);
COnecteaza-te cu noi

Recenzii

Aglaja dupa Aglaja Veteranyi, în Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @UnTeatru

Publicat

pe

Doaaaaamnelor si domnilor, bine ati venit la … circ!

   In aceasta seara speciala veti avea ocazia sa vedeti o poveste care va va amuza, va va emotiona si pe care nu o veti mai putea uita!

   In aplauzele dvs, intra in scena, minunata, talentata si frumoasa  A-GLA-JA!

   Alaturi de ea, dovedindu-si talentele vor evolua, membrii familei ei, dar si altii, unul mai diferit ca altul!O lume colorata, o lume de poveste, cu personaje pitoresti.

   Nu, nu am gresit recenzia, si nici locul.

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Marataonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru (Anca Diana Florescu, Adrian Ciobanu si Alina Petrica)

   Odata ce ai intrat la Aglaja dupa Aglaja Veteranyi, uiti de tine si ai ocazia de a vedea circ in teatru! Nu vorbesc din fericire la modul peiorativ ci vorbesc chiar la modul admirativ!

   Spectacolul Aglaja este o adaptare, o dramatizare a doua romane scrise de autoarea cu origini romanesti, Aglaja Veterany: „De ce fierbe copilul în mămăligă” și „Raftul cu ultimele suflări”. Povestea surprinde destinul Aglajei si al membrilor familei ei, pe parcursul a mai multor ani, astfel avem ocazia sa o vedem pe micuta Aglaja (Alina Petrică) de numai cativa ani, la inceputul spectacolului pana in anii fragezi ai tineretii, catre final.

Aglaja - cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru Anca Diana Florescu, Olimpiu Blaj, Adrian Ciobanu si Alina Petrica

   Aglaja este fiica unor artisti de circ, mama, (Anca Diana Florescu, excelenta, senzuala si cu multa forta dramatica) fiind acrobata, supranumita “femeia cu par de otel” si tatal clovn (Adrian Ciobanu, creator al acelei profunzimi a clovnului vesel prin costumatie si pozne, dar  plin de cautari, dureri si tristeti in interiorul omului de sub costum). Cu ei, in caravana circului, care strabate mereu locuri noi, mai calatoreste si sora (sau fratele, un personaj cu identitate sexuala ambigua, arata ca un barbat dar se prezinta si se comporta ca o femeie) mamei Aglajei (Olimpiu Blaj, este extrodinar cum personajul pe care il creeaza nu este deloc vulgar, este cald, sensibila, plin de farmec si de candoare).

   O lume spectaculoasa, dar dura, unde Aglaja invata din anii cei dintai ce inseamna pericolul, apropierea mortii (prin natura numerelor acrobatice sustinute de mama), foamea, fuga dintr-un loc in altul dar si pastrarea viselor importiva obstacolelor.

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru (Anca Diana Florescu, Alina Petrica si Adrian Ciobanu)

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru (Anca Diana Florescu, Alina Petrica si Adrian Ciobanu)

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru (Anca Diana Florescu, Alina Petrica si Adrian Ciobanu)

   Aglaja viseaza sa ajunga un mare star de cinema, sa devina o actrita celebra si sa castige multi bani din rolurile din filme, cu care sa-si ajute familia, sa aiba o viata fericita. In ciuda vietii destul de haotice pe care o duce in sanul familiei ei speciale, este un copil vesel, adorabil, o papusa vie care isi iubeste imens familia. Este in acelasi timp afectata de neintelegerile dintre parintii sai (cele mai dese certuri fiind din cauza cheltuirii banilor putini de catre tata, pe role de pelicula, filmand mereu cu o camera veche, spre fascinatia Aglajei). Sufera foarte mult cand tatal ei le paraseste, plecand pe drumul pe care el incearca sa-si gaseasca rostul, implinirea, dar neasumandu-si nevoile firesti ale copilei, de sprijin, stabilitate si protectie.

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru

   Aglaja trece prin multe momente grele, redate intr-o maniera vizual-artistica de un mare impact, poetic. Spectacolul este plin de dinamism, de muzica, jocuri de lumini si umbre proiectate, de dans, de personaje (matroane/iubiti de-ai “matusii”/ propietare de pension/ spiritul mortii/ functionari bancari, in interpretarile lui Stefan Lupu si ale lui Aron Alexandru Lucian) cu costume grotesti, pitoresti, metafore care sugereaza caracterele lor, dar si modul in care isi pun amprenta asupra Aglajei si cum se descurca in provocarile aparute in relatiile cu aceste personaje.

