Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Louis Wain Arta uluitoare a unui iubitor de pisici schizofrenic

Arta uluitoare a unui iubitor de pisici schizofrenic

  Foarte probabil sa fi auzit de Louis Wain, un fanatic iubitor de pisici, sot iubitor si suferind de schizofrenie. Insa aceasta este o povestedespre multe cozi… Citeste, deci, despre arta uluitoare a unui iubitor de pisici schizofrenic.

   Louis Wain a aflat ca sotia sa murea incet din cauza cancerului la san. In incercarea sa de a pune un zambet pe chipul ei si pentru a-i usura zilele ramase, intristatul sot desena in fiecare zi pisica din gospodarie – pe Peter. In era Victoriana, de atunci, pisicile nu „faceau parte din familie” si nici nu erau rasfatate; serveau unui singur scop, acela de a prinde soareci, si atat.

   Exceptie facea, insa, caminul familiei Wain.

   De-a lungul anilor, Louis a inceput sa experimenteze in crearea portretelor sale, conferindu-i motanului Peter calitatile unei vieti de om. Unele inlustratii infatiseaza felina preferata a familiei Wain la pescuit, fumand, cantand muzica si chiar tinand o petrecere cu ceai!

iubitor de pisici schizofrenic

Sursa foto: www.sobadsogood.com

   Lucrarile sale au devenit rapid foarte populare in Anglia victoriana, din motivul simplu ca nimeni nu avusese cu adevarat un interes real fata de pisicile din gospodarie, daramite sa se gandeasca la ele intr-un mod asa excentric. Prin postere, ilustrate postale si sute de carti pentru copii, lucrarile sale au inceput sa fie admirate si apreciate.

   A facut din pisica animalul lui. A inventat un stil al pisicii, o societate a pisicilor, o intreaga lume a pisicilor. Pisicile englezesti care nu arata si nu traiesc precum pisicile lui Louis Wain sunt rusinate cu ele insele.” H. G. Wells

   Din pacate, insa, timpul n-a vrut sa fie indurator cu Louis. Nu numai ca acesta si-a pierdut iubita sotie, ci si-a pierdut intreaga avere din cauza unor investitii proaste in afaceri fara succes. Cum varsta incepea sa-si puna amprenta pe viata lui, stabilitatea mintala a lui Louis a inceput sa se degradeze rapid si acesta a inceput din ce in ce mai des sa nu mai faca distinctia intre realitate si fantezie. Regretabil, in 1924, surorile sale au decis sa-l interneze la Spitalul de Boli Mintale din Springfield, pentru ca nu mai puteau gestiona si rezista comportamentului violent al lui Louis si izbucnirilor sale excentrice.

   Viata lui Louis devenise un calvar, in conditiile unui om sarac, intr-o perioada istorica dificila, intr-un azil fara reguli…

   Din fericire, faimosul H.G. Wells si prim-ministrul Marii Britanii de-atunci, Ramsey MacDonald, ambii prieteni si suporteri ai artistului, s-au asigurat ca acesta sa fie mutat intr-o institutie sanitara mai adecvata – una care sa aiba si pisici in preajma.

   Multe voci afirma ca schizofrenia lui Wain a fost precipitata de toxoplasmoza, o infectie parazitica ce poate fi contactata de la pisici. Insa aceasta teorie nu a fost niciodata confirmata ferm, nici pana acum, in ciuda cercetarilor continue in aceasta arie.

   Pana si in ultimii ani ai vietii sale – cand ghearele bolii au inceput sa-i stranguleze mintea – Louis a continuat sa picteze si sa deseneze. Totusi, ilustratiile sale excentrice si odata celebrate, s-au metamorfozat in entitati abstracte si intunecate – infinit mai complexe si intense. O reflexie asupra naturii bolii sale si efectul ei puternic asupra starii mintale a artistului.

   Astazi, operele lui Louis Wain reprezinta simbolul calatoriei unui om de la o viata fericita, catre un capitol final la fel de opus si de confuz ca si lucrarile sale de sfarsit.

arta uluitoare a unui iubitor de pisici schizofrenic

Sursa foto: www.sobadsogood.com

Referinte: [1],[2]

Discutii pe Facebook

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register