Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

trezitul cu noaptea-n cap

Trezitul cu noaptea-n cap

   “Cine se scoala de dimineata, departe ajunge” – zice un proverb menit sa-ti strice ziua.

trezitul cu noaptea-n cap   Zau?! Iar daca ala de s-a sculat de dimineata mai baga si-n viteza a cincea, pana la pranz e terminat. Abia se mai taraie de oboseala.

   Din experienta mea, pot spune ca de fiecare data cand ma trezesc dimineata ajung fix pana la serviciu, bosumflata. Niciodata mai departe de atat.

   Un proverb care si-a pierdut intelesul intr-o lume in care orice banca, firma, magazin sau cafenea se deschide cel devreme la ora 9. Nici prin casa nu poti sa dai cu aspiratorul, ca-ti sar vecinii din patul lor in capul tau – programul de zgomot e clar stabilit prin lege!

   Te scoli cu noaptea-n cap ca sa faci ce? Orice activitate poate fi facuta aproape oricand, pe parcursul zilei. La orice ora te-ai trezi. Cu doua exceptii justificate: recoltarea sangelui si munca in schimburi. Nu-i de inteles nici inceperea cursurilor scolare de la ora 8. De ce atata graba?! Oricum ajung toti la bacalaureat. Iar jumatate il pica.

trezitul cu noaptea-n cap

sursa foto: unitisubtricolor.blogspot.com

   In Romania mai exista o institutie la care trebuie sa te prezinti cu noaptea-n cap, ba chiar in zilele de weekend. Biserica. Am aflat cu uimire (de fapt, informatia asta m-a blocat!) ca pentru “citirea” pomenilor, populatia facatoare de coliva se prezinta cu ea intr-un cos special, pe la 5 dimineata. Ca sa apuce loc. In picioare! Pe jos stau cosurile purtatoare de colaci, lumanari, pilafuri si alte acareturi ce tin de festinul celor de dincolo. Chiar daca preotul vine la ora 8, lumea se ingramadeste trei ore in asteptarea lui. Si oricat de mare ar fi biserica, de ingramadeala nu scapi. De ce? Degeaba! Ca asa “se face”! Nimeni nu are o explicatie logica, dar la ce logica sa te astepti cand ai ochii lipiti de somn si gandul la acatiste? Ciudat este ca bisericile sunt deschise tot restul zilei. Si sunt goale.

   Trezitul cu noaptea-n cap, sau zicala, ar avea un sens pentru lucratorii agricoli. Sa nu-i bata radiatiile solare cand lucreaza parcela. Dar cati lucratori agricoli mai sunt azi? Mai putini decat bisericosii.

   Au existat vremuri (sumbre) cand absolut toate activitatile lucrative incepeau intre 6:30 si 7:30, cu trezirea poporului, de la sugar la pensionar, pe la inumana ora 5-6 dimineata. Cui a folosit? Ca prea departe nu s-a ajuns…

   Ar putea exista voci ale specialistilor care sa spuna ca intelectul nostru functioneaza mai bine dimineata decat in restul zilei. Si totusi, cunosc multe personae care pana la pranz abia-si amintesc cum le cheama. Iar la 2 noaptea scriu poezii sau dezleaga enigme.

   Si-apoi, cele mai placute activitati se petrec seara spre noapte. Spectacole, filme, tv, concerte, intalniri, petreceri – la care te poti relaxa fara spaima ca-ti suna cocosul la rasarit.

   Si toate reprezinta motive intemeiate sa nu te trezeasca nimeni cu noaptea-n cap. Ca tot acolo ajungi. Daca tii drumul drept…

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

?n loc sa stau la cratita, buchisesc literatura, absorb filme, schingiuiesc sudoku si detest televiziunea. ?ntre o omleta si un sandvis, scriu. Pentru ca n-am talent de scriitor, scriu despre ce-au scris altii, cu talent. Si dupa ce-mi obosesc capul, trec la picioare: dansez salsa.

Post a Comment

You don't have permission to register