   Spectacolul mi-a creat deseori impresia unui film vechi proiectat, cu sarituri de perioade de timp, ca si cand rola era rupta si au ramas doar bucatile cu momente importante din firul vietii acestei fete.

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru

   Este un spectacol impresionant, in care nu stii niciodata ce te asteapta, nu-ti revii dintr-un hohot de ras ca dai in plans, nu iti revii bine din surpriza creata de vreun personaj sau moment ca altul vine sa te surprinda si curpinda. Nu exista pauze, este o poveste in continua curgere, in care simti o conexiune si comunicare foarte buna intre membrii echipei, ca intr-o familie, chiar daca familia pe care ei o creeaza in spectacol nu este cea mai fericita. Este insa una autentica si in care, in ciuda neintelegerilor, exista firul rosu al iubirii.

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru

   M-am bucurat de toata experienta spectacolului, de creativitatea fiecarui artist in parte, nu a fost unul care sa nu ma impresioneze, sa nu-i simt daruirea si bucuria de a a fi acolo, le-am aplaudat cu toata inima performanta, munca, le-am multumit pentru energia primita, pentru emotii, pentru tot ceea ce au creat si i-am aplaudat cu toata forta.

   Felicitari intregii echipe, lui Stefan Lupu pentru cum a reusit sa creeze aceasta calatorie in care ne iau cu ei, si felicitari Alinei Petrică pentru castigarea premiului la categoria “cea mai buna actrita” in cadrul Maratonului Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016, dar mai ales pentru cum reuseste sa pastreze aceeasi candoare a acestui personaj in ciuda “trecerii timpului” si a intamplarilor prin care trece Aglaja.

Aglaja cronica de teatru

Aglaja in Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2016 @ UnTeatru

   Mergeti la Centrul Cultural European pentru UNESCO Nicolae Balcescu sa vedeti o poveste deosebita, in care sunt imbinate atent si armonios multe ramuri artistice (dans, fotografie, cinematografie, actorie, scenografie) iar rezulatul este un spectacol care ajunge direct in inima. Si ramane acolo, cerand parca sa-l mai vezi o data, si inca o data…

Mai jos gasiti un trailer Aglaja si pagina oficiala de Facebook a spectacolului:


https://www.facebook.com/Aglaja-1640865866201747/

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Actor visator independent in Bucurestii lui 2016, imi pare foarte bine, bine ne-am gasit! Militez pendru tandrete, armonie si frumos si asta se simte in tot ce sunt, deci si tot ce scriu, cu riscul de a fi siropoasa

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Carte

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi? Inocenta pacatului, de Marius Albert Negut.

Publicat

pe

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi?

   Cartea lui MARIUS ALBERT NEGUT – INOCENTA PACATULUI deschide aceasta intrebare provocatoare.

   Nu m-am gandit pana acum ce poate iesi, peste timp, din GROAPA lui Eugen Barbu.

   Am aflat acum – a iesit un alt scriitor, crud si dureros de veridic – Marius Albert Negut cu al sau roman Inocenta Pacatului.

   Parca citeam o continuare  a romanului scris de Eugen Barbu. Sunt lecturi incomode care ridica probleme de toate felurile si care te scot din starea de confort.

   Eugen Barbu la vremea lui ne aducea im prim plan o lume despre care toti stiam ca exista, dar cu totii o ignoram si la fel face si Marius Albert Negut.

recenzie Inocenta pacatului website cultural   Cutaridei ii ia locul parcul Humulesti, intamplarile sunt la fel de violente si tin de o lume aparte – a consumatorilor de droguri si a tiganilor, a fricii de Securitate, urat mirositoare si intinzandu-se ca lepra si a unei povesti romantice de dragoste dintre profesorul Mihai Carp si sotia sa.

   Ne sunt prezentate simboluri iconice  ale unor lumi paralele, pe langa care trecem si ne facem ca nu o vedem. Consumatorul de droguri – Amalia, copilul de tigani dornic sa isi depaseasca conditia – Peti si profesorul – Mihai Carp, securistul – maiorul Datcu.

