);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Antichitatea clasica: glorie, nostalgie si calatorii la marginea lumii

Publicat

pe

curs despre Antichitate c;asica

   Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri, 7 octombrie, de la ora 19:00, la Cursul Antichitatea clasica: glorie, nostalgie si calatorii la marginea lumii, sustinut de Mario Barangea.

   De ce „marile carti ale Antichitatii”? Pentru ca e vorba, de fapt, despre marile idei ale unei lumi. O lume deloc disparuta, o lume care a format civilizatia noastra. Cautarea, îndrazneala, valoarea viziunii, simtul istoriei (fatidic sau fericit) – atitudini care fac substanta unui curriculum specific noua.

   Ce s-a pierdut si ce s-a câstigat? Cum stim care sunt limitele umanitatii din noi si care sunt lucrurile cu care suntem datori în aceasta lume? Sunt problemele noastre la fel de mari si fericirile noastre la fel de intense?

   Multe întrebari va naste lectura acestor carti si putine raspunsuri. Dar vor fi raspunsuri ferme. :)

   La cele patru întâlniri vom povesti despre:

  1. Iliada – Povestea razboiului aheilor împotriva Ilionului e una dintre capodoperele fara egal ale Antichitatii grecesti. Personajele sunt versiuni ale cutezantei sau perfidiei. Pentru ca am putea vorbi la nesfârsit despre Ahile sau Agamemnon, o sa propun doar câteva teme. Mai precis doua – de la care vom porni spre întelegerea a ceea ce este formativ în Iliada. Aceste teme sunt nostos si kleos: întoarcerea acasa si gloria. E despre virtute, despre curaj, în ambele situatii. Iliada este pedagogie pura, vom întelege mai multe despre natura umana, despre zei si destin, daca vom urmari tribulatiile eroilor din aceasta imensa înclestare.
  2. Odiseea – Dupa caderea Troiei, îl urmam pe Odysseu în ratacirile sale spre Ithaca. Chip de rege, conform lui Homer. Chip de filosof, dupa interpretarile stoice – Odysseu ne vorbeste fara cuvinte despre o nostalgie proprie omului: nostalgia originilor. Ca sa reducem fertil orizontul chestionarii, o sa ma refer la doua episoade: relatia lui Odysseu cu oceanida vrajitoare Circe si nekyia – viziunea necromantica din cântul XI. Si nu vom uita ca zeita protectoare a lui Odysseu este Athena – întelepciunea pusa în contrast cu „mânia” lui Ahile.
  3. Eneida – Poemul de aproape 10.000 de linii istoriseste fuga lui Aeneas din Troia spre peninsula italica unde va deveni, în fantezia marelui Vergiliu, stramosul poporului roman. Nu e vorba doar despre genialitatea autorului Eclogelor si nici despre incantatoria forta a hexametrului dactilic, desi aceste lucruri ar merita o discutie aparte. Ghidându-ma dupa structura poemului, o sa va propun chiar miezul naratiunii: Cartea a VI-a. Coborârea lui Aeneas în Infern, supusa unei analize îngaduitoare cu ajutorul instrumentelor stiintei arhetipurilor, va face subiectul serii noastre.
  4. Ghilgames (sha naqba imuru – ”cel ce a vazut umbrele”) – Un poem ale carui începuturi au un orizont temporal de 4000 de ani. O istorie tragica despre conditia umana, despre cautarea adevaratei naturi a omului, surprinsa, în chipul lui Ghilgamesh, între zei si oameni. Regele cetatii Uruk calatoreste, împreuna cu Enkidu, la Muntele Cedrilor, unde îl ucid pe monstrul Humbaba – acesta calatorie a celor doi prieteni va constitui primul pilon al discursului. Urmeaza partea a doua, în care va propun o alta calatorie: cea a solitarului Ghilgamesh înspre marginile lumii, acasa la Utnapishtim – singurul nemuritor. În fine, cele doua calatorii cu toata urzeala de povesti si simboluri întretesute în poem.

Lector: Mario Barangea.

Data incepere 7 Octombrie 2015; Ora curs 19:00

Numar ateliere 4

Frecventa saptamanal, miercuri (o intalnire dureaza 2h)

Varsta Minima 16 ani

Cost 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari) 180 ron

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Discutii pe Facebook
Nemira

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Opera Nationala Bucuresti prezinta premiera spectacolului SPARGATORUL DE NUCI

Publicat

pe

balet ONB Spargatorul de nuci premiera Raftul cu idei eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 10 noiembrie, duminica, 11 noiembrie si miercuri, 14 noiembrie, începând cu ora 18:30 premiera spectacolului de balet Spargatorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia lui Oleg Danovski, adaptarea regizorala si coregrafica poarta semnatura lui Oleg Danovski Jr., scenografia a fost realizata de catre Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Coregraful Oleg Danovski Jr., despre spectacolul Spargatorul de nuci de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Spargatorul de nuci prezinta o poveste între realitate si visul Clarei în noaptea de Craciun, un balet plin de magie, culoare, fascinatie, dinamism si, totodata, cel mai asteptat  spectacol de balet din preajma sarbatorilor de iarna. Ma bucur foarte mult ca în an centenar am reusit sa colaborez cu Opera Nationala Bucuresti, oferind din tot sufletul acest minunat spectacol, care, din pacate, lipsea din repertoriu de mai multi ani.

