);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Artistul care și-a distrus opera în fata a sute de spectatori. Hamid-Nicola Katrib si vernisajul Big Bang

Publicat

pe

Hamid-Nicola Katrib vernisaj Big Bang Raftul cu idei

   Într-o atmosfera flamboianta, la care au participat peste 200 de persoane, artistul român Hamid-Nicola Katrib a distrus una dintre cele mai spectaculoase instalatii de arta contemporana realizate vreodata la noi în tara. „The End”, o instalatie compusa dupa imaginatia lui Hamid, din  188 de obiecte din sticla (pahare, platouri din sticla, vase ceramica), cu o înaltime de 3,5 metri, montata și construita într-un echilibru fragil, dar spectaculos, a fost sparta în mii de cioburi, aseara, în cadrul vernisajului Big Bang, organizat de artist la București.

   Momentul dezvaluirii instalatiei a reprezentat un moment unic, plin de suspans, în care jocurile de lumini, muzica interpretata de trupa Amadeus și elementele de dans contemporan și acrobatie (în coregrafia lui Daniel Dobre, care a gândit un concept special pentru vernisajul „Big Bang”), s-au completat armonios cu statuile vivante, ce au avut rolul de a da un farmec surrealist, de a întregi și de a îmbogati, prin înaltimea și mișcarile lor gratioase, spatiul teatral, în care s-a desfașurat vernisajul,.

Hamid-Nicola Katrib vernisajul Big Bang Raftul cu idei

   Punctul culminant s-a atins în momentul „BIG BANG”, în care invitatii prezenti la vernisaj au fost alarmati de gongul orologiul timpului efemer și au asistat la momentul distrugerii acestei instalatii spectaculoase.

   „Big Bang reprezinta momentul în care tot ce ai facut și ai construit, se darâma. E ca viata: construim straturi, straturi și la un moment dat (nu știm când), disparem și ramâne doar ce am lasat noi în urma. Iar sticla, materialul ales pentru aceasta instalatie, este ca noi; noi suntem ca un vas pe care îl umplem pe parcurs cu informatii, cu experiente, cu trairi, cu sentimente. Îmi place reflexia, culoarea, iluzia pe care ti-o da; mereu vezi obiectele altfel prin sticla în functie de culoarea ei.

   Am ales sa îmi distrug opera pentru ca am vrut sa fiu cel care decide când e momentul sfârșitului, sa pot prezenta povestea de la început pâna la capat. Deasupra instalatiei a culminat acel ceas metalic, auriu, în stil baroc, pentru a sublinia faptul ca noi nu știm niciodata când ne va „suna ceasul”, care va fi acel moment al Big Bang-ului. Iar eu, prin aceasta instalatie, am vrut sa controlez momentul Big Bang-ului, momentul sfârșitului, pentru a asista, împreuna cu cei prezenti la vernisaj, la dizolvarea unui lucru frumos. Noi ne gândim prea putin la momentul asta, deși niciodata nu știm când vine. Iar aseara am fost martorii sfârșitului, fara ca acest fapt sa fie o experienta tragica, ci din contra, o chestiune interesant de urmarit”, explica artistul Hamid Nicola Katrib.

   Gazduit într-un cadru urban, parasit și uitat de timp, vernisajul Big Bang a împartașit publicului una dintre viziunile artistului Hamid Nicola Katrib  asupra artei moderne, care a animat locatia într-o viziune suprarealista plina de emotii. Amprenta artistului s-a reflectat și în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei.

   Întregul eveniment a stat sub semnul unicitatii, pentru ca acest show face parte dintr-un film docu-drama care o are în prim plan pe Victoria Lu, prima și singura femeie curator de arta din China și Fu Shen, un profesor de caligrafie, care a fost prezenta la vernisajul gazduit de Hamid Nicola Katrib. Acest material documentar va fi lansat în întreaga lume, atragând astfel atentia asupra artei și formelor sale unice de exprimare.

   Printre invitati s-au numarat și Malvina Cervenschi, Horia Tecau, Victoria Lu, Julia Shu, Doru Trascau, Lorena Seres, Excelenta Sa Rana Moukaden Ambasadoarea Libanului, Michel de Laufenburg și Serge Ioan Celebidachi.

   Dress-code-ul flamboaiant, muzica și preparatele culinare au oferit un farmec aparte acestui eveniment unic.

Hamid-Nicola Katrib vernisajul Big Bang Raftul cu idei

Hamid-Nicola Katrib vernisaj Big Bang Raftul cu idei

Hamid-Nicola Katrib vernisaj Big Bang Raftul cu idei

Hamid-Nicola Katrib vernisaj Big Bang Raftul cu idei

Despre Hamid-Nicola Katrib

   Hamid Nicola Katrib este unul dintre cei mai apreciati arhitecti tineri din România. Nascut în 1982 la Bacau, și-a petrecut anii formarii în Liban, unde a studiat la Collège Notre-Dame du Balamand, absolvind apoi Facultatea de Arhitectura de interior /Académie Libanaise des Beaux-Arts (ALBA) din Beirut. Și-a definitivat studiile prin masterul în arhitectura de interior, obtinut în 2006 la aceeași Académie Libanaise des Beaux-Arts,  cu distinctia “majeur de promotion”.

   A debutat ca artist în diverse concursuri școlare și în trei expozitii colective la care a participat în perioada 2004-2006 in Beirut. În 2006, a luat parte la un proiect artistic umanitar care a presupus imortalizarea în pictura a ruinelor unui cartier libanez distrus de bombardamente, lucrarile rezultate fiind expuse itinerant în tarile arabe și în America Latina, în scopul strângerii de fonduri pentru reconstructia zonei afectate. Ca arhitect, în timpul șederii sale în Liban, s-a ocupat de mai multe proiecte de amenajare, printre care palate regale sau case de vacanta din Arabia Saudita, Iordania și Qatar.

   Stabilit în România, în 2007, Hamid și-a deschis la scurt timp propriul birou de arhitectura și design de interior, Crea Decoration. Printre proiectele acestuia s-au numarat rebranding-uri ale unor marci, apartamente de lux, cazinouri, pensiuni și case de vacanta, amenajari de restaurante sau magazine.

   Proiectele realizate de Hamid Nicola Katrib au fost publicate în cele mai importante reviste de specialitate și i-au adus premiul întâi la Insign Awards în doi ani consecutivi – 2013 și 2014. Prezenta în cadrul emisiunii “România, te iubesc!” și nominalizarea în topul Forbes al tinerilor de succes mai tineri de 30 de ani îl transforma pe artist într-un model profesional.

   De-a lungul anilor, deși proiectele de design interior i-au ocupat o mare parte din activitate, Hamid nu și-a neglijat pasiunea pentru pictura, pe care a prezentat-o publicului în expozitia L’univers efemere de la galeria Galateca, dar si în Moods, de la Penthouse Gallery, și Efemere, de laIconic Food Wine and Design, în 2012 respectiv în 2014.

Hamid-Nicola Katrib vernisajul Bg Bang Raftul cu ideiMai multe detalii: https://hamid-nicola-katrib.ro/

Despre curator: Adrian Buga

   Adrian Buga, nascut pe 22 mai 1978, este istoric, critic de arta și consilier al Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I al României. De asemenea este expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictura româneasca sec. XX, Colectia Regala de Arta și Obiecte de cult iudaic. Iar din anul 2008 a pus bazele unei societati de consultanta pe probleme de arta ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing.

Fotografii de Cosmin Stanciu

Momentul distrugerii instalatiei Big Bang:

 

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

septembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X