   Cartea e o lectura de suspans,  te tine cu sufletul la gura pana la final, inocenta pacatului este umbra intregii naratiuni.

   Se dezvaluie asa cum nu te astepti, inceputul te duce cu gandul catre alte pacate, al carnii , al betiei, hotiei, insa sensul e mult mai profund.

   Mihai Carp pacatuieste printr-un denunt fals. Tatal Amaliei, alcoolic, pacatuieste violandu-si propria fiica. Peti, copilul de tigan fugit din satra in lume, pacatuieste prin hotie. Maiorul  Datcu este reprezentantul fricii – securistul care o ancheteaza pe mama profesorului si apoi chiar pe el.

   Umbra pacatului se intinde si te face sa te intrebi – care din ele e cel innocent?

   Parcurgem un traseu intre lumi paralele, una este povestea profesorului Mihai Carp, alta este povestea Amaliei sau a lui Peti. Planurile temporale gliseaza si ele  intre timpul dictaturii comuniste si anii de schimbare care au urmat.

   Autorul foloseste cu maiestrie si limbajul argotic si in acest fel autenticitatea este garantata, insa nu uita sa explice in notele de subsol si cuvinte care folosite in epoca dictaturii comuniste aveau un sens aparte – RIC – de exemplu.

   La fel procedeaza si in capitolele care descriu lumea consumatorilor de droguri, o lume tulbure si haotica in care Amalia pluteste catre neant.

   Intr-un cuvant, romanul INOCENTA PACATULUI este o lectura complexa si o naratiune scrisa cu un simt al cuvantului si atmosferei deosebit.

   Iar intrebarea ramane provocarea lumii in care traim – vulturi sau viermi – finalul e deschis pentru fiecare si speranta inca exista.

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Carte

De ce capacele de canal sunt rotunde? Sau Jeff Bezos si Epoca Amazon – The Everything store de Brad Stone

Publicat

pe

brad stone recenzie de carte jeff bezos si epoca amazon

   Brad Stone este jurnalist american si senior executive editor la Bloomberg News. Este autorul best-sellerului despre imperiul Amazon – magazinul pentru orice.  Ne deschide o pespectiva catre viata si dezvoltarea  lui Jeff Bezos dar si a site-ului Amazon, cu momente de cumpana si altele de victorie.

   Pentru domeniul e-commerce Jeff Bezos este arhitectul principal care a proiectat si realizat o companie care sa nu fie una  doar comerciala ci si una tehnologica.

   Amazon a fost la inceput un site de unde puteai cumpara carti din orice domeniu , de la aproape toate editurile si din cele mai diversificate genuri. Dar aceasta a fost doar structura de start, viziunea liui Bezos era un magazin de unde sa se poata cumpara orice. Aceasta se intampla intr-un timp in care site-urile erau specizalizate pe o singura categorie de produse sau  cel mult cateva categorii de marfa.

Jeff Bezon si Epoca Amazon Brad Stone recenzie de carte   Bezos si-a urmarit cu meticulozitate scopul si in tot acest timp a avut un singur stapan care i-a dictat miscarile si strategia  – clientul. El a intuit ca “ nu facem bani cand vindem lucruri. Facem bani cand ii ajutam pe client sa ia decizii de cumparare.”

   De aceea a adus diverse inovatii la inceputurile Amazon, pe site existau recenzii la cartile vandute, exista posibilitatea si sa citesti cateva pagini din cartea pe care doreai sa o cumperi, fara nici un fel de costuri suplimentare.

   De ce Amazon? Pentru ca este cel mai mare fluviu de pe Pamant, deci “cea mai mare librarie de pe pamant”. Iar acum in anul 2018 (Amazon a luat fiinta in 1994) vedem ca exact asa este, nu doar pentru carti.

   Bezos a avut in vedere la inceput cinci valori fundamentale care aveau sa fie respectate de toti cei care lucrau pentru Amazon si care apoi au fost dezvoltate in 17 principii fundamentale.

Cele cinci valori erau: obsesia  pentru client, austeritatea, inclinatia pentru actiune, proprietatea, standarde inalte la angajare.

