Bai Fang Li – altruismul unui Om

0
561
Bai fang li

   Bai Fang Li a donat, multi ani din viata sa, bani pentru elevii si studentii nevoiasi dintr-o regiune a Chinei. Ce-i asa de extraordinar in asta? Pai, pentru inceput, nu vorbim de un milionar, ci de un “sofer” de pedicab. Pedicab-ul este o tricicleta folosita ca mijloc de transport in unele zone din Asia de Sud. Bai Fang Li a donat 350, 000 de yuani (aproximativ $60,000 USD) pentru a ajuta peste 300 de elevi saraci sa-si continue studiile. In 2005, eroul nostru a murit, la venerabila varsta de 93 de ani.

Bai fang li

   Timp de aproape 20 de ani, Bai Fang Li a pedalat zi de zi ca sa economiseasca bani pentru donatia sa. Devotamentul sau pentru aceasta cauza nobila a inceput in 1987. cand avea 74 de ani si se pregatea sa iasa la pensie si sa-si ia “la revedere” de la slujba sa istovitoare. Insa la intoarcerea in orasul natal, Bai a observat un grup de copii ce munceau in camp.

   Fiica batranului, Bai Jinfeng, isi aminteste: “A intrebat de ce copiii nu se duc la scoala si muncesc in camp, iar o ruda de-a noastra i-a raspuns ca acei copii erau prea saraci pentru a-si permite sa se duca la scoala. Tatal meu a devenit ingrijorat si a decis sa doneze 5,000 de yuani catre scolile din orasul nostru. Insa aceia erau toti banii lui.”

   Insa Bai Fang Li a decis sa se intoarca la munca. Toate castigurile sale mergeau acum sa sprijine elevii nevoiasi. Fii si fiicele sale au incercat sa-l convinga sa se razgandeasca si sa-si vada linistit de batranete, sa se relaxeze, insa Fang Li a fost surd la vorbele lor.

   Bai Jinfeng isi mai aminteste ca: “In perioada aceea, pleca la rasarit si nu se intorcea decat seara tarziu. Castiga intre 20 si 30 de yuani pe zi. Cand ajungea acasa, punea toti banutii intr-un loc special, cu grija”

Bai Fang Li a regretat toata viata sa ca nu a avut scoala. Asa ca a sperat ca viitoarele generatii sa-si poata schimba destinul prin educatie.

bai fang li

   Mai tarziu, pentru a-si mari eforturile in sprijinirea elevilor nevoiasi, Bai  Fang Li s-a mutat intr-o baraca, langa gara Tianjin. Astepta potentiali clienti 24 de ore pe zi, manca simplu si putin si purta haine la mana a doua, de pe unde gasea. La varsta de 82 de ani, spre surpriza copiilor sai, Fang Li a luat o noua decizie: A pornit un fond de investitii pentru educatie, cu ajutorul unui imprumut bancar. In acelasi timp, viata sa ca “taximetrist” a continuat.

   Xu Xiuxiang, unul dintre angajatii Fondului pentru Sprijin in Educatie, a declarat: “[Fang Li] nu a uitat niciodata cand trebuiau dati banii catre scoli si adesea ne urgenta sa-i donam castigurile sale cat mai repede. De fiecare data cand dadea banii se citea pe fata sa o imensa bucurie si spunea ca <<si-a indeplinit misiunea inca o data>>”.

   In 2001, Fang Li si-a condus pedicab-ul la scoala YaoHua din Tianjin, pentru a aduce ultima sa contributie in bani. La aproape 90 de ani, le-a spus elevilor ca nu mai poate sa munceasca. Toti elevii si profesorii au fost miscati pana la lacrimi. La plecare, Bai Fang Li a spus: “Sper ca elevii de aici sa invete bine, sa se angajeze in slujbe bune si apoi sa aduca contributii in dezvoltarea tarii noastre.”

   O lunga calatorie de ajutor si sprijin pentru studenti ce a durat douazeci de ani… In 2005, Fang Li a fost diagnosticat cu cancer la plamani in faza terminala. Desi nu a pastrat nimic din castigurile sale pentru el, Bai Hang Li a fost un om bogat in altruism si spirit uman. Un Om.

Discutii pe Facebook
Libris.ro

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.