nu uita sa explice in notele de subsol si cuvinte care folosite in epoca dictaturii comuniste aveau un sens aparte – RIC – de exemplu.

   La fel procedeaza si in capitolele care descriu lumea consumatorilor de droguri, o lume tulbure si haotica in care Amalia pluteste catre neant.

   Intr-un cuvant, romanul INOCENTA PACATULUI este o lectura complexa si o naratiune scrisa cu un simt al cuvantului si atmosferei deosebit.

   Iar intrebarea ramane provocarea lumii in care traim – vulturi sau viermi – finalul e deschis pentru fiecare si speranta inca exista.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

noiembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X