   Clientul era cel care dicta mersul si dezvoltarea companiei, la sedintele pe care le facea Bezos lasa intotdeauna un scaun gol, pentru client.

   Chiar si in momente tensionate pentru companie Bezos ii aducea pe toti la ordine “Dar sa nu va framantati in cee ace priveste concurenta, pentru ca, oricum, nu ne va da nici un ban. Haideti sa ne facem griji in legatura cu clientii nostrii si sa nu ne pierdem concentrarea”

   Cat de auster este Bezos? Angajatii companiei isi plateau locurile de parcare din apropierea sediului companiei, calatoreau la clasa economic, in timpul campaniei pentru Craciun aproape dormeau la seviciu, Bezos nu accepta nici o intarziere in livrari sau amanarea rezolvarii vreunei probleme a  clientilor, mai ales in acea perioada.

   Amazon insa nu este un loc de munca comod pentru angajati, standardele inalte la angajare au fost impuse din primii ani. Intrebarea din titlu a fost pusa unui potential director de marketing pe care Bezos dorea sa il angajeze si care venea de la concurenta.

   “De fiecare data cand angajam pe cineva, respectivul trebuie sa ridice stacheta pentru urmatorii angajati, astfel incat bazinul de talente sa fie permanent alimentat si imbunatatit.

   Iar daca potentialii angajati faceau greseala de a vorbi despre dorinta de a avea un echilibru intre serviciu si viata particulara, Bezos ii respingea.”

   Au fost chiar apropiati  colaboratori , care nu au rezistat la ritmul impus de el, pentru ca actiunea era cuvantul cheie, indiferent de zi a saptamanii sau moment al anului. Bezos considera ca cei care alegeau sa plece nu aveau Amazon-ul in ADN si de aceea era mai bine sa se indrepte catre alte companii.

   Bezos este nemilos atunci cand este vorba de a infrange un competitor sau de a achiztiona o alta companie la pretul pe care il doreste el, si nu la cel cerut, nu se da in laturi de a forta mana celor pe care vrea sa ii cucereasca uneori cu metode nu neaparat corecte, mai degraba opresive.

   Si in cee ace priveste politica companiei fata de plata impozitelor la stat, Amazon nu este tocmai un model, Bezos utilizeaza toate artificiile posibile pentru a evita pe cat posibil asta, sau pentru a minimiza costurile cu impozitele.

   “Amazon e o companie misionara nu una mercenara  Misionarii urmaresc obiective nobile si incearca sa construiasca o lume mai buna. Mercenarii cauta bani si putere si sunt dispusi sa treaca peste  orice le sta in cale.”, spune el.

   Amazon isi permite acum sa fie o companie misionara, se doreste a fi nu doar un magazin unde se vand de toate, dar si un centru de tehnologie care sa dezvolte noi  abordari pentru e-commerce si nu numai.

   Jeff Bezos este un personaj fascinant, o forta care a tras societatea inainte cu sau fara voia ei.

   Un om contradictoriu, impulsiv, de multe ori aproape agresiv, de aceea isi si angajeaza un “consilier in stiinta conducerii”.

   Pe de alta parte, un om care traieste modest, simplu, si capabil de gesturi frumoase pentru cei pe care ii apreciaza.

   “Am realizat ca sunt motivat de oamenii care se bazeaza pe mine.” spune el, iar acum sunt multi oameni care se bazeaza pe el din intreaga lume.

   Intrebarea cu care inchidem aceasta carte este – ce se va intampla cu Amazon dupa disparitia lui Jeff Bezos?

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Carte

Viata la 40 de ani, de Cosmin Neidoni

Publicat

pe

viata la 40 de ani recenzie de carte

   Poate nu intamplator am ajuns sa citesc aceasta carte, Viata la 40 de ani, scrisa de Cosmin Neidoni, intr-o luna in care femeia este sarbatorita.

   Ar putea fi un martisor de purtat in suflet, din care sa mai citesti din cand in cand cate un eseu pentru a-ti reaminti de frumusete, lucruri simple si seninatate.

   Cartea mi-a amintit de un film cu Mel Gibson si Helen Hunt- Ce-si doresc femeile. Avem acum un raspuns narativ al filmului, mai profund si mai intens.

