);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Artistul care și-a distrus opera în fata a sute de spectatori. Hamid-Nicola Katrib si vernisajul Big Bang

Publicat

pe

Hamid-Nicola Katrib vernisaj Big Bang Raftul cu idei

   Într-o atmosfera flamboianta, la care au participat peste 200 de persoane, artistul român Hamid-Nicola Katrib a distrus una dintre cele mai spectaculoase instalatii de arta contemporana realizate vreodata la noi în tara. „The End”, o instalatie compusa dupa imaginatia lui Hamid, din  188 de obiecte din sticla (pahare, platouri din sticla, vase ceramica), cu o înaltime de 3,5 metri, montata și construita într-un echilibru fragil, dar spectaculos, a fost sparta în mii de cioburi, aseara, în cadrul vernisajului Big Bang, organizat de artist la București.

   Momentul dezvaluirii instalatiei a reprezentat un moment unic, plin de suspans, în care jocurile de lumini, muzica interpretata de trupa Amadeus și elementele de dans contemporan și acrobatie (în coregrafia lui Daniel Dobre, care a gândit un concept special pentru vernisajul „Big Bang”), s-au completat armonios cu statuile vivante, ce au avut rolul de a da un farmec surrealist, de a întregi și de a îmbogati, prin înaltimea și mișcarile lor gratioase, spatiul teatral, în care s-a desfașurat vernisajul,.

Hamid-Nicola Katrib vernisajul Big Bang Raftul cu idei

   Punctul culminant s-a atins în momentul „BIG BANG”, în care invitatii prezenti la vernisaj au fost alarmati de gongul orologiul timpului efemer și au asistat la momentul distrugerii acestei instalatii spectaculoase.

   „Big Bang reprezinta momentul în care tot ce ai facut și ai construit, se darâma. E ca viata: construim straturi, straturi și la un moment dat (nu știm când), disparem și ramâne doar ce am lasat noi în urma. Iar sticla, materialul ales pentru aceasta instalatie, este ca noi; noi suntem ca un vas pe care îl umplem pe parcurs cu informatii, cu experiente, cu trairi, cu sentimente. Îmi place reflexia, culoarea, iluzia pe care ti-o da; mereu vezi obiectele altfel prin sticla în functie de culoarea ei.

   Am ales sa îmi distrug opera pentru ca am vrut sa fiu cel care decide când e momentul sfârșitului, sa pot prezenta povestea de la început pâna la capat. Deasupra instalatiei a culminat acel ceas metalic, auriu, în stil baroc, pentru a sublinia faptul ca noi nu știm niciodata când ne va „suna ceasul”, care va fi acel moment al Big Bang-ului. Iar eu, prin aceasta instalatie, am vrut sa controlez momentul Big Bang-ului, momentul sfârșitului, pentru a asista, împreuna cu cei prezenti la vernisaj, la dizolvarea unui lucru frumos. Noi ne gândim prea putin la momentul asta, deși niciodata nu știm când vine. Iar aseara am fost martorii sfârșitului, fara ca acest fapt sa fie o experienta tragica, ci din contra, o chestiune interesant de urmarit”, explica artistul Hamid Nicola Katrib.

   Gazduit într-un cadru urban, parasit și uitat de timp, vernisajul Big Bang a împartașit publicului una dintre viziunile artistului Hamid Nicola Katrib  asupra artei moderne, care a animat locatia într-o viziune suprarealista plina de emotii. Amprenta artistului s-a reflectat și în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei.

   Întregul eveniment a stat sub semnul unicitatii, pentru ca acest show face parte dintr-un film docu-drama care o are în prim plan pe Victoria Lu, prima și singura femeie curator de arta din China și Fu Shen, un profesor de caligrafie, care a fost prezenta la vernisajul gazduit de Hamid Nicola Katrib. Acest material documentar va fi lansat în întreaga lume, atragând astfel atentia asupra artei și formelor sale unice de exprimare.

   Printre invitati s-au numarat și Malvina Cervenschi, Horia Tecau, Victoria Lu, Julia Shu, Doru Trascau, Lorena Seres, Excelenta Sa Rana Moukaden Ambasadoarea Libanului, Michel de Laufenburg și Serge Ioan Celebidachi.

   Dress-code-ul flamboaiant, muzica și preparatele culinare au oferit un farmec aparte acestui eveniment unic.

