Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Beethoven - artisti cu dizabilitati

Artisti cu dizabilitati. Dincolo de limitarile fizice

  Am crede ca singura limita cu adevarat importanta care i-ar impiedica pe artisti sa faca performanta ar fi o dizabilitate. Cu toate acestea, unii dintre cei mai apreciati oameni din lumea artei au reusit sa depaseasca barierele impuse de propriul corp si sa dea dovada de maiestrie in domeniul lor de activitate.

Beethoven

 

artisti cu dizabilitati - Beethoven

Beethoven | sursa foto: en.wikipedia.org

 

   In jurul varstei de 26 de ani, Beethoven a inceput sa isi piarda auzul. El suferea de tinitus, un zgomot descris ca un bazait, care il impiedica sa perceapa sunetele cu acuratete. Cu timpul, conditia lui s-a agravat, iar in 1824, la sfarsitul premierei Simfoniei a IX-a, Beethoven a trebuit sa fie intors pentru a vedea aplauzele tumultoase din public. Aceasta dizabilitate nu l-a impiedicat sa ramana in istorie drept unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor.

Django Reinhart

 

Django Reinhardt - artisti cu dizabilitati

Django Reinhardt | sursa foto: en.wikipedia.org

 

   Django Reinhart, chitarist de exceptie, a reusit sa ofere un nou suflu muzicii jazz. Talentul sau nu a fost tinut in loc nici de lipsa unei educatii formale consistente, nici de accidentul care l-a lasat cu doua degete partial paralizate.  Dizabilitatea sa l-a indemnat sa gaseasca noi tehnici pentru a compensa lipsa degetelor. Aceste tehnici creative au ajuns sa faca parte din repertoriul de chitara al muzicii jazz si sa fie utilizate de artisti din lumea intreaga.

Stevie Wonder

 

Stevie Wonder - artisti cu dizabilitati

Stevie Wonder | sursa foto: en.wikipedia.org

 

   Stevie Wonder, unul dintre cei mai apreciati cantareti si compozitori, s-a nascut orb. La doar 11 ani, el a semnat primul contract cu casa de discuri. “This boy is a wonder”, spunea despre el producatorul Mickey Stevson, ce i-a dat, in acest fel, si numele de scena. Dizabilitatea nu l-a impiedicat pe artist sa inregisteze peste 30 de hituri, printre care se numara celebrele single-uri “I just called to say I love you” sau “Superstition”.

Frida Kahlo

 

Frida Kahlo - artisti cu dizabilitati

Frida Kahlo (autoportret) | sursa foto: en.wikipedia.org

 

   Frida Kahlo, pictorita mexicana, a fost victima unui grav accident de troleibuz, in urma caruia a suferit multiple fracturi. Medicii i-au montat o armatura metalica, ce a impiedicat-o sa mai aiba copii. Durerile intese care au insotit-o toata viata i-au influentat puternic operele. Suferinta fizica, izolarea se reflecta in autoportretele sale de o simbolistica aparte. Frida Kahlo s-a remarcat prin incapatanarea de supravietuire prin intermediul artei.

Sudha Chandran

 

Sudha Chandran - artisti cu dizabilitati

Sudha Chandran | sursa foto: en.wikipedia.org

 

   Cunoscuta mai ales in spatiul indian, de unde provine, Sudha Chandran este o dansatoare ce a reusit sa faca performanta in ciuda faptului ca are un picior artificial. Sudha a suferit un accident in urma caruia medicii i-au amputat piciorul drept. Dansatoarea a primit mai multe premii si invitatii de a da reprezentatii in mai multe tari ale lumii.

Tu ce artisti cu dizabilitati cunosti?

Discutii pe Facebook
nemira.ro

Iubesc teatrul, cartea, filosofia, oamenii, locurile si lucrurile frumoase. Cred in cunoastere si activitate, ca modalitati de a pune lumea in miscare.

Post a Comment

You don't have permission to register