);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Antichitatea clasica: glorie, nostalgie si calatorii la marginea lumii

Publicat

pe

curs despre Antichitate c;asica

   Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri, 7 octombrie, de la ora 19:00, la Cursul Antichitatea clasica: glorie, nostalgie si calatorii la marginea lumii, sustinut de Mario Barangea.

   De ce „marile carti ale Antichitatii”? Pentru ca e vorba, de fapt, despre marile idei ale unei lumi. O lume deloc disparuta, o lume care a format civilizatia noastra. Cautarea, îndrazneala, valoarea viziunii, simtul istoriei (fatidic sau fericit) – atitudini care fac substanta unui curriculum specific noua.

   Ce s-a pierdut si ce s-a câstigat? Cum stim care sunt limitele umanitatii din noi si care sunt lucrurile cu care suntem datori în aceasta lume? Sunt problemele noastre la fel de mari si fericirile noastre la fel de intense?

   Multe întrebari va naste lectura acestor carti si putine raspunsuri. Dar vor fi raspunsuri ferme. :)

   La cele patru întâlniri vom povesti despre:

  1. Iliada – Povestea razboiului aheilor împotriva Ilionului e una dintre capodoperele fara egal ale Antichitatii grecesti. Personajele sunt versiuni ale cutezantei sau perfidiei. Pentru ca am putea vorbi la nesfârsit despre Ahile sau Agamemnon, o sa propun doar câteva teme. Mai precis doua – de la care vom porni spre întelegerea a ceea ce este formativ în Iliada. Aceste teme sunt nostos si kleos: întoarcerea acasa si gloria. E despre virtute, despre curaj, în ambele situatii. Iliada este pedagogie pura, vom întelege mai multe despre natura umana, despre zei si destin, daca vom urmari tribulatiile eroilor din aceasta imensa înclestare.
  2. Odiseea – Dupa caderea Troiei, îl urmam pe Odysseu în ratacirile sale spre Ithaca. Chip de rege, conform lui Homer. Chip de filosof, dupa interpretarile stoice – Odysseu ne vorbeste fara cuvinte despre o nostalgie proprie omului: nostalgia originilor. Ca sa reducem fertil orizontul chestionarii, o sa ma refer la doua episoade: relatia lui Odysseu cu oceanida vrajitoare Circe si nekyia – viziunea necromantica din cântul XI. Si nu vom uita ca zeita protectoare a lui Odysseu este Athena – întelepciunea pusa în contrast cu „mânia” lui Ahile.
  3. Eneida – Poemul de aproape 10.000 de linii istoriseste fuga lui Aeneas din Troia spre peninsula italica unde va deveni, în fantezia marelui Vergiliu, stramosul poporului roman. Nu e vorba doar despre genialitatea autorului Eclogelor si nici despre incantatoria forta a hexametrului dactilic, desi aceste lucruri ar merita o discutie aparte. Ghidându-ma dupa structura poemului, o sa va propun chiar miezul naratiunii: Cartea a VI-a. Coborârea lui Aeneas în Infern, supusa unei analize îngaduitoare cu ajutorul instrumentelor stiintei arhetipurilor, va face subiectul serii noastre.
  4. Ghilgames (sha naqba imuru – ”cel ce a vazut umbrele”) – Un poem ale carui începuturi au un orizont temporal de 4000 de ani. O istorie tragica despre conditia umana, despre cautarea adevaratei naturi a omului, surprinsa, în chipul lui Ghilgamesh, între zei si oameni. Regele cetatii Uruk calatoreste, împreuna cu Enkidu, la Muntele Cedrilor, unde îl ucid pe monstrul Humbaba – acesta calatorie a celor doi prieteni va constitui primul pilon al discursului. Urmeaza partea a doua, în care va propun o alta calatorie: cea a solitarului Ghilgamesh înspre marginile lumii, acasa la Utnapishtim – singurul nemuritor. În fine, cele doua calatorii cu toata urzeala de povesti si simboluri întretesute în poem.

Lector: Mario Barangea.

Data incepere 7 Octombrie 2015; Ora curs 19:00

Numar ateliere 4

Frecventa saptamanal, miercuri (o intalnire dureaza 2h)

Varsta Minima 16 ani

Cost 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari) 180 ron

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

august, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X