Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Premiul Haruki Murakami

Premiul Haruki Murakami

   Haruki Murakami nu a luat premiul Nobel pentru literatura. Ar fi frumos, totusi, sa avem un premiu, numit Haruki Murakami, pentru ceva dincolo de literatura. Pentru bucuria de a scrie povesti transpusa fara rest in bucuria de a le citi.

 ”Nu am avut niciodata ambitia de a fi scriitor, am avut doar o puternica dorinta de a scrie un roman”, povesteste Murakami in ”Autportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga”. Asa au aparut printre altele, spre incântarea cititorilor sai, ”La capatul lumii si în Tara Aspra a Minunilor”, ”In cautarea oii fantastice”, ”Cronica pasarii-arc”, ”Kafka la malul marii”, ”IQ84”.

   Cititorii lui Murakami sunt precum clientii barului lui de jazz din Tokio. Fericiti sa se intoarca. Pentru ca el isi intretine cititorii asa cum isi trata clientii fideli. Fara aroganta. Straduindu-se sa le vorbeasca in ”cuvinte usor de inteles si metafore bune”, asa cum nu se dadea in laturi sa le prepare cocteiluri sau sandvisuri in spatele tejghelei.  Avand mereu in gand ca acel unu din zece care revine, sa o faca pentru ca ii place cu adevarat sa fie acolo, in lumea lui Haruki.

Haruki Murakami

Sursa foto: artfuse.com

   E usor sa te tot intorci in lumea romanelor lui, e o lume plina de farmec. In afara de ”Padurea norvegiana”, singurul lui roman realist, cartile lui Haruki Murakami sunt atinse de vraja suprarealismului. Pentru Gellu Naum suprarealismul nu era un gen de literatura, ci un mod de viata. Nici la Murakami nu simti ca evadezi in fantezie. Vezi pur si simplu viata prin ochii cuiva pentru care fantasticul are un miez tare, real.

   Prin personajele romanelor lui Murakami ajungem in acel loc tainic al vietii noastre de unde suntem priviti cu drag.  Ne reamintim ce profunzime poate avea viata când omul isi descopera si dezvaluie acel miez real, arhetipal.

   In povestile sale, marturiseste Murakami, protagonistul este mereu un geaman al sau de care a fost despartit la nastere. In finalul romanului  ”Dans dans dans”, el se intreaba : ”O sa reusesc sa aleg cuvintele potrivite? Mesajul meu o sa vibreze in aerul realitatii?”. Dupa toate semnele, mesajul vibreaza fantastic de bine.

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Ma pasioneaza filmele si tot ce tine de cinematografie. Daca mi-ar sta in putere, as interzice dublajul in televiziunile din toata lumea si remake-urile americane dupa filmele straine. Imi place sa am pe-aproape copaci, sa-mi aleg carti in bibliotecile publice, sa vad oameni care nu se cunosc zambindu-si pe strada.

Post a Comment

You don't have permission to register