Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Codul Morse prin clipire. Salvarea unui prizonier de razboi.

  Jeremiah Denton, un pilot cu grad de comandant al Marinei americane in timpul razboiului din Vietnam, decolase cu bombariderul sau de pe portavionul USS Independence, cand a fost doborat de vietnamezi, pe 18 iulie 1965. La momentul prabusirii, Denton conducea un atac impotriva unei instalatii militare in Vietnamul de Nord.

Capturat de vietnamezi, Denton a ramas prizonier de razboi in Hanoi timp de 7 ani si 7 luni, cu lungi perioade petrecute in izolare. El, impreuna cu alti zece prizonieri de razboi, au fost incarcerati intr-o inchisoare speciala pe care prozonierii de razboi americani au supranumit-o Alcatraz. Denton a ocupat celula cu numarul 10.

Dupa aproximativ 10 luni de la capturarea sa, Denton a fost folosit pentru o campanie de propaganda a Vietnamului de Nord. Pe 2 mai 1966, un jurnalist japonez l-a intervievat pentru o transmisie televizata.

Desi temnicerii sai i-au dat instructiuni clare lui Denton asupra a ceea ce avea sa raspunda intrebarilor jurnalistului, cu raspunsuri regizate, Jeremiah si-a urmat ambitia si si-a exprimat propriile ganduri, chiar daca stia ca va fi torturat dupa aceasta. Comandantul a declarat ca-si sustine guvernul in orice actiuni pe care acesta le intreprinde.

Denton si-a folosit ochii pentru a comunica prin codul Morse ceea ce nu putea niciodata sa spuna cu vocea. In clipul mai jos il puteti observa pe acesta cum „compune” din puncte si linii intr-un mesaj cuvantul TORTURE. (puncte=DI, linii=DAH)

DAH DAH-DAH-DAH DI-DAH-DI DAH DIT-DI-DAH DI
 

Mesajul in cod Morse transmis de Denton prin clipiri a constituit prima confirmare pe care au avut-o liderii militari ai Statelor Unite ca prizonierii americani de razboi sunt torturati de catre nord-vietnamezi.

Arhivele Nationale ale Statelor Unite, care acum detin si inregistrarea originala a interviului, au pus la dispozitie o transcriere a doua segmente cheie (aratate in clip):

Intrebat despre cum este tratat, Denton raspunde (contrar infaftisarii slabite si chinuite):
„Primesc mancare si imbracaminte adecvata si ingrijire medicala atunci cand o solicit.”

Intrebat despre viziunea sa asupra actiunilor intreprinse de guvernul Statelor Unite, acesta spune:

„Nu stiu ce se intampla, insa oricare ar fi pozitia guvernului meu, o sustin in totalitate. Oricare ar fi pozitia guvernului meu, cred in ea – da, domnule. Sunt un membru al acelui guvern si este de datoria mea sa il sprijin si o voi face atata timp cat voi trai.”

Promovat de catre Marina in timpul captivitatii sale, Denton a fost eliberat de vietnamezi in 12 februarie 1973. Acesta a publicat lucrarea „Cand iadul s-a aflat in pauza” [When Hell Was in Session], despre viata sa ca prizonier de razboi.

Dupa ce s-a pensionat din viata militara, Denton a intrat in politica. A fost ales senator al statului Alabama si a servit fotoliului intre 1981 si 1987. Amiralul Denton a murit pe 28 martie 2014, la varsta de 89 de ani.

Folosirea sfidatoare a lui Denton a codului Morse pentru a comunica adevarul despre tratamentul prizonierilor de razboi in Vietnam este un exemplu pentru cum o persoana poate rezista celor mai mari incercari, in cele mai grele conditii.

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register