Hamid-Nicola Katrib vernisajul Big Bang Raftul cu idei

Hamid-Nicola Katrib vernisaj Big Bang Raftul cu idei

Hamid-Nicola Katrib vernisaj Big Bang Raftul cu idei

Hamid-Nicola Katrib vernisaj Big Bang Raftul cu idei

Despre Hamid-Nicola Katrib

   Hamid Nicola Katrib este unul dintre cei mai apreciati arhitecti tineri din România. Nascut în 1982 la Bacau, și-a petrecut anii formarii în Liban, unde a studiat la Collège Notre-Dame du Balamand, absolvind apoi Facultatea de Arhitectura de interior /Académie Libanaise des Beaux-Arts (ALBA) din Beirut. Și-a definitivat studiile prin masterul în arhitectura de interior, obtinut în 2006 la aceeași Académie Libanaise des Beaux-Arts,  cu distinctia “majeur de promotion”.

   A debutat ca artist în diverse concursuri școlare și în trei expozitii colective la care a participat în perioada 2004-2006 in Beirut. În 2006, a luat parte la un proiect artistic umanitar care a presupus imortalizarea în pictura a ruinelor unui cartier libanez distrus de bombardamente, lucrarile rezultate fiind expuse itinerant în tarile arabe și în America Latina, în scopul strângerii de fonduri pentru reconstructia zonei afectate. Ca arhitect, în timpul șederii sale în Liban, s-a ocupat de mai multe proiecte de amenajare, printre care palate regale sau case de vacanta din Arabia Saudita, Iordania și Qatar.

   Stabilit în România, în 2007, Hamid și-a deschis la scurt timp propriul birou de arhitectura și design de interior, Crea Decoration. Printre proiectele acestuia s-au numarat rebranding-uri ale unor marci, apartamente de lux, cazinouri, pensiuni și case de vacanta, amenajari de restaurante sau magazine.

   Proiectele realizate de Hamid Nicola Katrib au fost publicate în cele mai importante reviste de specialitate și i-au adus premiul întâi la Insign Awards în doi ani consecutivi – 2013 și 2014. Prezenta în cadrul emisiunii “România, te iubesc!” și nominalizarea în topul Forbes al tinerilor de succes mai tineri de 30 de ani îl transforma pe artist într-un model profesional.

   De-a lungul anilor, deși proiectele de design interior i-au ocupat o mare parte din activitate, Hamid nu și-a neglijat pasiunea pentru pictura, pe care a prezentat-o publicului în expozitia L’univers efemere de la galeria Galateca, dar si în Moods, de la Penthouse Gallery, și Efemere, de laIconic Food Wine and Design, în 2012 respectiv în 2014.

Hamid-Nicola Katrib vernisajul Bg Bang Raftul cu ideiMai multe detalii: https://hamid-nicola-katrib.ro/

Despre curator: Adrian Buga

   Adrian Buga, nascut pe 22 mai 1978, este istoric, critic de arta și consilier al Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I al României. De asemenea este expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictura româneasca sec. XX, Colectia Regala de Arta și Obiecte de cult iudaic. Iar din anul 2008 a pus bazele unei societati de consultanta pe probleme de arta ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing.

Fotografii de Cosmin Stanciu

Momentul distrugerii instalatiei Big Bang:

 

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Spectacolul O scrisoare pierduta revine pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

O scrisoare pierduta Caragiale opera Raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 22 iunie, ora 18:30 O scrisoare pierduta opera în doua acte de Dan Dediu. Regia poarta semnatura lui Stefan Neagrau, scenografia a fost realizata de catre Viorica Petrovici, iar lighting design-ul de Cornel Dume. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera O scrisoare pierduta de Dan Dediu a avut premiera absoluta la Opera Nationala Bucuresti în anul 2012 si este o transpunere în genul teatrului liric a celebrei piese omonime de I.L. Caragiale. Compusa cu mijloace moderne, cu un libret adaptat care nu afecteaza actiunea si limbajul specific dramaturgului, opera reda intentiile din comedia lui Caragiale.

   Compozitorul Dan Dediu despre spectacolul O scrisoare pierduta de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Mi-a luat mult timp sa reusesc conectarea la lumea lui Caragiale. Dupa primirea libretului de la Stefan Neagrau a durat cam un an pâna ce am reusit sa gasesc stecherul potrivit care sa intre în priza atât de speciala a „scrisorii pierdute”.