Viata la 40 de ani, Cosmin Neidoni, recenzie de carte   Cosmin Neidoni ghiceste gandurile femeilor ca si cand ar avea un dar deosebit pentru asta, la fel ca eroul filmului, si nu stim daca e o binecuvantare sau un blestem.

   Pentru Cosmin Neidoni pare a fi o poarta facuta din doua canaturi. Asa se deschide cartea sa de eseuri catre cititor.

   Are o organizare aproape geometrica- doi poli verticali- varsta de 40 de ani si femeia si la fel merge pe linii orizontale paralele care duc insa catre acelasi finish.

   Pe orizontala varsta de 40 de ani se bucura de o analiza obiectiva si emotionala in acealasi timp, aflam despre cum se simte un barbat la 40 de ani “mai dumirit”, poate mai intelept dar si cu regret “regretul binelui, uneori nesavarsit, al iubirii, uneori nemarturisite si al timpului irosit, nu odata cu explicatii inutile”.

   Este insa un om care se bucura acum de lucrurile mici, si mai ales simple, care vede dincolo de aparente catre esenta, pentru ca se pare acesta este marele castig al varstei, o oarecare libertate de a te misca in lume, cum spune el, asemeni unui “submersibil”, fara a mai tine cont de lucruri marunte.

   Tot in organizarea orizontala a naratiunii se afla si consideratiile sale despre varsta de 40 de ani a femeii- care “respecta logica oglinzilor cu geometrie variabila”  si ajunge la o concluzie, la 40 de ani femeia are “ceva greu de mimat: luciditatea si calmul cu finetea unei inimi care stie ca a iubi inseamna a darui.”

   Celalalt canat al portii noastre sunt eseurile care au ca tema, motiv si alcatuire: gandurile despre femeie.

   Gasim aici arhetipurile mari feminine- mama si fiica, bunica dar si iubita- obiect magic al indragostirii- stare care are propriul eseu “Cum suntem cand ne indragostim?”- fiindu-i recunoscuta in acest fel magia si gratia.

   Prin crapatura portii deschise in acest fel, cu maiestrie si organizare- vedem un barbat pasionat de liste- nu mai putin de sase- calogul seninatatii, to be list pentru noul an, lista lectiilor varstei de 40 de ani.

   Aceasta prezentare intr-o maniera organizata ne duce cu gandul ca varsta de 40 de ani vine poate si cu un manierism aparte care aduce catre ordine ganduri romantice si orice alte derapaje ale varstei.

   Ceea ce surprinde sunt eseurile despre viata actuala, despre politicieni, despre mediul online si despre viata in Romania- “ Intre mandria si mania de a fi roman”, “Tara asta nu este a voastra!”

   Sunt un intermezzo intre restul eseurilor care deschid alte fire narative, catre alte posibile viitoare carti scrise de Cosmin Neidoni.

   Poarta deschisa- a varstei si a femeii, este calea catre un univers in care barbatul daruit cu inteligenta emotionala este cel care isi talmaceste si transmite catre semeni, ce-si doresc femeile si cum sa ai zile senine si imbucuratoare la 40 de ani.

   Pentru Cosmin Neidoni “universul din spatele cartilor este inepuizabil, un fond latent de lumi construite dupa o alta arhitectura decat cea a realitatii, una compatibila cu nevoia omului de a evada din orizontul incomod al vietii lui Sisif.”

   El evadeaza catre femeie si impreuna cu ea descopera o alta lume, si de aceea asteptam pentru ca el ne spune “sunt convins ca ne vom revedea”  – un eseu care seamana cu o melodie a lui Igor Krutoy – You are my September.

 

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

mai, 2018

Filtreaza evenimente culturale

09mai(mai 9)17:30:s30iun(iun 30)17:30:sMemory Clouds.Galeria Anca Poterasu, Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti Organizator: Institutul Francez din Bucuresti Tip eveniment cultural 2:Expozitie,Vernisaj Etichete eveniment culturalDecebal Scriba,expozitie,Institutul Francez din Bucuresti,Memory Clouds,vernisaj

Facebook

  • {{{ review.rating_post_title }}}
    User Avatar
    {{{ review.rating_title }}}

    {{{review.rating_comment | sstr | nl2br}}}

    Show

Trending

X