Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Jocuri cu Eternitatea - Oferta Diavolului

Jocuri cu Eternitatea – Oferta Diavolului

  Domnisoara C. moare si ajunge in Iad, unde diavolul ii propune un joc al sansei. Daca il va juca astazi, are 1/2 sanse de a castiga; daca il joaca maine, sansele vor fi 2/3; si tot asa. Daca va castiga, poate sa mearga in Rai, insa daca pierde, domnisoara trebuie sa ramana in Iad pentru eternitate. Cand ar trebui domnisoara C. sa joace?

   Raspunsul nu e clar. Daca asteapta un an intreg, probabilitatea ei de a castiga se va imbunatati cu aproximativ 0.997268. In acel punct, daca mai asteapta o zi in plus, sansele se vor imbunatati cu doar aproximativ 0.000007. Insa in premiu sta fericirea infinita, iar 0.000007 multiplicat la o infinitate este infinit. Si ziua aditionala cheltuita in asteptare va contine (prezumtiv), doar o doza finita de chinuri. Asadar, pare ca beneficiul asteptat si prelungirea cat mai mult a asteptarii pentru imbunatatirea sanselor de castig va cantari mereu mai mult decat costurile.

   “Aceasta logica poate sugera ca Domnisoara C. ar trebui sa astepte o eternitate, insa e clar ca o asemenea strategie ar fi transforma-o in perdant”, a scris Edward J. Gracely, atunci cand a propus aceasta ghicitoare in lucrarea Analysis, in 1988. “De ce sa stea pentru totdeauna intr-un loc pentru a-si creste sansele de a-l parasi? Asadar, intrebarea ramane: Ce-ar trebui Domnisoara C. sa faca?”

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register