   Declicul s-a întâmplat în cel mai prozaic mod: eram pierdut în traficul bucurestean si ascultam Radio România Muzical, care transmitea aranjamente dupa tango-uri de Gardel si Piazzolla. Atunci am exclamat: asta e Tipatescu! Restul a venit aproape de la sine: Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor si inflexiunilor melodice balcanice; Catavencu, versatil si alunecos într-un  registru ce trece de la hora lunga si romanta la habanera si french can-can; Farfuridi, cu dublura sa în palimpsest Brânzovenescu, pendulând între bossa nova si pesrev turcesc;

   Cetateanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldovenesti; Pristanda, fante de cartier cu naduf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretentii si reusita de simfonie; Multimea – o oaste de zevzeci chiuind si chefuind de zor. Si, bineînteles, Zoe: platosa mândra de bolero, ascunzând însa o oaza de omenesc, de iubire si suferinta sub chipul unui vals trist.”

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Lacul Lebedelor, cel mai apreciat balet al tuturor timpurilor pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Lacul Lebedelor balet Raftul cu idei ONB Ceaikovski

Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 20 iunie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Lacul Lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia si coregrafia poarta semnatura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizata de catre Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de catre Camilla Piccioni.

Coregraful Gheorghe Iancu, despre spectacolul de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Am crescut si am visat cu Lacul lebedelor. Nu stiu ce ma fascina… poate maiestria coregrafului Oleg Danovski, dansatorii sau toate împreuna.

   Cred ca traditia atrage foarte tare publicul fiindca ce am ales sa mentin din versiunea clasica este capodopera, deci nemuritoare. Am considerat ca este foarte bine sa plasez spectacolul în epoca în care a trait Ceaikovski. Este o epoca foarte eleganta, dupa parerea mea. Am fost foarte interesat de istoria ultimului tar rus si am gasit ca este o legatura foarte buna din punct de vedere muzical.

   Putem sa-i spunem balet neoclasic, dar are si zone moderne. Niciodata nu am dorit sa pun o stampila stilistica. Pentru mine stilul trebuie sa fie subjugat ideii. Ideea primeaza. Stilul se definitiveaza din mers.

   Erotismul este ceva ce îmi apartine. Este greu sa vorbesti despre sine, dar întotdeauna senzualitatea si erotismul au facut parte din expresia mea artistica, ca om si ca dansator, si au un mare impact în viata mea, în tot ce am facut, însa cu precadere în teatru.”

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Frumoasa din Padurea Adormita, spectacol de balet pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Frumoasa din Padurea Adormita Ceaikovski balet Raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 16 iunie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Frumoasa din Padurea Adormita de Piotr Ilici Ceaikovski.

   Regia si coregrafia poarta semnatura lui Vasily Medvedev si Stanislav Fečo, decorul, costumele si light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Coregrafii Vasily Medvedev si Stanislav Fečo promit publicului o experienta unica precum însisi declara: „Este o onoare sa montam spectacolul Frumoasa din Padurea Adormita alaturi de corpul de balet al Operei Nationale Bucuresti, un tribut adus marelui coregraf Marius Petipa cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nasterea artistului.

   Geniul muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski reda cu finete celebrul basm bazat pe contrastele dintre bine si rau. Dupa traversarea a trei secole, acest spectacol de balet înca stârneste curiozitatea audientei de toate vârstele.

   Întrucât am crescut cu acest titlu legendar si am evoluat într-un numar considerabil de productii ale spectacolului Frumoasa din Padurea Adormita, am încercat sa conservam cele mai semnificative traditii din patrimoniul baletului clasic si, alaturi de un scenariu inedit si costume de poveste, sa oferim o emotie de neuitat audientei.”

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

iunie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

09mai(mai 9)17:30:s30iun(iun 30)17:30:sMemory Clouds.Galeria Anca Poterasu, Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti Organizator: Institutul Francez din Bucuresti Tip eveniment cultural 2:Expozitie,Vernisaj Etichete eveniment culturalDecebal Scriba,expozitie,Institutul Francez din Bucuresti,Memory Clouds,vernisaj

Facebook

Trending

X