   Am descoperit aici balerini si maestri talentati, profesionisti si dedicati, asa cum este necesar sa avem pe prima scena a tarii. Timpul a fost scurt, dar am reusit împreuna în doar doua luni sa realizam un spectacol pe care cu siguranta publicul îl asteapta cu nerabdare si entuziasm.

   Invit cu drag publicul Operei Nationale Bucuresti sa descopere tarâmurile magiei, sa traiasca povestea alaturi de personaje si sa fie martori ai acestui balet feeric, original montat de Oleg Danovski .”

   Ceaikovski a început lucrul asupra creatiei sale, Spargatorul de nuci, în luna ianuarie a anului 1892, iar în martie lucrarea a fost terminata, dând dovada de o ireala forta inspirationala ce a creat o capodopera, în care muzica si dansul se împletesc într-o perfectiune desavârsita.

   Celebrul balet Spargatorul de nuci a cucerit publicul spectator de toate vârstele chiar de la premiera mondiala de pe scena Teatrului Imperial Mariinski, Sankt Petersburg, ce a avut loc pe 6 decembrie 1892. Piotr Ilici Ceaikovski a devenit astfel compozitorul care a bucurat inimile copiilor de pretutindeni în prag de sarbatoare, oferindu-le cel mai frumos cadou: o poveste de basm cu o traditie lirica ce continua sa anunte si astazi sarbatorile de iarna, cu exaltare si pe partituri fermecatoare.

   Datorita succesului de care s-a bucurat, celebrul balet a fost transpus de-a lungul anilor cu succes  în filme artistice, desene animate sau balet pe gheata, partitura compozitorului rus având la baza basmul omonim semnat de Alexandre Dumas. Povestea de iarna ne aduce în atmosfera de basm în care dansul, emotia si simfonia se întregesc într-un vals de vis.

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Cea mai noua productie a primei scene lirice, – Otello -, se joaca pe 31 octombrie pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Otello Opera eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 31 octombrie, începând cu ora 18:30 cea mai noua productie a stagiunii, Otello de Giuseppe Verdi. Regia artistica, decorul si luminile poarta semnatura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat – invitat. Maestru de cor, Daniel Jinga. Asistent de costume este Ricardo Coelho, iar asistent de regie Alex Nagy.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o împletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, Otello s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile  tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

   Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Eu fac o cercetare minimalista scenografica, în sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se înalte în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara o poveste. Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele… Spre exemplu, raul si binele se confruntaîn aceasta opera între Desdemona si Iago, de acord ? Otello este o victima, o victima a raului; chiar si Desdemona este o victima a raului,dar confruntarea dintre binesi rau este reprezentata de Iago-Desdemona. În aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti.”

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Spectacolul coupé de dans contemporan Tango. Radio and Juliet, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

ango. Romeo & Juliet Raftul cu idei balet cultura

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 28 octombrie 2018, începând cu ora 18:30 Tango. Radio and Juliet spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug.

   Tango. Radio and Juliet este un spectacol ce uneste doua coregrafii create de Edward Clug – artist de origine româna recunoscut pe plan international – în care se regasesc elemente de teatru si dans contemporan si fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla si pâna la Goran Bregovic si Radiohead.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur / Opera Nationala Bucuresti)

   Ambele lucrari ale coregrafului reprezinta un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Miscarile dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încarcate de forta, atât în „Tango”, cât si în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumuta pasi de tango argentinian, iar în „Romeo si Juliet” miscari contemporane, rapide, uneori asemanatoare cu figuri breakdance.

   Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, si opusul povestii eternilor îndragostiti (Romeo si Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit,  în spectacolul Tango. Radio and Juliet pentru a da viata celor mai puternice si contradictorii stari: pasiune, iubire, deziluzie, singuratate. Spectacolul se adreseaza în mare parte publicului tânar, dar si spectatorilor dorinic sa încerce o experienta speciala, o noua formula de dans contemporan.

   Edward Clug, despre spectacolul coupé de dans contemporan ce se va desfasura joi, 8 martie 2018,  pe scena Operei Nationale Bucuresti :„Tango si Radio and Juliet sunt spectacole care au lasat o amprenta în viata mea si mi-au marcat adânc drumul si evolutia mea ca artist. Tango este primul meu spectacol, pe care l-am realizat la o vârsta relativ frageda, la numai 23 ani. Acest lucru se reflecta în spectacol, printr-o comunicare directa, sincera, fara compromisuri conceptuale. Este un spectacol care pe undeva ma intimideaza prin puterea lui emotionala si îl retraiesc, nu usor, ca pe o oglinda a acelei tinereti.”

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

noiembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X