Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

acces liber la lucrarile stiintifice 2020

UE anunta ca in 2020, toate lucrarile stiintifice din Europa vor fi accesibile gratuit

  La sfarsitul lunii mai, unii dintre cei mai proeminenti lideri europeni au anuntat o initiativa al carei scop este ca toate lucrarile stiintifice din Europa sa devina gratuite si accesibile tuturor. Termenul limita pe care l-au anuntat este anul 2020.

   Aceasta initiativa ar avea un impact legal numai asupra cercetarilor finantate public sau din fonduri public-private, ceea ce reprezinta o vasta portiune de lucrari stiintifice produse anual; totusi, scopul initiativei este de a face disponibila gratuit intreaga arie stiintifica, nu numai anumite segmente. La baza stau trei principii: „impartasirea cunostintelor liber”, „acces deschis” si „reutilizarea datelor de cercetare”.

   Initiativa ar diminua practicile des intalnite de eliberare a rapoartelor stiintifice sub embargo (o metoda care permite jurnalelor stiintifice sa favorizeze anumiti comunicatori stiintifici si membri ai mass-media, in detrimentul altora).

   In cele din urma, aceasta decizie este rezultatul unei intalniri a Consiliului Concurentei european, consiliu ce include ministere ale stiintei, ale inovatiei, comertului si industriei. Statele membre ale Uniunii Europene au cazut de acord in privinta valorii si a gradului de implicare necesar pentru finalizarea cu succes a proiectului de acces liber.

   Daca termenul limita al anului 2020 este respectat, ar insemna ca milioane de oameni, literalmente, ar avea acces gratuit la cunostintele si informatiile produse de experti in fizica, astronomie, matematica, inginerie, biologie s.a.m.d. Initiativa ar face stiinta accesibila catre indivizi la un nivel la care generatiile anterioare ar fi putut doar visa.

   Carlos Moedas, comisarul european pentru stiinta, cercetare si inovare, numeste initiativa drept o miscare „care schimba viata”. Insa, la fel ca toate marile revolutii, țelul initiativei va fi dificil de realizat si va necesita o intensa supraveghere si planificare.

   In prezent, Consiliul European a oferit informatii insuficiente despre cum se vor face tarile europene tranzitia completa catre acest acces liber si despre cum vor ajunge sa respecte deadline-ul anului 2020, care e la mai putin de 4 ani distanta, insa nu trebuie sa fie surprinzator, deoarece anuntul a fost facut cu nici doua saptamani in urma.

   Sarcina este una monumentala. De dragul exemplului, mentionam Olanda, una dintre tarile din Europa care pledeaza vehement pentru accesul liber la infromatii. Pana recent, termenul limita oficial pe care olandezii si l-au impus pentru accesul nemarginit si gratuit la lucrarile stiintifice olandeze a fost plasat pentru 2024.

   Asadar, anuntul facut arata amploarea acestei miscari de a asigura acces liber la cunostinte stiintifice. Asa cum am mentionat, guvernul olandez – care in prezent detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, este un sustinator hotarat al accesului liber la informatii stiintifice in Europa.

   Termenul anului 2020 este recunoscut chiar de Consiliul European ca fiind unul foarte dificil de realizat, deoarece dezideratul nu reprezinta o lege, ci o orientare politica pentru cele 28 de guverne membre care au ajuns la un consens, insa deschiderea aratata de liderii europeni si de marile organizatii stiintifice reflecta sansele foarte ridicate de succes ale initiativei.

   Deloc fara legatura, va invitam sa urmariti si acest mic video despre razboiul impotriva stiintei.

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register