Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Oras antic egiptean vechi de 1200 de ani, descoperit in Mediterana

Oras antic egiptean vechi de 1200 de ani, descoperit in Mediterana

  Un oras antic egiptean, vechi de 1200 de ani, a fost descoperit in Marea Mediterana, ingropat sub tone de nisip, pietre si noroi.

   Numit initial ‘Heracleion’ de catre greci si ‘Thonis’ de catre egiptenii antici, existenta acestui oras antic egiptean a fost confirmata in anul 2000, cand Dr. Frank Goddio (un arheolog marin) a facut una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului 21.

   Impreuna cu echipa sa de la Institutul European de Arheologie Subacvatica, arheologul a dezgropat orasul pierdut la 10 metri adancime in Marea Mediterana, in zona golfului Aboukir, Alexandia. In ultimii 13 ani, echipa a depus continuu eforturi pentru a excava zona si a aduce la suprafata fragmente de istorie de mult uitata, de pe fundul marii.

   Pe masura ce fragmente si elemente sunt aduse la suprafata, echipa de arheologi a reusit sa creeze un model virtual in care sa arate cum ar fi putut arata orasul acum un mileniu. Presupunerea majoritara este ca Thonis/Heracleion era de fapt un port, datorita locatiei sale – punctul de intrare al comerciantilor maritimi ai timpului. Obiectele descoperite in timpul excavatiilor aduc argumente in favoarea acestei teorii: monede de aur, dale de piatra inscriptionate, greutati pentru cantare – toate sugereaza un oras plin de energie, comert si tranzactii. De-a lungul celor 13 ani de cercetare asupra sitului arheologic, au fost aduse la suprafata artefacte importante, printre care sculpturi inalte de 15 metri, presupuse a fi fost pozitionate in templul principal al orasului. Printre altele, a fost descoperit un numar uimitor de 64 de epave navale.

   Insa, desi un mare mister a fost rezolvat, un altul inca persista: Cum a ajuns acest oras in adancurile Marii Mediterane? Ce i-a provocat scufundarea? S-a prabusit ca urmare a alunecarilor de teren? A fost un dezastru natural de vina? Echipa lui Goddio a investit nenumarate ore pentru a pune cap la cap dovezile in incercarea de a gasi un raspuns.

   Teoria lor? Piatra grea folosita in construirea cladirilor orasului ar fi putut cu usurinta sa provoace scufundarea orasului in solul argilos si moale pe care s-au ridicat fundatiile. O alta teorie ia in calcul un eventual cutremur, insa in aceasta ultima teorie, structurile ce s-ar fi daramat nu ar fi avut aceeasi pozitionare ordonata pe platoul subacvatic.

   Dar, cutremur sau nu, eroare de proiectare sau inundatie, cert este ca 1200 de ani mai tarziu, orasul a descoperit lumina zilei, inca o data.

oras antic egiptean

oras antic egiptean

oras antic egiptean

oras antic egiptean

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register